Magiskt god vitkålsgratäng

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 124 röster - Betygsätt

Äter du LCHF eller keto? Saknar du potatisgratäng? Då tycker jag att du kan sluta leta, för den här vitkålsgratängen slår väldigt många potatisgratänger på…

Läs mer 16 kommentarer Skriv ut
Vitkålsgratäng - Det optimala tillbehöret om du äter LCHF.
ANNONS
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse10 minTillagning40 minTotalt50 min

Beskrivning - Information

Äter du LCHF eller keto? Saknar du potatisgratäng?
Då tycker jag att du kan sluta leta, för den här vitkålsgratängen slår väldigt många potatisgratänger på fingrarna.

Gratängen är ett tillbehör som finns i många olika varianter och alla sätter sin egen prägel på den, vilket även jag har gjort.
Den påminner säkerligen om många andra recept, men jag tycker jag uppnått en väldigt bra smak på min.

Innehållsförteckning

  1. En gratäng för alla
  2. Variera din vitkålsgratäng
  3. Näringsvärden
  4. Vitkålsgratäng till vad?
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner
ANNONS

Vitkålsgratäng, en gratäng för alla

De gånger jag har lagat denna och bjudit bekanta som inte äter lchf, så har de alltid velat få receptet på den.

Precis ALLA har tyckt om den och ingen har sagt att de hade velat ha potatis eller liknande till.

Om man ska göra den till barn som har lite svårt med starka smaker, då kan man minska ner på sambal oeleken eller utesluta den helt. Dock så tycker jag att det är gott om det finns en viss hetta i den.

Är det någon som är laktoskänslig, använd då laktosfria mejeriprodukter, det funkar lika bra.

Fantastisk att variera

Det jag tycker är fantastiskt med en gratäng som denna, det är att man kan variera den hur mycket som helst egentligen.

Det går t ex att göra det som en hel måltid genom att tillsätta lite protein i den.
Du kan ha i korv eller köttfärs t ex. eller varför inte tillsätta svamp och bacon som jag gjort här: Vitkålsgratäng med bacon och svamp.

Hur mycket kolhydrater?

Ja, det är ju en stående fråga, hur mycket kolhydrater innehåller den?

Med tanke på att både vitkål och mejerier innehåller en del kolhydrater så blir det ju en del, men vi ska inte glömma bort att allt är väldigt mättande och att vitkål är mycket nyttigt.

Om man lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får man dessa näringsvärden.

Näringsvärden vitkålsgratäng

Som du ser så ger hela vitkålsgratängen cirka 60 gram kolhydrater, men även över 300 gram fett, så den är mättande.
Fast, äter du strikt lchf, då får du nog leta efter ett annat tillbehör.

Vad passar vitkålsgratängen till?

Ja, vad kan man tänka sig att äta tillsammans med denna goda gratäng då?

Jag tycker själv att den är helt fantastiskt god med kött. Antingen grillat kött, eller bara en god stek av något slag.

Med tanke på hettan i gratängen så kräver den något som smakar en hel del, så egentligen allt nötkött och även vilt.
Men, självklart så funkar den till en bit varmrökt lax eller grillad kyckling med.

Om det är så att du vill ha en lite mildare smak, då går det jättebra att utesluta sambal oelek och ersätta det med andra kryddor istället.
Det är lite tjusningen med en sådan här vitkålsgratäng, att man kan variera den i all oändlighet egentligen.

Lycka till nu och hoppas att du hittar många olika användningsområden.

ANNONS

Ingredienser

Mängd6 Portioner
 100 g Lök (gul)
 15 g Vitlök
 150 g Ost (riven)
 1 msk Italiensk salladskrydda
 1 tsk Salt
ANNONS

Gör så här:

1

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Jag använder varmluft.

2

Strimla vitkålen i den tjocklek som du tycker om. Gör den bara inte för tunn, det ska ändå vara lite tuggmotstånd i den.
Riv eller hacka vitlöken och skiva löken.
Fräs kål, lök och vitlök i en stor kastrull eller en stor stekpanna som allt får plats i.

3

När kålen har mjuknat lite så slår du i övriga ingredienser men vänta med den rivna osten.

4

Låt det hela puttra cirka 10-20 minuter till. Kålen skall vara nästan helt mjuk.
Smaka av med salt och peppar och övriga kryddor, och var inte rädd för att krydda ordentligt.

5

Häll upp i en ugnsfast form, strö osten över och ställ in i ugnen och gratinera i cirka 20-25 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.

6

Ta ut gratängen och låt den stå några minuter för att sätta sig och svalna lite. Den är supervarm när den kommer ut.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 124

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 100 g Lök (gul)
 15 g Vitlök
 150 g Ost (riven)
 1 msk Italiensk salladskrydda
 1 tsk Salt

Instruktioner

1

Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Jag använder varmluft.

2

Strimla vitkålen i den tjocklek som du tycker om. Gör den bara inte för tunn, det ska ändå vara lite tuggmotstånd i den.
Riv eller hacka vitlöken och skiva löken.
Fräs kål, lök och vitlök i en stor kastrull eller en stor stekpanna som allt får plats i.

3

När kålen har mjuknat lite så slår du i övriga ingredienser men vänta med den rivna osten.

4

Låt det hela puttra cirka 10-20 minuter till. Kålen skall vara nästan helt mjuk.
Smaka av med salt och peppar och övriga kryddor, och var inte rädd för att krydda ordentligt.

5

Häll upp i en ugnsfast form, strö osten över och ställ in i ugnen och gratinera i cirka 20-25 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.

6

Ta ut gratängen och låt den stå några minuter för att sätta sig och svalna lite. Den är supervarm när den kommer ut.

Magiskt god vitkålsgratäng

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*Namn
*Email
Hemsida