Vinbärskaka med fudgetäcke
1
Sött och syrligt tillsammans är en kombination som är helt
fantastisk. I denna vinbärskakan med fudgetäcke är det precis de
smakerna som möter varandra och dansar på tungan.
En helt perfekt kaka att göra på sommaren när rödvinbärsbuskarna
lyser rött.
Recept och bild: Sofie Marklund
Total tid:
10 minuter
Portioner: 8
Ingredienser
Vinbärskaka
Fudgetäcke
- 2,5 dl Grädde
- 50 g Smör
- 3 msk Sukrin Gold
- 1 floz salt
- 1 floz Vaniljpulver
Instruktioner
Vinbärskakan
- Ta ett bakplåtspapper och fukta ner det med lite vatten och skrynkla ihop det. Veckla sen ut det igen och lägg i en form, cirka 20×25 cm.
- Blanda smör och mandelmjöl väl, blanda sen i resten av ingredienserna utom vinbären. Har du en matberedare är det grymt enkelt att köra ihop alla ingredienser i den. Låt degen vila i kylen cirka en timme.
- Tryck ut pajdegen i formen. Det får gärna bli en liten stödkant. Grädda cirka 7-8 minuter på 175 grader tills den har fått en fin färg. Låt svalna. Rensa vinbären under tiden.
Fudge
- Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp, och sänk sedan värmen. Låt fudgen sjuda (eller i alla fall småbubbla) i ca 20 minuter, tills att smeten är lite tjock och ”trögflytande” (det ska bli lite större, segare bubblor). Se till att röra om då och då. Ta från plattan och låt stå och svalna ett tag.
Montering
- Fördela vinbären i botten av pajskalet. Häll fudgen ovanpå och fördela den jämnt. Ställ in i kylen. Låt den stå i kylen tills det att fudgen har satt sig, det kan ta några timmar. Ju längre den står, desto fastare blir fudgen.
- Ta ut och dela i bitar. Servera med lite mer vinbär och vispad grädde.
per
Dessa näringsvärden hämtas med
automatik från en internationell databas och kan därför vara något
missvisande ibland.
Har du provat
receptet?Nämn
@lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!