Vitvinssås

star empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty iconstar empty icon röster - Betygsätt

En god sås med vitt vin i kan vara bland det bästa som finns till en bit fisk. Det behöver verkligen inte vara svårare än…

Läs mer 0 kommentarer Skriv ut
Vitvinssås
ANNONS
Profilbild för LCHF-arkivetSkapareLCHF-arkivetFörberedelse5 minTillagning30 minTotalt35 min

Beskrivning - Information

En god sås med vitt vin i kan vara bland det bästa som finns till en bit fisk. Det behöver verkligen inte vara svårare än så när det kommer till tillbehör. Det här är ett LCHF-recept på vitvinssås som du garanterat kommer att lyckas med.

Innehållsförteckning

  1. Tillaga en riktigt god LCHF-vänlig sås
  2. Vilken sorts vitt vin ska jag använda?
  3. Vad ska jag servera till såsen?
  4. Näringsvärde
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

ANNONS


Om du vill få en härlig restaurangupplevelse hemma, då är det en vitvinssås du ska servera. En sås med vin i tar nämligen din hemlagade mat till nya höjder. Den inte bara känns lyxigare, utan den smakar även godare. Grunden är smör och grädde, vilket utgör grunden för en ultimat LCHF-sås. Dessutom ser såsen riktigt läcker ut när den serveras på tallriken.

Tillaga en riktigt god LCHF-vänlig vitvinssås

Har du någonsin smakat en riktigt god vitvinssås? Det här är en sås som är enkel att röra ihop och ingredienserna är få. En snabb titt på ingredienslistan skvallrar om att du garanterat redan har de flesta ingredienser hemma.

Fullfet grädde, schalottenlök, fiskfond och smör sätter smak på den här smarriga såsen. Den fullfeta grädden ger dessutom gott om nyttigt fett, vilket är perfekt för dig som äter LCHF-kost.

Vilken sorts vitt vin ska jag använda?

Vitt vin är en ingrediens som passar mycket bra ihop med mjölkprodukter i matlagning. Du kan till exempel använda vin istället för vinäger och annan syra. På så sätt får du en djup och rik smak som är mindre sur. När du använder vitt vin tillsammans med grädde så upplevs såsen som mindre tung och fet och därför passar just vitvinssås så väl tillsammans med fisk.

När det kommer till själva vinet så bör du välja ett torrt vin så att du inte råkar ut för ett väldigt sött vin. Om du råkar köpa ett sött vin så blir såsen nämligen inte lika god. Årgång och märke spelar ingen större roll och vinet behöver inte heller vara dyrt.

Ett vintips som kanske inte ser så spännande ut, men som funkar riktigt bra till vitvinssås, det är detta: Six Hats, Sauvignon blanc

Om du köper ett gott vin att servera till maten så kan du passa på att använda samma även i matlagningen.

Vad ska jag servera till såsen?

Det tar bara en halvtimme att röra ihop såsen och det bästa är att tillaga den precis innan servering. Varför inte servera en god fiskbit och grönsaker till? Min favorit är vit fisk såsom torsk i ugn. Varför inte göra en god rätt med just torsk, räkor och vitvinssås. Servera med broccoli eller blomkål så kommer det garanterat att vattnas i munnen.

Ett annat tillbehör som är fantastiskt gott till fisk och en god sås, det är blomkålsmos. Det är helt perfekt, för då kan man blanda sås och mos och på så vis inte missa något av denna goda vitvinssås.

Näringsvärde

Inne hos Kostbevakningen får du en enkel översikt över det näringsvärde som såsen har. Som du kan se på bilden här nedan har den gott om fett, nämligen hela 223 gram. Det blir över 74 gram per portion. Själva ingredienserna är dessutom nyttiga och bra för din hälsa.

En tabell med alla ingredienser och näringsvärden för denna goda vitvinssås.

Såsen innehåller mycket få kolhydrater och de flesta kommer från grädden. Det här är verkligen en toppensås för dig som vill få upp fetthalten med hjälp av ett gott tillbehör.

ANNONS

 

Ingredienser

Mängd3 Portioner
 2 deciliter Vitt vinTorrt/halvtorrt vin
 1 dl Vatten
 5 deciliter Grädde 40%
 30 g Smör
ANNONS

 

Gör så här:

1

Hacka löken fint, så fint du kan. Fräs den i 1/3 av smöret. Den får inte ta färg utan skall bara bli mjuk.

2

Häll på vinet och låt koka upp så att alkoholen får koka bort lite snabbt.

3

Häll i övriga ingredienser utom smöret och citronen. Låt koka upp och låt sen reducera till rätt konsistens. Det blir cirka 3-4 dl sås över.

4

Vispa/mixa ner smöret och smaka av med lite citron och salt och peppar.

Galleri

I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.

 

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

 

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 2 deciliter Vitt vinTorrt/halvtorrt vin
 1 dl Vatten
 5 deciliter Grädde 40%
 30 g Smör

Instruktioner

1

Hacka löken fint, så fint du kan. Fräs den i 1/3 av smöret. Den får inte ta färg utan skall bara bli mjuk.

2

Häll på vinet och låt koka upp så att alkoholen får koka bort lite snabbt.

3

Häll i övriga ingredienser utom smöret och citronen. Låt koka upp och låt sen reducera till rätt konsistens. Det blir cirka 3-4 dl sås över.

4

Vispa/mixa ner smöret och smaka av med lite citron och salt och peppar.

Vitvinssås
Profilbild för LCHF-arkivet

Recept av: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet. Brandman och före detta kock. Gift och pappa till två barn. Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

Visa alla recept från LCHF-arkivet Hemsida https://www.lchfarkivet.se/
ANNONS

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*Namn
*Email
Hemsida