Vitkålssoppa

star iconstar iconstar iconstar iconstar empty icon 48 röster - Betygsätt

Är du sugen på en varm och stärkande vitkålssoppa? Då ska du passa på att tillaga den här under den säsong när vitkålen är riktigt…

Läs mer 9 kommentarer Skriv ut
Vitkålssoppa - Ett underbart gott recept på en mättande vitkålssoppa. Om du vill gotta till den lite mer så tillsätter du lite korv.
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse15 minTillagning30 minTotalt45 min
~ Receptet innehåller reklam genom annonslänkar för Mathem. ~

Beskrivning - Information

Är du sugen på en varm och stärkande vitkålssoppa? Då ska du passa på att tillaga den här under den säsong när vitkålen är riktigt billig. Då får du en schysst måltid till ett bra pris. Soppan är dessutom vegetarisk, så den är perfekt att servera när vänner och bekanta med olika kosthållning kommer på besök.

Innehållsförteckning

  1. Krämig soppa med grädde
  2. Smaksättning av soppan
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Min mustiga vitkålssoppa behöver dock inte vara vegetarisk. Du kan enkelt förvandla den till en supergod korvsoppa genom att tillsätta lite stekt falukorv i soppan innan servering. Du kan också tillsätta lite frikadeller om du istället har köttfärs hemma som du vill använda. Frikadellerna ska då koka med i soppan i minst tio minuter.

En sådan här rätt ger väldigt mycket mat för pengarna och är helt kanon att laga om det är lite tomt i plånboken någon månad.

Krämig vitkålssoppa med grädde

Vitkål räknas till den klassiska svenska husmanskosten. Du kan tillaga både kåldolmar, kålpudding och vitkålssoppa av den billiga kålen. Du väljer själv om du vill använda vinterkål eller sommarkål. Båda alternativen blir nämligen goda.

Vitkålssoppa går otroligt snabbt att tillaga. Det är därför den perfekta måltiden vid regniga dagar eller kalla kvällar där maten snabbt ska stå på bordet. Soppan är minst lika god nylagad som när den har stått en dag eller två i kylskåpet. Du kan därför göra en extra stor gryta med soppa.

För att få en riktigt krämig soppa så har jag valt att inkludera en rejäl mängd grädde. Då får du en härlig konsistens och dessutom blir soppan mycket mättande. Tillsätt grädden först när vitkålen redan har fått koka ett tag.

Smaksättning av soppan

Vitkål är inte starkt på något sätt, utan smaken är len och mjuk. Den har dock en säregen kålsmak som är god att behålla i soppan. När kålen kokas så blir den dessutom mjuk och behaglig att äta. Kanske är vitkålssoppa helt enkelt den godaste soppan både smakmässigt och konsistensmässigt. Vitkålen kommer dessutom att få en ännu godare smak när du bryner den, så hoppa inte över det steget.

Det behövs inte alls många kryddor för att få god smak på soppan och alla skarpa smaksättningar går bort. Jag har istället valt örtsalt, grönsaksfond, lagerblad, kryddpeppar och bladpersilja som kryddor. Dessa kompletterar verkligen kålen och höjer vitkålssmaken. Även gul lök, morot och vitlök finns i soppan för att ge konsistens och smak.

Näringsvärde

Vad blir då näringsvärdet för en god vitkålssoppa? Totalt innehåller soppan 88 gram kolhydrater, vilket blir straxt under 15 gram per portion. Soppan passar därför bäst för dig som äter liberal LCHF. Du kan dock räkna bort alla kolhydrater från kryddor såsom lagerblad och örtsalt. Då blir kolhydratsnivån ännu lägre.

Tabell med alla ingredienser och näringsvärden för denna vitkålssoppa.

Soppan innehåller också en hel del fett eftersom det är mumsig vispgrädde i den. Perfekt för dig som vill hålla dig mätt. Missa dessutom inte att vitkål har gott om mineraler och vitaminer, vilket är stärkande för ditt immunförsvar.

 

Ingredienser

Mängd6 Portioner

 

Gör så här:

1

Skär vitkålen i tärningar som är cirka 1x1 cm. Slanta ner moroten och hacka vitlöken.

2

Bryn kålen, löken, moroten och vitlöken i smöret. Det skall få lite färg iaf. Krydda med lite örtsalt och nymalen svartpeppar.

3

Slå på vattnet och tillsätt buljong, lagerblad och kryddpeppar. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter.

4

Tillsätt grädden och låt allt koka i cirka 20 minuter tills kålen är mjuk.

5

Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Tillsätt hackad persilja precis innan servering.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.2 / 5. Antal röster: 48

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

TweetSpara

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Instruktioner

1

Skär vitkålen i tärningar som är cirka 1x1 cm. Slanta ner moroten och hacka vitlöken.

2

Bryn kålen, löken, moroten och vitlöken i smöret. Det skall få lite färg iaf. Krydda med lite örtsalt och nymalen svartpeppar.

3

Slå på vattnet och tillsätt buljong, lagerblad och kryddpeppar. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter.

4

Tillsätt grädden och låt allt koka i cirka 20 minuter tills kålen är mjuk.

5

Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Tillsätt hackad persilja precis innan servering.

Vitkålssoppa
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/

Kommentarer

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida