Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås
Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås, ja hur fel kan det
bli?
Detta är ju även en variant på dansk fläskstek som är omåttligt
populärt.
Här gäller det att få till en sån där härligt krispig svål och det får man genom att tillaga den i lite vatten till en början och sen får den det sista krispet genom att gå riktigt varmt på slutet.
Just löksåsen är väldigt spännande med då den innehåller en ingrediens som jag inte skulle tänka mig att använda i en sås, nämligen majonnäs, men det blir verkligen krämigt.
Recept och bild: Sofie
Detta är en rätt som utan problem kan klassas som strikt lchf, sen beror det lite på vad du har för tillbehör till, men köttet och såsen går utan problem som strikt.
Ingredienser
Köttet
- 800 g Rimmat sidfläsk med svål (hel bit)
- Grillkrydda
- 2 dl Vatten
Krämig löksås
- 150 g Gul lök
- 1,5 dl Grädde
- 5 msk Majonnäs
- salt
- nymalen svartpeppar
Förslag på tillbehör
- Ugnsstekt brysselkål
- Vitkålsmos
- Långbakad kål
Instruktioner
Sidfläsket
- Sätt ugnen på 130 grader.
- Snitta svålen. Tänk på att bara snitta precis genom svålen, så att du inte skär för långt. Du kan välja att göra rutmönster eller bara fina längsgående snitt.
- Krydda hela köttbiten runt om med grillkrydda, eller andra kryddor om du vill ha det. Se till att gnida in köttet ordentligt och massera in kryddan i svålen med.
- Lägg köttet i en ugnsfast form med svålen neråt. Häll i vattnet i formen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter.
- Ta ut formen, höj temperaturen på ugnen till 175 grader.
- Vänd på steken och krydda på lite till om det behövs. Ställ in i ugnen igen. Om du har en stektermometer, sätt den i mitten av köttet så vet du exakt när det är klart.
- Låt steken gå i ugnen cirka 50-60 minuter, den ska upp i 65 grader i kärntemperatur.
- Höj sedan värmen till 250 grader och grill. Nu ska svålen ”poppa” upp lite och bli sådär riktigt krispig. Vänd lite på formen så att den får en jämn stekyta. Akta så du inte bränner den dock.
- Så fort du har fått till en fin yta och färg så tar du ut köttet och lägger det åt sidan så det får vila. Under tiden gör vi såsen.
Löksås
- Hacka eller skiva löken beroende på hur du tycker om din sås.
- Fräs löken i lite smör tills den mjuknat.
- Skär nu upp köttet i fin skivor, cirka 0,5-1 cm tjocka.
- Servera med något gott tillbehör.