Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 1 röster - Betygsätt

Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås, ja hur fel kan det bli? Detta är ju även en variant på dansk fläskstek som är omåttligt populärt. Här…

Läs mer 1 kommentarer
Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning1 tim 30 minTotalt1 tim 45 min

Beskrivning - Information

Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås, ja hur fel kan det bli?
Detta är ju även en variant på dansk fläskstek som är omåttligt populärt.

Här gäller det att få till en sån där härligt krispig svål och det får man genom att tillaga den i lite vatten till en början och sen får den det sista krispet genom att gå riktigt varmt på slutet.

Just löksåsen är väldigt spännande med då den innehåller en ingrediens som jag inte skulle tänka mig att använda i en sås, nämligen majonnäs, men det blir verkligen krämigt.

Recept och bild: Sofie

Detta är en rätt som utan problem kan klassas som strikt lchf, sen beror det lite på vad du har för tillbehör till, men köttet och såsen går utan problem som strikt.

Kategori

Ingredienser

Mängd4 Portioner
Köttet
 800 g Rimmat sidfläsk med svål (hel bit)
 Grillkrydda
 2 deciliter Vatten
Krämig löksås
 150 g Gul lök
 1,50 deciliter Grädde
 5 msk Majonnäs
 Salt
 Nymalen svartpeppar
Förslag på tillbehör

Gör så här:

Sidfläsket
1

Sätt ugnen på 130 grader.

2

Snitta svålen.
Tänk på att bara snitta precis genom svålen, så att du inte skär för långt.
Du kan välja att göra rutmönster eller bara fina längsgående snitt.

3

Krydda hela köttbiten runt om med grillkrydda, eller andra kryddor om du vill ha det.
Se till att gnida in köttet ordentligt och massera in kryddan i svålen med.

4

Lägg köttet i en ugnsfast form med svålen neråt.
Häll i vattnet i formen.
Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter.

5

Ta ut formen, höj temperaturen på ugnen till 175 grader.

6

Vänd på steken och krydda på lite till om det behövs.
Ställ in i ugnen igen.
Om du har en stektermometer, sätt den i mitten av köttet så vet du exakt när det är klart.

7

Låt steken gå i ugnen cirka 50-60 minuter, den ska upp i 65 grader i kärntemperatur.

8

Höj sedan värmen till 250 grader och grill.
Nu ska svålen "poppa" upp lite och bli sådär riktigt krispig.
Vänd lite på formen så att den får en jämn stekyta.
Akta så du inte bränner den dock.

9

Så fort du har fått till en fin yta och färg så tar du ut köttet och lägger det åt sidan så det får vila.
Under tiden gör vi såsen.

Löksås
10

Hacka eller skiva löken beroende på hur du tycker om din sås.

11

Fräs löken i lite smör tills den mjuknat.

12

Häll på grädde, majonnäs och eventuell steksky från köttet.

13

Låt koka upp och sen puttra till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

14

Skär nu upp köttet i fin skivor, cirka 0,5-1 cm tjocka.

15

Servera med något gott tillbehör.

Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4 / 5. Antal röster: 1

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Köttet
 800 g Rimmat sidfläsk med svål (hel bit)
 Grillkrydda
 2 deciliter Vatten
Krämig löksås
 150 g Gul lök
 1,50 deciliter Grädde
 5 msk Majonnäs
 Salt
 Nymalen svartpeppar
Förslag på tillbehör

Instruktioner

Sidfläsket
1

Sätt ugnen på 130 grader.

2

Snitta svålen.
Tänk på att bara snitta precis genom svålen, så att du inte skär för långt.
Du kan välja att göra rutmönster eller bara fina längsgående snitt.

3

Krydda hela köttbiten runt om med grillkrydda, eller andra kryddor om du vill ha det.
Se till att gnida in köttet ordentligt och massera in kryddan i svålen med.

4

Lägg köttet i en ugnsfast form med svålen neråt.
Häll i vattnet i formen.
Ställ in i ugnen i cirka 40 minuter.

5

Ta ut formen, höj temperaturen på ugnen till 175 grader.

6

Vänd på steken och krydda på lite till om det behövs.
Ställ in i ugnen igen.
Om du har en stektermometer, sätt den i mitten av köttet så vet du exakt när det är klart.

7

Låt steken gå i ugnen cirka 50-60 minuter, den ska upp i 65 grader i kärntemperatur.

8

Höj sedan värmen till 250 grader och grill.
Nu ska svålen "poppa" upp lite och bli sådär riktigt krispig.
Vänd lite på formen så att den får en jämn stekyta.
Akta så du inte bränner den dock.

9

Så fort du har fått till en fin yta och färg så tar du ut köttet och lägger det åt sidan så det får vila.
Under tiden gör vi såsen.

Löksås
10

Hacka eller skiva löken beroende på hur du tycker om din sås.

11

Fräs löken i lite smör tills den mjuknat.

12

Häll på grädde, majonnäs och eventuell steksky från köttet.

13

Låt koka upp och sen puttra till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

14

Skär nu upp köttet i fin skivor, cirka 0,5-1 cm tjocka.

15

Servera med något gott tillbehör.

Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås

Ugnsstekt sidfläsk med krämig löksås

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida