Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås

4 av 1 röst
Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås

Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås, ja hur fel kan det bli?
Detta är ju även en variant på dansk fläskstek som är omåttligt populärt.

Här gäller det att få till en sån där härligt krispig svål och det får man genom att tillaga den i lite vatten till en början och sen får den det sista krispet genom att gå riktigt varmt på slutet.

Just löksåsen är väldigt spännande med då den innehåller en ingrediens som jag inte skulle tänka mig att använda i en sås, nämligen majonnäs, men det blir verkligen krämigt.

Recept och bild: Sofie

Detta är en rätt som utan problem kan klassas som strikt lchf, sen beror det lite på vad du har för tillbehör till, men köttet och såsen går utan problem som strikt.

Total tid: 1 timme 45 minuter
Portioner: 4
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Köttet

  • 800 g Rimmat sidfläsk med svål (hel bit)
  • Grillkrydda
  • 2 dl Vatten

Krämig löksås

Förslag på tillbehör

  • Ugnsstekt brysselkål
  • Vitkålsmos
  • Långbakad kål

Instruktioner

Sidfläsket

  • Sätt ugnen på 130 grader.
  • Snitta svålen. Tänk på att bara snitta precis genom svålen, så att du inte skär för långt. Du kan välja att göra rutmönster eller bara fina längsgående snitt.
  • Krydda hela köttbiten runt om med grillkrydda, eller andra kryddor om du vill ha det. Se till att gnida in köttet ordentligt och massera in kryddan i svålen med.
  • Lägg köttet i en ugnsfast form med svålen neråt. Häll i vattnet i formen. Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter.
  • Ta ut formen, höj temperaturen på ugnen till 175 grader.
  • Vänd på steken och krydda på lite till om det behövs. Ställ in i ugnen igen. Om du har en stektermometer, sätt den i mitten av köttet så vet du exakt när det är klart.
  • Låt steken gå i ugnen cirka 50-60 minuter, den ska upp i 65 grader i kärntemperatur.
  • Höj sedan värmen till 250 grader och grill. Nu ska svålen ”poppa” upp lite och bli sådär riktigt krispig. Vänd lite på formen så att den får en jämn stekyta. Akta så du inte bränner den dock.
  • Så fort du har fått till en fin yta och färg så tar du ut köttet och lägger det åt sidan så det får vila. Under tiden gör vi såsen.

Löksås

  • Hacka eller skiva löken beroende på hur du tycker om din sås.
  • Fräs löken i lite smör tills den mjuknat.
  • Häll på grädde, majonnäs och eventuell steksky från köttet.
  • Låt koka upp och sen puttra till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär nu upp köttet i fin skivor, cirka 0,5-1 cm tjocka.
  • Servera med något gott tillbehör.
    Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg