Jag funderade lite på vad man kan göra för skoj variant på ett lchf-mos och kom på att det går ju att blanda i lite god stark ost. Jag testade mig fram lite och kom fram till ett riktigt gott mos som funkar fint till det mesta egentligen.
Jag åt lite goda korvar till det.
Osten går ju att byta ut mot någon annan om man inte vill använda sig av västerbottenost.
Skär ner vitkålen och kålroten i ganska så små bitar. Lägg i en stor kastrull och fyll på med vatten. Salta lite och låt koka tills det att allt är mjukt.
Riv osten och hacka löken fint.
När kålen är mjuk, häll av vattnet och ställ kastrullen på spisen igen och skaka om så att vattnet får ånga bort lite. På det viset minskar vi mängden vatten i moset.
Lägg i smöret bland kålen och mixa ihop allt med stavmixer eller i matberedare tills det är sönderhackat.
Tillsätt gräddfilen och paprikapulvret. Mixa lite till.
När du har ett slätt och fint mos blandar du i den rivna osten och löken. Vänd ner det i moset och ställ det på plattan så att moset blir varmt igen. Glöm inte bort att röra om, annars kan det brännas vid.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blanda ner lite hackad persilja för att sätta en sista piff på det.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Skär ner vitkålen och kålroten i ganska så små bitar. Lägg i en stor kastrull och fyll på med vatten. Salta lite och låt koka tills det att allt är mjukt.
Riv osten och hacka löken fint.
När kålen är mjuk, häll av vattnet och ställ kastrullen på spisen igen och skaka om så att vattnet får ånga bort lite. På det viset minskar vi mängden vatten i moset.
Lägg i smöret bland kålen och mixa ihop allt med stavmixer eller i matberedare tills det är sönderhackat.
Tillsätt gräddfilen och paprikapulvret. Mixa lite till.
När du har ett slätt och fint mos blandar du i den rivna osten och löken. Vänd ner det i moset och ställ det på plattan så att moset blir varmt igen. Glöm inte bort att röra om, annars kan det brännas vid.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blanda ner lite hackad persilja för att sätta en sista piff på det.
Katrin says:
Jag knappade in detta i Kostbevakningen och skulle vilja sänka kolhydraterna lite. Vad tror du om att byta ut gräddfilen mot crème fraiche? Tror du att smaken blir lika bra?
https://www.kostbevakningen.se/?foodinput=500%20g%20vitk%C3%A5l200%20g%20k%C3%A5lrot%203%20dl%20gr%C3%A4ddfil150%20g%20v%C3%A4sterbottenost%200%2C5%20st%20gul%20l%C3%B6k50%20g%20sm%C3%B6r1%20krm%20paprikapulver%202%20msk%20persilja
Millan says:
Blandar man alltså i den finhackade löken rå i det färdiga moset?