Vegetarisk zoodlewok
Detta receptet är en vegetarisk grönsakswok med zoodles istället
för nudlar. Zoodles är ett perfekt sätt att använda zucchini på, då man svarvar den på en
grönsakssvarv och får ut härliga långa nudlar.
När det gäller grönsakerna så kan man variera de lite hur man
känner egentligen, men ni har något att utgå ifrån i mitt recept
och där ser ni lite mängder med.
Denna grönsakswoken är inte bara vegetarisk, utan den är även mejerifri och äggfri.
Om du vill, så kan du självklart tillsätta strimlad biff, kyckling eller räkor, det är kanongott det med.
Om du är intresserad av en bra grönsakssvarv, så använder jag själv denna från Westmark. Men, det finns massor av andra modeller med, som jag dock inte vet om de är bra eller inte.
Receptet ger 3-4 portioner, beroende på storlek.
Ingredienser
- 150 g Morot
- 300 g Paprika
- 100 g Färska champinjoner
- 50 g Purjolök
- 150 g Rödkål
- 2 msk Riven vitlök
- 2 msk Riven färsk ingefära
- 5 msk Tamarisoja
- 2 msk Äppelcidervinäger
- 2 tsk Srirachisås
- 3-5 msk sesamolja
- 600 g Zucchini
- 3 msk Färsk hackad koriander
- Rostade sesamfrön att toppa med.
Instruktioner
- Börja med att strimla upp alla grönsaker.
- Svarva även zucchinin, så den är klar. Man kan med fördel klippa upp ”nudlarna” lite då de kan bli extremt långa.
- Nu är det dags att steka på alla grönsaker.
- Häll i sesamolja i en het panna. Använd mer än gärna en wokpanna, annars en stor stekpanna med kanter.
- Tillsätt vitlök och ingefära och fräs runt det lite snabbt.
- Tillsätt grönsakerna nu. De hårdaste först och låt de fräsa runt någon minut, sedan tillsätter du övriga grönsaker förutom zucchinin.
- Blanda ner soja, vinäger och sriracha.
- När grönsakerna är så gott som klara tillsätter du zucchinin och den hackade koriandern och blandar ihop. Låt allt värmas upp igen så att zoodlesen blir varma och mjuknar lite.
- Toppa med lite rostade sesamfrön och servera direkt.