Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Västerbottensostgratinerad kyckling

4,73 av 18 röster
Skapat: 21 september, 2020
Senast ändrat: 20 maj, 2024
Västerbottensostgratinerad kyckling

Jag fyndade lite god västerbottensost och kyckling sist jag handlade och funderade lite på vad jag kan hitta på för skoj med det.
Det blev att botanisera lite i kyl och skafferi och till slut så kom jag på att jag kan göra en god Västerbottensostgratinerad kyckling med lite egenodlade tomater och dragon.

Sagt och gjort, det blev en riktigt god måltid.

Det lite billigare alternativet till Västerbottensost

Det må vara att Västerbottensost är en av de absolut godaste ostarna som vi har i vårt avlånga land, men det är en ost som inte alltid kanske passar allas plånbok då den ofta är rätt dyr.
Dock så kan man ibland fynda, speciellt inför olika högtider. Då kan man passa på att köpa och fortsätta att lagra den, eller varför inte frysa in den.
Ett alternativ som i alla fall finns här uppåt i norr, det är en ost som heter Norrlandsost, som är minst lika god som Västerbottensosten, men oftast ligger väldigt mycket mer vettigt i pris.
Hittar du inte det, då kan du ta en lagrad prästost t ex, eller en lagrad cheddar.

Serveringsförslag

Något som jag tycker är supergott till, det är att smörsteka olika sorters kål. Vitkål, svartkål, grönkål och vad du nu kan hitta. Bara krydda det med lite örtsalt och nymalen svartpeppar. Fantastiskt gott!

Total tid: 50 minuter
Servings: 6
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär upp kycklingen i större bitar. Jag delade en bröstfilé i tre bitar. Bryn den runt om i lite olivolja. Krydda med lite örtsalt och Lägg upp i en ugnsfast form.
    Råa kyllingfiléer som ligger i en stekpanna på spisen.
  • Blanda ihop övriga ingredienser utom tomaterna i en bunke.
  • Häll blandningen över kycklingen.
  • Dela tomaterna på hälften och lägg de över kycklingen.
    En gratäng med körsbärstomater och riven ost på toppen i en vit ugnsform.
  • Ställ in i ugnen och låt gratineras i cirka 30-40 minuter tills allt har fått en vacker färg och kycklingen är helt tillagad.
    En gratäng med gyllenbrun yta, tomater och ost, bakad i en vit ugnsform.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

2 responses to “Västerbottensostgratinerad kyckling”

4,73 from 18 votes (17 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.