Hoppa till innehåll
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Ugnsstekt brysselkål

4,84 av 12 röster
Ugnsstekt brysselkål

Ugnsstekt brysselkål är nyttigt och enkelt att tillaga, och är ett gott tillbehör till många rätter som inte kräver så mycket tid för tillagning.

Denna supermat kan användas på många sätt och det är en kålsort som man borde äta mer av. Om man inte är så förtjust i dess smak, så kan den göra sig bättre i sallader, grytor och gratänger.

Innehållsförteckning

  1. Så kan du variera dig
  2. Näringsvärden
  3. Tips på redskap/utrustning
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Brysselkål i ugn är en god variant på hur man kan äta brysselkål och det är ett perfekt tillbehör för dig som äter LCHF, lågkolhydratkost, lowcarb eller keto.

En plåt med ugnsstekt brysselkål

I detta recept av ugnsstekt brysselkål används färsk brysselkål, men det fungerar lika bra med frusen brysselkål. Om man använder frusen brysselkål, så är det bra att läsa på förpackningen om det är förkokad brysselkål eller inte. Försök att hitta sådan som inte är förkokt.

Variera ugnsstekt brysselkål

Brysselkål räknas som en form av supermat, så oavsett vilken typ av diet eller kost du brukar äta, så bör du äta mer brysselkål. Den kan enkelt tillagas i ugn, som i detta recept, eller bara kokas upp med kryddor. Sedan ha som tillbehör till sallader eller till maträtter med olika köttsorter.

Variera brysselkål i ugn med olika kryddor eller genom att steka upp i en stekpanna med olja, vitlök och chili. Servera rätten med en bit bröd, som man kan suga upp oljan med.

Brysselkål i ugn lämpar sig väldigt bra för buffébordet eller bara som en form av snacks. Till dricka som öl passar det väldigt bra med snacks som har salt smak, så varför inte testa med att steka upp brysselkål i stekpannan med olivolja. När det är nästan färdigstekt, så lägg över brysselkålen på ett fat med högre kanter och strö över flingsalt. Sätt en tandpetare i varje brysselkål, eventuellt med en bit stekt bacon eller en liten bit ost.

Ugnsstekt brysselkål | LCHF-arkivet
Bild av EKATERINA BOLOVTSOVA

Ugnsstekt brysselkål kan bli både godare och mer matig om man strör över lite ost och äter det som förrätt eller form av snacks. Full maträtt med brysselkål är gott om du tillsätter det i en gratäng med valfritt kött och med olika ostsorter.

Oavsett hur du väljer att tillaga brysselkål i ugn eller att steka den i stekpanna, så använd en del av den smaksatta oljan för att tillaga en mustig sås. Antingen enbart med denna smak eller tillsammans med steksky från köttet.

Näringsvärden

Om man ser till näringsvärden för ugnsstekt brysselkål så innehåller brysselkålen i sig rätt mycket kolhydrater (5g/100g), men dom innehåller ju otroligt mycket nyttigheter och det är ett fantastiskt bra tillbehör överlag, så bli inte rädd för att det blir en del kolhydrater.

En tabell med alla ingredienser för ugnsstekt brysselkål och dessa näringsvärden.
Näringsvärdena kommer från Kostbevakningen

Utrustning/redskap jag använt

När jag använder vitlök numera, så river jag den med mitt rivjärn från Microplane. Nu när jag väl har skaffat detta rivjärnet så åkte min vitlökspress ut ur köket. Det är så otroligt mycket godare att riva vitlöken än att pressa den.

Om du gillar den fina ugnsformen som jag har på bilderna, så är det stekbleck från Pallares som du kan köpa här. Otroligt läckra ugnsformar i kolstål som är helt giftfria och otroligt hållbara.

Om du vill läsa lite mer om bryssekål, så kan du hitta lite mer information här: odla.nu

Total tid: 23 minuter
Portioner: 1
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Ta fram en plåt eller ugnsform som är tillräckligt stor och klä den med bakplåtspapper.
  • Rensa och ansa din brysselkål och dela dom gärna på mitten om dom inte är väldigt små i storleken. Använder du frusen brysselkål, då behöver du inte göra så mycket med den.
  • Blanda olivolja, vitlök, salt och peppar väl med varandra och häll sedan över allt i bunken med brysselkålen. Blanda ordentligt, så all brysselkål blir kryddad. Ett alternativ är att blanda ihop allt i en påse, för att lättare massera in kryddorna i brysselkålen.
    Ugnsstekt brysselkål
  • Lägg över allt på den plåt eller ugnsform du redan har klätt med bakplåtspapper. Ös över all kryddblandning och rör runt i brysselkålen en sista gång.
  • Tillaga din brysselkål i ugn på 200 grader och låt den stekas i ungefär 20 minuter. Brysselkålen ska få lite färg, så om de inte har lyckats få det efter 20 minuter så kan du antingen höja temperaturen på ugnen eller vrida om till grillfunktionen. Brysselkålen ska stå kvar i ugnen tills den har fått lite färg och blivit lite krispig.
  • Ta ut och servera direkt.
    ugnsstekt brysselkal2
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,84 from 12 votes (12 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg