Vanlig vitkålsgratäng är bland det godaste tillbehör man kan ha, men jag kände att jag ville göra en gratäng som hade allt i ett, dvs en komplett måltid i samma form och lagad då till denna vitkålsgratäng med svamp och bacon.
Som svamp använde jag Karl-Johan, men det går utmärkt med annan svamp med, t ex kantareller eller champinjoner om du vill det. Fast champinjoner smakar inte så mycket.
Skär vitkålen i mindre bitar. Bryn den i smöret. Salta och peppra lite och häll det i en större kastrull.
Strimla baconet och bryn det tillsammans med vitlöken. Fräs med svampen mot slutet. Blanda ihop med vitkålen.
Blanda ner övriga ingredienser förutom den rivna osten och låt allt koka upp och sedan puttra i fem minuter.
Häll upp i en ugnsfast form och strö osten över.
Ställ in i ugnen på 200 grader och gratinera den i cirka 20 minuter.
Ta ut och servera med lite sallad kanske.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Skär vitkålen i mindre bitar. Bryn den i smöret. Salta och peppra lite och häll det i en större kastrull.
Strimla baconet och bryn det tillsammans med vitlöken. Fräs med svampen mot slutet. Blanda ihop med vitkålen.
Blanda ner övriga ingredienser förutom den rivna osten och låt allt koka upp och sedan puttra i fem minuter.
Häll upp i en ugnsfast form och strö osten över.
Ställ in i ugnen på 200 grader och gratinera den i cirka 20 minuter.
Ta ut och servera med lite sallad kanske.
Jenny says:
En väldigt god gratäng med mycket smak! Jag tyckte dock att den blev lite för rinnande och inte så krämig, så nästa gång provar jag att minska ner på grädden.