Hoppa till innehåll
Open navigation

Vispat brynt smör

5 av 7 röster
Sparat av: st
Vispat brynt smör

Vispat brynt smör är ett kryddsmör som kan innehålla en av de absolut godaste smakerna som finns, nämligen brynt smör.

Det är ett fantastiskt enkelt smör, som egentligen bara kräver en enda ingrediens, nämligen smör.

Men, för att piffa till smöret lite mer, så tillsätter jag även flingsalt och lite rivet citronskal. Det ger en dimension till på smöret tycker jag.

Om du bara vill ha den goda smaken av brynt vispat smör, då kan du skippa citronskalet. Lite salt däremot höjer smaken lite extra, så det tycker jag att du ska ha med.

Andra smaksättningar som du kan testa är till exempel chiliflingor, vitlök, eller lime. Även någon typ av örter kan funka att smaksätta med. Men, glöm inte bort att huvudsmaken i ett vispat brynt smör ska vara det brynta smöret.

Total tid: 20 minuter
Portioner: 6
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Ta fram en tjockbottnad kastrull och lägg i smöret.
  • Börja att värma upp det på medelhög värme och se till att röra om med en visp hela tiden.
    Vispat brynt smör
  • Smöret kommer efter ett tag börja att koka, det är vätskan i smöret som börjar koka och avdunsta.
  • Fortsätt att röra runt i smöret tills det att det slutar att bubbla. Då börjar det närma sig att brynas.
  • Nu så gäller det att hålla lite koll, för det kan gå snabbt mot slutet och man vill inte ha ett bränt smör.
  • När smöret har tystnat och fått en gyllenbrun färg, då häller du över det i en ny kastrull eller bunke.
  • Låt det brynta smöret svalna lite och ställ sedan in det i kylen så att det stelnar helt.
  • När smöret har stelnat helt, då tar du ut det och börjar att vispa det rejält med elvisp. Du kan lätt vispa det 10 minuter, för ju mer du vispar det desto mer fluffigt och lättsmält kommer det bli.
  • Tillsätt sedan rivet citronskal och flingsalt och vispa ihop det.
    Vispat brynt smör
  • Lägg upp i en skål och servera till kött, fisk eller grönsaker.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg