Vegetarisk spenat och olivpaj
0
Det här är ett LCHF-recept på en vegetarisk spenat och olivpaj.
Enkelt, gott och väldigt mättande paj som funkar kanon att variera lite om man vill. Blanda i lite fetaost och soltorkade tomater så har du en helt ny variant.
Vilken sort oliver du väljer är upp till dig, jag använde gröna med pimentos i men det blir en trevlig brytning i pajen om man blandar lite svarta och gröna t ex.
Recept på pajskal: Med mandelmjöl | Utan mandelmjöl
Total tid:
45 minuter
Portioner: 4
Ingredienser
Fyllning
- 300 g spenat
- 100 g oliver
- 4 st ägg
- 2 dl grädde 40%
- 150 g riven ost
- 0,5 krm malen muskot
- 60 g gul lök (finhackad)
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 30 g smör till stekning
- 10 g vitlök (finhackad)
- 6 st körsbärstomater
Instruktioner
Pajskalet
- Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
- Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
- Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
- Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
- Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.
Fyllningen
- Fräs lök, spenat och vitlök i smöret tills den mesta vätskan har försvunnit.
- Skiva oliverna lite mindre och blanda ner i spenaten, krydda med muskot och lite svartpeppar. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
- Häll upp smeten i pajskalet och toppa med några halverade körsbärstomater.
- Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter tills det att pajen stelnat i mitten.
per
Dessa näringsvärden hämtas med
automatik från en internationell databas och kan därför vara något
missvisande ibland.
Har du provat
receptet?Nämn
@lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!