Vitkålsjansson

star iconstar iconstar iconstar iconstar half icon 9 röster - Betygsätt

Vitkålsjansson eller vitkålsfrestelse är ett superbra alternativ för dig som äter lchf och ändå vill kunna äta Jansson till jul eller när du nu brukar…

Läs mer 3 kommentarer Skriv ut
Vitkålsjansson
72efd48ce9d45167c3ffe95f334cc4c7?s=96&d=mm&r=gSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning45 minTotalt1 tim

Beskrivning - Information

Vitkålsjansson eller vitkålsfrestelse är ett superbra alternativ för dig som äter lchf och ändå vill kunna äta Jansson till jul eller när du nu brukar äta det normalt sett.
Det smakar lika gott men innehåller mindre kolhydrater för dig som vill minska ner på det över jul.
Helt ärligt, det äts ju så otroligt mycket mat och kolhydrater överlag när det är jul, så varför inte hitta bra alternativ att servera på julbordet.

Varför vitkålsjansson?

Ja, det är ju så att vi som äter lchf inte ska äta potatis, då potatis innehåller väldigt mycket kolhydrater och stärkelse.
Just vitkålen är ett riktigt bra alternativ, då det inte innehåller alls lika mycket kolhydrater och stärkelse som just potatis.
Det kanske inte är det mest optimala, men jag kan nästan tycka att det är ett av de godare alternativen.
Man kan även använda t ex rättika och göra en rättikafrestelse av det.
Men som sagt, jag gillar smaken som man får med vitkålen och dessutom så är vitkål ett rätt så billigt alternativ jämfört med rättika som kan kosta en hel del.

Vad för anjovis?

Den stora smaksättaren i Janssons frestelse är ju anjovisen och precis som med så mycket annat så finns det alternativ och det finns olika märken av anjovis med, men utbudet är inte stort.

Riktig anjovis

Alternativ till anjovis

  • Anjoviskryddad sill, Garant (14 g kh/100g)

Jag personligen tycker att Grebbestads anjovis är den bästa.

Hur mycket kolhydrater?

Ja, du ser ju här ovanför att anjovis innehåller en del kolhydrater och så gör även vitkål och grädden.
Dock, så är ju oftast inte tanken att man ska äta Vitkålsjanssons som en huvudrätt utan det är ju en liten del av julmaten och ska inte vara så stor del. Jag skulle tippa på att man kanske äter cirka 80 g per person.
Här har jag räknat ut innehållet med hjälp av Kostbevakningen.

Uträkning av näringsvärden

Som ni ser så finns inte anjovis med i deras databas just nu, men jag räknar in att det är cirka 35 gram kolhydrater till med spadet.
Det ger en total på cirka 75 g på hela receptet och på ett julbord där man tar väldigt lite, så kanske det innebär 5-7 g per portion, beroende på storlek.

Om du är en sån som bara måste ha Janssons på julbordet, då är detta ett riktigt bra alternativ som gör att du inte behöver avbryta ditt kostval.

En sked med vitkålsjansson

Ingredienser

Mängd12 Portioner
 600 g Vitkål
 150 g Gul lök
 1,50 deciliter Grädde
 150 g Färskost
 0,50 dl Anjovisspad
 200 g Anjovis
 Nymalen svartpeppar
 Salt
 3 msk MandelmjölEller pofiber om du inte tål mandel.

Gör så här:

1

Sätt igång ugnen på 200 grader.

2

Strimla vitkålen rätt så grovt. 1 cm breda strimlor är rätt så bra.
Skiva även löken, dock lite finare.

Vitkålsjanssons

3

Fräs vitkålen och löken i lite smör i en kastrull.
Det ska inte få färg, utan bara svettas lite så det mjuknar lite.

Vitkålsjanssons

4

Tillsätt grädde, färskost, anjovisspad och bra med nymalen svartpeppar.
Blanda ihop allt och koka upp det snabbt.
Smaka av med salt och peppar om det behövs mer. Tänk på att anjovisen som vi tillsätter snart är salt den med.

5

Häll upp hälften av gratängen i en ugnsfast form.
Lägg ut hälften av anjovisen ovanpå.

Vitkålsjanssons

6

Häll på resten av gratängen.
Lägg på resterande anjovis.
Hyvla lite smör och fördela över gratängen och strö lite mandelmjöl över det hela.

Vitkålsjanssons

7

Ställ in formen i ugnen och grädda i cirka 45 minuter, tills det att den har blivit riktigt krämig och fått en vacker färg.
Om den efter cirka 30 minuter redan fått fin färg, lägg lite aluminiumfolie över den då, så att den inte blir bränd.

8

Ta ut och låt stå en liten stund så den får sätta sig och servera sedan varm.

Vitkålsjanssons

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.9 / 5. Antal röster: 9

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 600 g Vitkål
 150 g Gul lök
 1,50 deciliter Grädde
 150 g Färskost
 0,50 dl Anjovisspad
 200 g Anjovis
 Nymalen svartpeppar
 Salt
 3 msk MandelmjölEller pofiber om du inte tål mandel.

Instruktioner

1

Sätt igång ugnen på 200 grader.

2

Strimla vitkålen rätt så grovt. 1 cm breda strimlor är rätt så bra.
Skiva även löken, dock lite finare.

Vitkålsjanssons

3

Fräs vitkålen och löken i lite smör i en kastrull.
Det ska inte få färg, utan bara svettas lite så det mjuknar lite.

Vitkålsjanssons

4

Tillsätt grädde, färskost, anjovisspad och bra med nymalen svartpeppar.
Blanda ihop allt och koka upp det snabbt.
Smaka av med salt och peppar om det behövs mer. Tänk på att anjovisen som vi tillsätter snart är salt den med.

5

Häll upp hälften av gratängen i en ugnsfast form.
Lägg ut hälften av anjovisen ovanpå.

Vitkålsjanssons

6

Häll på resten av gratängen.
Lägg på resterande anjovis.
Hyvla lite smör och fördela över gratängen och strö lite mandelmjöl över det hela.

Vitkålsjanssons

7

Ställ in formen i ugnen och grädda i cirka 45 minuter, tills det att den har blivit riktigt krämig och fått en vacker färg.
Om den efter cirka 30 minuter redan fått fin färg, lägg lite aluminiumfolie över den då, så att den inte blir bränd.

8

Ta ut och låt stå en liten stund så den får sätta sig och servera sedan varm.

Vitkålsjanssons

Vitkålsjansson

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida