När det är säsong för zucchini så kommer denna underbart goda zucchinigratängen med skinka till pass.
Det är ett recept som jag kom på när jag hade mängder av zucchini hemma och kände att jag ville göra något riktigt matigt av det och det fick helt enkelt bli denna zucchinigratängen.
Jag har rökt skinka i, men du kan lika väl använda lite kassler, eller stekt köttfärs eller något annat protein som du gillar.
Eller, så gör du den som ett tillbehör och skippar proteinet helt.
När det gäller zucchinin så kan du använda både grön och gul och olika sorter om du vill det.
Sätt ugnen på 200°C.
Skiva zucchinin tunt. Använd gärna en mandolin för att få jämna och fina skivor. 3 mm tjocka tycker jag kan vara lagom.
Blanda ihop smetana, färskost, parmesanost och kryddor till en röra.
Strimla skinkan.
Nu ska vi montera ihop denna härliga zucchinigratängen.
Börja med lite ostkräm i botten.
Lägg sedan zucchini så det täcker.
Smeta på lite mer ostkräm ovanpå zucchinin och lite strimlad skinka.
Fortsätt sedan att bygga på lager efter lager, precis som en lasagne. Avsluta med ostkräm på toppen.
Ställ in i ugnen och gratinera den i cirka 45 minuter tills det att zucchinin är mjuk och gratängen har fått en vacker färg.
Ta ut gratängen och låt den stå en liten stund innan servering för att "sätta sig" lite.
Servera sedan som den är eller med en god sallad till. Varför inte en treveckorssallad.
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 200°C.
Skiva zucchinin tunt. Använd gärna en mandolin för att få jämna och fina skivor. 3 mm tjocka tycker jag kan vara lagom.
Blanda ihop smetana, färskost, parmesanost och kryddor till en röra.
Strimla skinkan.
Nu ska vi montera ihop denna härliga zucchinigratängen.
Börja med lite ostkräm i botten.
Lägg sedan zucchini så det täcker.
Smeta på lite mer ostkräm ovanpå zucchinin och lite strimlad skinka.
Fortsätt sedan att bygga på lager efter lager, precis som en lasagne. Avsluta med ostkräm på toppen.
Ställ in i ugnen och gratinera den i cirka 45 minuter tills det att zucchinin är mjuk och gratängen har fått en vacker färg.
Ta ut gratängen och låt den stå en liten stund innan servering för att "sätta sig" lite.
Servera sedan som den är eller med en god sallad till. Varför inte en treveckorssallad.