Hoppa till innehåll
Open navigation

Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax

3,75 av 20 röster
Sparat av: st
Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax
Lax i ugn är något som blir otroligt gott och dessutom är det lätt att laga. Ugnsstekt lax passar till mängder med goda tillbehör och såser som är LCHF-vänliga. Det går därför att göra många smarriga måltider med den här laxen och den blir aldrig enformig.

Innehållsförteckning

  1. Få till en perfekt ugnsbakad lax
  2. Goda tillbehör
  3. Näringsvärden
  4. Bra redskap att använda
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Det är viktigt att äta fisk ett par gånger per vecka för att få i dig nyttigt omega-3. Lax är ett perfekt alternativ och dessutom är fisken naturligt fet. När du äter lax i ugn behöver du därför inte oroa dig för att få en fettsnål måltid.Det bästa med lax i ugn, eller ugnsbakad lax, är att det går snabbt att både förbereda och tillaga fisken. På så sätt passar den under både stressiga vardagar och under helger när du vill lyxa till det.

Så får du till en perfekt lax i ugn

När du tillagar lax i ugn så finns det något du måste hålla koll på – nämligen fiskens temperatur. En riktigt god lax behöver nå den perfekta temperaturen för att varken vara underkokt eller torr.Sätt in en stektermometer i fisken och vänta tills den når 52-54 grader. Då får du en riktigt fin bit lax som är perfekt tillagad.Om du vill ha en god och saftig laxbit, då finns det två kryddor du aldrig får missa, de utgör helt enkel en allt för god smakkombination tillsammans. Jag pratar givetvis om dill och citron. Dessa två lyfter laxens naturliga smak och ger dig en härlig smakupplevelse.

Tillbehör till lax i ugn

För oss som äter LCHF finns det många riktigt goda tillbehör att servera till lax i ugn. Min favorit är att servera en smakrik örtsås och kokta grönsaker till min lax, men varför begränsa sig? Genom att tillaga olika tillbehör varje gång, så får du en helt ny maträtt.Jag kan verkligen rekommendera varma grönsaker, antingen kokta, stekta eller ugnsrostade. Genom att lägga laxen och grönsakerna på samma plåt, så sparar du gott om tid och får dessutom mindre disk att ta hand om. Testa ugnsstekt brysselkål eller ugnsrostad blomkål.Lax i ugn på ett stekbleck sett snett uppifrån på en träbänk.Mina favoritgrönsaker till lax i ugn är sparris, squash, paprika och rödlök i en enda härlig blandning. Blomkålris och broccoliris är två andra snabba LCHF-vänliga alternativ. Är du sugen på ett mos till, då kan du testa ett krämigt vitkålsmos.Om du vill ha en god sås till lax, då utgör grädde eller crème fraiche den perfekta basen. God kryddsättning som passar i både varma och kalla såser är rom, dill, citron och örter.

Näringsvärden på Lax i ugn

Lax är den perfekta fisken när du äter LCHF. Den innehåller nämligen mycket naturligt fett och höga halter av såväl omega-3 som andra näringsämnen. Omega-3 i sin tur innehåller DHA och EPA som är viktigt för hjärnans och hjärtats hälsa. Lax innehåller runt 12 gram fett per 100 gram.En tabell med alla ingredienser för detta receptet på lax i ugn och näringsvärdena för dessa.Hur hela måltidens näringsvärde blir beror på vilka goda tillbehör du kompletterar laxen med. Det klassiska för LCHF är att välja olika grönsaker och genom att tillaga dem i gott om smör dem så höjer du måltidens fettnivå.

Bra redskap och utrustning jag använder

Bra redskap i köket är något som hjälper matlagningen att bli ännu roligare och vissa saker är bara i stort sett ett måste tycker jag.Här tipsar jag om några saker som jag använder själv i köket när jag lagar lax i ugn.– Skärbräda i plast Fisk och kyckling är två livsmedel som kan innehålla mycket bakterier och därför är det viktigt att hålla en bra hygien när man hanterar dessa. Att ha skärbrädor i plast är ett måste till fisk och kyckling. Dessa skärbrädor ska du använda enbart till fisk och kyckling. Diska dom i diskmaskin så håller dom sig rena och fina.– Digital stektermometer För att få en perfekt lax i ugn så skulle jag säga att man måste ha en digital stektermometer för att kunna ta ut laxen i tid. Det finns inget tråkigare än en överstekt lax. Det blir riktigt torrt och inte alls gott.Vilken stektermometer du ska välja tänker jag inte säga, utan här är det till stor del din ekonomi som avgör, för det finns i alla olika prisklasser. Dock så kan det vara värt att lägga lite mer pengar om man använder den ofta, annars så funkar en billigare variant från till exempel IKEA bra.
3,75 av 20 röster
Sparat av: st
Portioner: 2
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Lägg laxen i en ugnsfast form. Du kan välja att dela upp den i bitar eller helsteka den. Jag tycker själv att helstekt är godast.
  • Skär lite små snitt i fisken på både under och ovansidan, detta för att smakerna skall kunna komma in i fisken.
  • Salta och peppra och strö över hackad dill på både ovan och undersidan. Häll över citronsaften med.
  • Lägg ut bitar av smöret ovanpå fisken och sätt in i ugnen på 150 grader i cirka 20-25 minuter. Kärntemperaturen skall vara 52-54 grader.
  • Ta ut och servera direkt.
    Lax i ugn – Gott recept på ugnsstekt lax
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg