Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 57 röster - Betygsätt

Ugnsstekt lax är något som blir otroligt gott och dessutom är det lätt att laga. Lax i ugn passar till mängder med goda tillbehör och…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax
ANNONS
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning25 minTotalt35 min

Beskrivning - Information

Ugnsstekt lax är något som blir otroligt gott och dessutom är det lätt att laga. Lax i ugn passar till mängder med goda tillbehör och såser som är LCHF-vänliga. Det går därför att göra många smarriga måltider med den här laxen och den blir aldrig enformig.

Innehållsförteckning

  1. Få till en perfekt ugnsbakad lax
  2. Goda tillbehör
  3. Näringsvärden
  4. Bra redskap att använda
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner
ANNONS

Det är viktigt att äta fisk ett par gånger per vecka för att få i dig nyttigt omega-3. Lax är ett perfekt alternativ och dessutom är fisken naturligt fet. När du äter lax behöver du därför inte oroa dig för att få en fettsnål måltid.

Det bästa med ugnsbakad lax är att det går snabbt att både förbereda och tillaga fisken. På så sätt passar den under både stressiga vardagar och under helger när du vill lyxa till det.

Så får du till en perfekt lax i ugn

När du lagar lax i ugn så finns det något du måste hålla koll på – nämligen fiskens temperatur. En riktigt god laxbit behöver nå den perfekta temperaturen för att varken vara underkokt eller torr.

Sätt in en stektermometer i fisken och vänta tills den når 52-54 grader. Då får du en riktigt fin fiskbit som är perfekt tillagad.

Om du vill ha en saftig laxbit, då finns det två kryddor du aldrig får missa, de utgör helt enkel en allt för god smakkombination tillsammans. Jag pratar givetvis om dill och citron. Dessa två lyfter laxens naturliga smak och ger dig en härlig smakupplevelse.

ANNONS

Tillbehör till lax i ugn

För oss som äter LCHF finns det många riktigt goda tillbehör att servera till lax i ugn. Min favorit är att servera en smakrik örtsås och kokta grönsaker till min lax, men varför begränsa sig? Genom att tillaga olika tillbehör varje gång, så får du en helt ny maträtt.

Jag kan verkligen rekommendera varma grönsaker, antingen kokta, stekta eller ugnsrostade. Genom att lägga laxen och grönsakerna på samma plåt, så sparar du gott om tid och får dessutom mindre disk att ta hand om. Testa ugnsstekt brysselkål eller ugnsrostad blomkål.

Lax i ugn på ett stekbleck sett snett uppifrån på en träbänk.

Mina favoritgrönsaker till lax är sparris, squash, paprika och rödlök i en enda härlig blandning. Blomkålris och broccoliris är två andra snabba LCHF-vänliga alternativ. Är du sugen på ett mos till, då kan du testa ett krämigt vitkålsmos.

Om du vill ha en god sås till lax, då utgör grädde eller crème fraiche den perfekta basen. God kryddsättning som passar i både varma och kalla såser är rom, dill, citron och örter.

Näringsvärden

Lax är den perfekta fisken när du äter LCHF. Den innehåller nämligen mycket naturligt fett och höga halter av såväl omega-3 som andra näringsämnen. Omega-3 i sin tur innehåller DHA och EPA som är viktigt för hjärnans och hjärtats hälsa. Lax innehåller runt 12 gram fett per 100 gram.

En tabell med alla ingredienser för detta receptet på lax i ugn och näringsvärdena för dessa.

Hur hela måltidens näringsvärde blir beror på vilka goda tillbehör du kompletterar laxen med. Det klassiska för LCHF är att välja olika grönsaker och genom att tillaga dem i gott om smör dem så höjer du måltidens fettnivå.

Bra redskap/utrustning jag använder

Bra redskap i köket är något som hjälper matlagningen att bli ännu roligare och vissa saker är bara i stort sett ett måste tycker jag.

Här tipsar jag om några saker som jag använder själv i köket när jag lagar lax i ugn.

- Skärbräda i plast Fisk och kyckling är två livsmedel som kan innehålla mycket bakterier och därför är det viktigt att hålla en bra hygien när man hanterar dessa. Att ha skärbrädor i plast är ett måste till fisk och kyckling. Dessa skärbrädor ska du använda enbart till fisk och kyckling. Diska dom i diskmaskin så håller dom sig rena och fina.

- Digital stektermometer För att få en perfekt lax så skulle jag säga att man måste ha en digital stektermometer för att kunna ta ut laxen i tid.
Det finns inget tråkigare än en överstekt lax. Det blir riktigt torrt och äckligt.

Vilken stektermometer du ska välja tänker jag inte säga, utan här är det till stor del din ekonomi som avgör, för det finns i alla olika prisklasser. Dock så kan det vara värt att lägga lite mer pengar om man använder den ofta, annars så funkar en billigare variant från till exempel IKEA bra.

ANNONS

Ingredienser

Mängd2 Portioner
 400 g Laxfilé
 2 msk Dill (hackad)
 70 g Smör
 1 nypa Salt
 1 nypa Svartpeppar
ANNONS

Gör så här:

1

Lägg laxen i en ugnsfast form. Du kan välja att dela upp den i bitar eller helsteka den. Jag tycker själv att helstekt är godast.

2

Skär lite små snitt i fisken på både under och ovansidan, detta för att smakerna skall kunna komma in i fisken.

3

Salta och peppra och strö över hackad dill på både ovan och undersidan. Häll över citronsaften med.

4

Lägg ut bitar av smöret ovanpå fisken och sätt in i ugnen på 150 grader i cirka 20-25 minuter. Kärntemperaturen skall vara 52-54 grader.

5

Ta ut och servera direkt.

Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 57

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 400 g Laxfilé
 2 msk Dill (hackad)
 70 g Smör
 1 nypa Salt
 1 nypa Svartpeppar

Instruktioner

1

Lägg laxen i en ugnsfast form. Du kan välja att dela upp den i bitar eller helsteka den. Jag tycker själv att helstekt är godast.

2

Skär lite små snitt i fisken på både under och ovansidan, detta för att smakerna skall kunna komma in i fisken.

3

Salta och peppra och strö över hackad dill på både ovan och undersidan. Häll över citronsaften med.

4

Lägg ut bitar av smöret ovanpå fisken och sätt in i ugnen på 150 grader i cirka 20-25 minuter. Kärntemperaturen skall vara 52-54 grader.

5

Ta ut och servera direkt.

Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax

Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*Namn
*Email
Hemsida