Varmrökt chililax med hollandaise och kokta haricots verts
0
En klassisk sås till en lax med sting.
Total tid: 1 timme
Ingredienser
- 500 g Laxfile
- 2 st spansk peppar (eller den chili man tycker om)
- 2 st Citron
- 3 st Äggulor
- 3 msk Vitvinsvinäger
- 2 msk Vatten
- 1 msk Lätt krossad vitpeppar
- 1 st Björkklabbe
- 500 g Haricots verts
- 400 g Smör
Instruktioner
Laxen
- Lägg i björkklabben som avgränsare i grillen (ca halva ) tänd kollen i tändrör (eller på sidan om).
- Medans det blir glöd så gnid in laxen i olivolja. Salta och peppra (gärna grovmalen svartpeppar) fisken. Hacka sedan chilin och strö över samt lite citronzest (yttersta skalet). Häll sedan den glödande kolen på sidan om björkklabben kommer att börja ryka ordentligt. Lägg sedan laxen på skivor av citronen på den sidan som glöden inte är på (indirekt värme). På med locket. Se till att luftspjällen är fullt öppna och låt den rökas tills dess att den är klar (ca 25 minuter).
Hollandaise
- Smält smöret. Vill du ha en lite sötare/knäckigare smak så låter du smöret brynas lite. Koka vitvinsvinägern, vattnet och vitpepparn till hälften. Sila och låt svalna en aning. Blanda sedan i äggulorna och vispa i vattenbad tills dess att det är bra konsistens. Den ska vara ganska krämig. Blanda sedan försiktigt under vispning i smöret. Smaka av med citronsaft och salt
Haricots verts
- Koka enligt instruktionerna på förpackningen.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!