Det här är ett LCHF-recept på en vegetarisk spenat och olivpaj.
Enkelt, gott och väldigt mättande paj som funkar kanon att variera lite om man vill. Blanda i lite fetaost och soltorkade tomater så har du en helt ny variant.
Vilken sort oliver du väljer är upp till dig, jag använde gröna med pimentos i men det blir en trevlig brytning i pajen om man blandar lite svarta och gröna t ex.
Recept på pajskal: Med mandelmjöl | Utan mandelmjöl
Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.
Fräs lök, spenat och vitlök i smöret tills den mesta vätskan har försvunnit.
Skiva oliverna lite mindre och blanda ner i spenaten, krydda med muskot och lite svartpeppar. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
Häll upp smeten i pajskalet och toppa med några halverade körsbärstomater.
Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter tills det att pajen stelnat i mitten.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Instruktioner
Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.
Fräs lök, spenat och vitlök i smöret tills den mesta vätskan har försvunnit.
Skiva oliverna lite mindre och blanda ner i spenaten, krydda med muskot och lite svartpeppar. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
Häll upp smeten i pajskalet och toppa med några halverade körsbärstomater.
Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter tills det att pajen stelnat i mitten.