Magiskt god vitkålsgratäng
Äter du LCHF eller keto? Saknar du potatisgratäng?
Då tycker jag att du kan sluta leta, för den här vitkålsgratängen slår väldigt många potatisgratänger på fingrarna.
Gratängen är ett tillbehör som finns i många olika varianter och alla sätter sin egen prägel på den, vilket även jag har gjort.
Den påminner säkerligen om många andra recept, men jag tycker jag uppnått en väldigt bra smak på min.
Vitkålsgratäng, en gratäng för alla
De gånger jag har lagat denna och bjudit bekanta som inte äter lchf, så har de alltid velat få receptet på den.
Precis ALLA har tyckt om den och ingen har sagt att de hade velat ha potatis eller liknande till.
Om man ska göra den till barn som har lite svårt med starka smaker, då kan man minska ner på sambal oeleken eller utesluta den helt. Dock så tycker jag att det är gott om det finns en viss hetta i den.
Är det någon som är laktoskänslig, använd då laktosfria mejeriprodukter, det funkar lika bra.
Fantastisk att variera
Det jag tycker är fantastiskt med en gratäng som denna, det är att man kan variera den hur mycket som helst egentligen.
Det går t ex att göra det som en hel måltid genom att tillsätta lite protein i den.
Du kan ha i korv eller köttfärs t ex. eller varför inte tillsätta svamp och bacon som jag gjort här: Vitkålsgratäng med bacon och svamp.
Hur mycket kolhydrater?
Ja, det är ju en stående fråga, hur mycket kolhydrater innehåller den?
Med tanke på att både vitkål och mejerier innehåller en del kolhydrater så blir det ju en del, men vi ska inte glömma bort att allt är väldigt mättande och att vitkål är mycket nyttigt.
Om man lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får man dessa näringsvärden.
Som du ser så ger hela vitkålsgratängen cirka 60 gram kolhydrater, men även över 300 gram fett, så den är mättande.
Fast, äter du strikt lchf, då får du nog leta efter ett annat tillbehör.
Vad passar vitkålsgratängen till?
Ja, vad kan man tänka sig att äta tillsammans med denna goda gratäng då?
Jag tycker själv att den är helt fantastiskt god med kött. Antingen grillat kött, eller bara en god stek av något slag.
Med tanke på hettan i gratängen så kräver den något som smakar en hel del, så egentligen allt nötkött och även vilt.
Men, självklart så funkar den till en bit varmrökt lax eller grillad kyckling med.
Om det är så att du vill ha en lite mildare smak, då går det jättebra att utesluta sambal oelek och ersätta det med andra kryddor istället.
Det är lite tjusningen med en sådan här vitkålsgratäng, att man kan variera den i all oändlighet egentligen.
Lycka till nu och hoppas att du hittar många olika användningsområden.
Ingredienser
- 800 g vitkål
- 100 g gul lök
- 15 g vitlök
- 3 dl Grädde
- 1 dl smetana
- 150 g färskost
- 1 tsk sambal oelek
- 150 g riven ost
- 75 g smör (normalsaltat)
- 1 msk italiensk salladskrydda
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 1 tsk salt
Instruktioner
- Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Jag använder varmluft.
- Strimla vitkålen i den tjocklek som du tycker om. Gör den bara inte för tunn, det ska ändå vara lite tuggmotstånd i den. Riv eller hacka vitlöken och skiva löken. Fräs kål, lök och vitlök i en stor kastrull eller en stor stekpanna som allt får plats i.
- När kålen har mjuknat lite så slår du i övriga ingredienser men vänta med den rivna osten.
- Häll upp i en ugnsfast form, strö osten över och ställ in i ugnen och gratinera i cirka 20-25 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.
- Ta ut gratängen och låt den stå några minuter för att sätta sig och svalna lite. Den är supervarm när den kommer ut.
Tack för alla fantastiskt goda och nyttiga recept för folkets hälsa. Det behövs verkligen en påminnelse om vikten av mat för vår hälsa i tiden vi lever nu.
Underbart god gratäng o lättlagad.
Tack! Ja, det är en otroligt god gratäng, det håller jag med om.