Vitkålssoppa
Är du sugen på en varm och stärkande vitkålssoppa? Då ska du passa på att tillaga den här under den säsong när vitkålen är riktigt billig. Då får du en schysst måltid till ett bra pris. Soppan är dessutom vegetarisk, så den är perfekt att servera när vänner och bekanta med olika kosthållning kommer på besök.
Min mustiga vitkålssoppa behöver dock inte vara vegetarisk. Du kan enkelt förvandla den till en supergod korvsoppa genom att tillsätta lite stekt falukorv i soppan innan servering. Du kan också tillsätta lite frikadeller om du istället har köttfärs hemma som du vill använda. Frikadellerna ska då koka med i soppan i minst tio minuter.
En sådan här rätt ger väldigt mycket mat för pengarna och är helt kanon att laga om det är lite tomt i plånboken någon månad.
Krämig vitkålssoppa med grädde
Vitkål räknas till den klassiska svenska husmanskosten. Du kan tillaga både kåldolmar, kålpudding och vitkålssoppa av den billiga kålen. Du väljer själv om du vill använda vinterkål eller sommarkål. Båda alternativen blir nämligen goda.
Vitkålssoppa går otroligt snabbt att tillaga. Det är därför den perfekta måltiden vid regniga dagar eller kalla kvällar där maten snabbt ska stå på bordet. Soppan är minst lika god nylagad som när den har stått en dag eller två i kylskåpet. Du kan därför göra en extra stor gryta med soppa.
För att få en riktigt krämig soppa så har jag valt att inkludera en rejäl mängd grädde. Då får du en härlig konsistens och dessutom blir soppan mycket mättande. Tillsätt grädden först när vitkålen redan har fått koka ett tag.
Smaksättning av soppan
Vitkål är inte starkt på något sätt, utan smaken är len och mjuk. Den har dock en säregen kålsmak som är god att behålla i soppan. När kålen kokas så blir den dessutom mjuk och behaglig att äta. Kanske är vitkålssoppa helt enkelt den godaste soppan både smakmässigt och konsistensmässigt. Vitkålen kommer dessutom att få en ännu godare smak när du bryner den, så hoppa inte över det steget.
Det behövs inte alls många kryddor för att få god smak på soppan och alla skarpa smaksättningar går bort. Jag har istället valt örtsalt, grönsaksfond, lagerblad, kryddpeppar och bladpersilja som kryddor. Dessa kompletterar verkligen kålen och höjer vitkålssmaken. Även gul lök, morot och vitlök finns i soppan för att ge konsistens och smak.
Näringsvärde
Vad blir då näringsvärdet för en god vitkålssoppa? Totalt innehåller soppan 88 gram kolhydrater, vilket blir straxt under 15 gram per portion. Soppan passar därför bäst för dig som äter liberal LCHF. Du kan dock räkna bort alla kolhydrater från kryddor såsom lagerblad och örtsalt. Då blir kolhydratsnivån ännu lägre.
Soppan innehåller också en hel del fett eftersom det är mumsig vispgrädde i den. Perfekt för dig som vill hålla dig mätt. Missa dessutom inte att vitkål har gott om mineraler och vitaminer, vilket är stärkande för ditt immunförsvar.
Ingredienser
- 1000 g vitkål
- 2 st vitlöksklyftor
- 100 g gul lök (hackad)
- 200 g morot
- 1 msk örtsalt (Herbamare)
- 1 nypa svartpeppar (nymalen)
- 1 msk grönsaksfond (koncentrerad)
- 4 dl grädde 40%
- 3 st lagerblad
- 15 st kryddpepparkorn
- 1,5 l vatten
- 1 dl bladpersilja (hackad)
Instruktioner
- Skär vitkålen i tärningar som är cirka 1×1 cm. Slanta ner moroten och hacka vitlöken.
- Bryn kålen, löken, moroten och vitlöken i smöret. Det skall få lite färg iaf. Krydda med lite örtsalt och nymalen svartpeppar.
- Slå på vattnet och tillsätt buljong, lagerblad och kryddpeppar. Koka upp och låt koka i cirka 10 minuter.
- Tillsätt grädden och låt allt koka i cirka 20 minuter tills kålen är mjuk.