Västerbottensostgratinerad kyckling

Jag fyndade lite god västerbottensost och kyckling sist jag
handlade och funderade lite på vad jag kan hitta på för skoj med
det.
Det blev att botanisera lite i kyl och skafferi och till slut så
kom jag på att jag kan göra en god Västerbottensostgratinerad
kyckling med lite egenodlade tomater och dragon.
Sagt och gjort, det blev en riktigt god måltid.
Det lite billigare alternativet till Västerbottensost
Det må vara att Västerbottensost är en av de absolut
godaste ostarna som vi har i vårt avlånga land, men det är en ost
som inte alltid kanske passar allas plånbok då den ofta är rätt
dyr.
Dock så kan man ibland fynda, speciellt inför olika högtider. Då
kan man passa på att köpa och fortsätta att lagra den, eller varför
inte frysa in den.
Ett alternativ som i alla fall finns här uppåt i norr, det är en
ost som heter Norrlandsost, som är minst lika
god som Västerbottensosten, men oftast ligger väldigt mycket mer
vettigt i pris.
Hittar du inte det, då kan du ta en lagrad prästost t ex, eller en
lagrad cheddar.
Serveringsförslag
Något som jag tycker är supergott till, det är att smörsteka olika sorters kål. Vitkål, svartkål, grönkål och vad du nu kan hitta. Bara krydda det med lite örtsalt och nymalen svartpeppar. Fantastiskt gott!
Ingredienser
- 1,2 kg Kyckling kycklingfilé eller kycklinglårfilé
- 4 dl Grädde
- 2 dl Smetana
- 2 msk Kycklingfond (koncentrerad)
- 250 g Riven västerbottensost
- 1 tsk Dijonsenap
- 4 msk Torkad dragon
- 15 st Cocktailtomater
- nymalen svartpeppar
- Örtsalt
- Olivolja till stekning
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop övriga ingredienser utom tomaterna i en bunke.
- Häll blandningen över kycklingen.
- Dela tomaterna på hälften och lägg de över kycklingen.
- Ställ in i ugnen och låt gratineras i cirka 30-40 minuter tills allt har fått en vacker färg och kycklingen är helt tillagad.
Underbart gött.
Jättegott