Ugnsstekt kycklingfilé på grönsaksbädd
Om du vill ha ett superenkelt recept på kycklingfilé så ska du prova på att göra ugnsstekt kycklingfilé på grönsaksbädd.
Det tar inte mycket mer än 10 minuter att förbereda och sen runt 45 minuter i ugnen.
En riktigt bra grej med en sån här maträtt, det är att du kan välja vilka grönsaker som helst egentligen som du har hemma. Utgå från de grönsaker som jag har i receptet, men byt ut sånt du inte tycker om eller inte har hemma.
Andra alternativ att använda är blomkål, broccoli, vitkål, champinjoner, lök och morot.
För att det hela inte ska bli för torrt, så rekommenderar jag verkligen att man gör en god sås till och här har du några goda alternativ på såser som passar perfekt.
– Tzatziki (Krämig, lätt och smakrik sås med mycket vitlökssmak.)
– Baba ganoush (En härligt smakrik sås med rökiga toner.)
– Chimichurri (Den ultimata grillsåsen som passar perfekt till all typ av kyckling.)
– Fetaoströra (En otroligt enkel sås som du blandar ihop på ett kick.)
– Kall senapssås (Denna lätta sås är perfekt till ett sånt här recept.)
Oavsett vilken av såserna du väljer att göra så kommer du att få till en härlig middag, det lovar jag!
Om inte detta var ett recept som tilltalade dig till middag, så måste du spana in min samling med över 200 middagstips.
Ingredienser
Kycklingen
- 800 g Kycklingfilé
- Olivolja
- Paprikapulver
- Cayennepeppar
- Rivet citronskal
- salt
- nymalen svartpeppar
Grönsaksbädden
- 300 g Aubergine
- 300 g Zucchini
- 300 g Paprika
- 150 g Purjolök
- 100 g Fänkål
- 4 st Vitlöksklyftor
- 1 näve färsk basilika
- Flingsalt
- nymalen svartpeppar
- Olivolja
Instruktioner
- Börja med att putsa kycklingfiléerna och krydda med kryddor som du tycker om. Kryddorna som jag har i receptet är bara ett förslag och går att byta ut bäst man vill till sånt som just du tycker är gott.
- Skär upp grönsakerna i lagom storlek. Tänk på tillagningstid. Ju längre tillagningstid, desto mindre bitar.En zucchini har inte alls lika lång tillagningstid som en morot, så anpassa storleken på de olika grönsakerna efter det.Hacka basilikan och vitlöken, salta och peppra grönsakerna och häll lite olivolja över. Blanda runt.
- Placera ut kycklingen ovanpå grönsakerna.
- Ställ in i ugnen på 200 grader och tillaga allt tills kycklingen är klar, cirka 74 grader i kärntemperatur. Det tar cirka 40-50 minuter beroende på storlek.Ett hett tips är att skaffa en stektermometer, så att du alltid får en perfekt kyckling som inte är torr eller understekt.
- När kycklingen är klar så tar du ut formen och sen kan du välja att skära upp kycklingen eller så serverar du hela filéer.Någon god sås till så har du allt som behövs.Smaklig spis!