Vitkålsgratäng med svamp och bacon
6
Innehåll
Vanlig vitkålsgratäng är bland det godaste tillbehör man kan ha, men jag kände att jag ville göra en gratäng som hade allt i ett, dvs en komplett måltid i samma form och lagad då till denna vitkålsgratäng med svamp och bacon.
Som svamp använde jag Karl-Johan, men det går utmärkt med annan svamp med, t ex kantareller eller champinjoner om du vill det. Fast champinjoner smakar inte så mycket.
Total tid: 55 minuter
Portioner: 4
Ingredienser
- 800 g vitkål
- 2 dl svamp (i mindre bitar)
- 2 paket bacon
- 10 g vitlök (finhackad)
- 3 dl grädde 40%
- 2 dl Crème fraiche
- 200 g färskost (naturell)
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk sambal oelek
- 50 g smör till stekning
- 1 nypa nymalen svartpeppar
- 1 msk kalvfond (koncentrerad)
- 1 nypa örtsalt
- 100 g riven ost
Instruktioner
- Skär vitkålen i mindre bitar. Bryn den i smöret. Salta och peppra lite och häll det i en större kastrull.
- Strimla baconet och bryn det tillsammans med vitlöken. Fräs med svampen mot slutet. Blanda ihop med vitkålen.
- Blanda ner övriga ingredienser förutom den rivna osten och låt allt koka upp och sedan puttra i fem minuter.
- Häll upp i en ugnsfast form och strö osten över.
- Ställ in i ugnen på 200 grader och gratinera den i cirka 20 minuter.
- Ta ut och servera med lite sallad kanske.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!