Äter du LCHF eller keto? Saknar du potatisgratäng?
Då tycker jag att du kan sluta leta, för den här vitkålsgratängen slår väldigt många potatisgratänger på fingrarna.
Gratängen är ett tillbehör som finns i många olika varianter och alla sätter sin egen prägel på den, vilket även jag har gjort.
Den påminner säkerligen om många andra recept, men jag tycker jag uppnått en väldigt bra smak på min.
Innehållsförteckning
- En gratäng för alla
- Variera din vitkålsgratäng
- Näringsvärden
- Vitkålsgratäng till vad?
- Ingredienser
- Instruktioner
Vitkålsgratäng, en gratäng för alla
De gånger jag har lagat denna och bjudit bekanta som inte äter lchf, så har de alltid velat få receptet på den.
Precis ALLA har tyckt om den och ingen har sagt att de hade velat ha potatis eller liknande till.
Om man ska göra den till barn som har lite svårt med starka smaker, då kan man minska ner på sambal oeleken eller utesluta den helt. Dock så tycker jag att det är gott om det finns en viss hetta i den.
Är det någon som är laktoskänslig, använd då laktosfria mejeriprodukter, det funkar lika bra.
Fantastisk att variera
Det jag tycker är fantastiskt med en gratäng som denna, det är att man kan variera den hur mycket som helst egentligen.
Det går t ex att göra det som en hel måltid genom att tillsätta lite protein i den.
Du kan ha i korv eller köttfärs t ex. eller varför inte tillsätta svamp och bacon som jag gjort här: Vitkålsgratäng med bacon och svamp.
Hur mycket kolhydrater?
Ja, det är ju en stående fråga, hur mycket kolhydrater innehåller den?
Med tanke på att både vitkål och mejerier innehåller en del kolhydrater så blir det ju en del, men vi ska inte glömma bort att allt är väldigt mättande och att vitkål är mycket nyttigt.
Om man lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får man dessa näringsvärden.
Som du ser så ger hela vitkålsgratängen cirka 60 gram kolhydrater, men även över 300 gram fett, så den är mättande.
Fast, äter du strikt lchf, då får du nog leta efter ett annat tillbehör.
Vad passar vitkålsgratängen till?
Ja, vad kan man tänka sig att äta tillsammans med denna goda gratäng då?
Jag tycker själv att den är helt fantastiskt god med kött. Antingen grillat kött, eller bara en god stek av något slag.
Med tanke på hettan i gratängen så kräver den något som smakar en hel del, så egentligen allt nötkött och även vilt.
Men, självklart så funkar den till en bit varmrökt lax eller grillad kyckling med.
Om det är så att du vill ha en lite mildare smak, då går det jättebra att utesluta sambal oelek och ersätta det med andra kryddor istället.
Det är lite tjusningen med en sådan här vitkålsgratäng, att man kan variera den i all oändlighet egentligen.
Lycka till nu och hoppas att du hittar många olika användningsområden.
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Jag använder varmluft.
Strimla vitkålen i den tjocklek som du tycker om. Gör den bara inte för tunn, det ska ändå vara lite tuggmotstånd i den.
Riv eller hacka vitlöken och skiva löken.
Fräs kål, lök och vitlök i en stor kastrull eller en stor stekpanna som allt får plats i.
När kålen har mjuknat lite så slår du i övriga ingredienser men vänta med den rivna osten.
Häll upp i en ugnsfast form, strö osten över och ställ in i ugnen och gratinera i cirka 20-25 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.
Ta ut gratängen och låt den stå några minuter för att sätta sig och svalna lite. Den är supervarm när den kommer ut.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Jag använder varmluft.
Strimla vitkålen i den tjocklek som du tycker om. Gör den bara inte för tunn, det ska ändå vara lite tuggmotstånd i den.
Riv eller hacka vitlöken och skiva löken.
Fräs kål, lök och vitlök i en stor kastrull eller en stor stekpanna som allt får plats i.
När kålen har mjuknat lite så slår du i övriga ingredienser men vänta med den rivna osten.
Häll upp i en ugnsfast form, strö osten över och ställ in i ugnen och gratinera i cirka 20-25 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.
Ta ut gratängen och låt den stå några minuter för att sätta sig och svalna lite. Den är supervarm när den kommer ut.
Mia Skogsberg says:
Så himla god! Jag använder den som bas för Janssons frestelse, utesluter bara sambal. Godare än med potatis😉
UllaBritta ideryd says:
Det låter spännande, måste prova!
Jessica Brorsson says:
Detta skall jag absolut prova att göra till lunch idag. Tänker ha laxfilé till. Jag testade ditt recept på våffelchaffels imorse till frukost☕🙏 supergott
LCHF-arkivet says:
Ja, den här passar kanon till lax med.
Kul att du tyckte om chaffles!
Annika says:
Jättegod! Jag gjorde den med strimlad rökt skinka. Nu gör jag en ny, utan kött.
MarieE says:
Sååååå gott.
Linda says:
Hej, har du testat receptet på barn? Tänker om det kanske är för starkt med sambal oelek då.
LCHF-arkivet says:
Oj, det beror ju helt och hållet på hur barnen är vana att äta. Det finns ju barn som äter jättestark mat, men har man inte barn som är vana vid det, då kan det vara värt att minska ner lite på det.
Carina Lethi Hurtig says:
Hoppa över den . Blir gott ändå
Carina Lethin says:
Jättegott till grillat.
Melanie says:
Det här är helt klart den godaste varianten! Kommer göras fler gånger. Dock behöver jag utesluta några ingredienser pga ibs, men gudars skymning så gott det är ändå!
Lena says:
Supergod, en favorit till middagar framöver och även till grillat i sommar !
LCHF-arkivet says:
Vad roligt att höra! Tack!
Margareta linhvall says:
Så himla god jag tillsatte lite brynt köttfärs och lite krydd hetta 👍🏻👍🏻
Marianne Hallner says:
Det skall bli super gott min är i ugnen nu ,till det grillad lax. Såg också att någon skulle ha detta till Jansson min fråga är : lägger ni i ansjovis också?.
Tack för ett super receptet. Tack. Marianne Hallner
Annette says:
Hade inte alla ingredienser hemma, tog creme fraiche istf smetana, tomatpuré istf sambal olek, kryddade med timjan, chili flakes. Blev jättebra! Så receptet går utmärkt att variera med vad man har hemma! Låt fantasin flöda! 😀
Åsa Dehlin says:
Hej, låter helt underbart, jag trodde jag hade Sambal hemma, men icke, så jag bytte ut det not Harissa, ska bli spännande att smaka😊