Zucchinikaka med blåbär och citron
Nu när hösten närmar sig så har iaf vi gott om zucchini och blåbär, så då är ju frågan vad man
kan hitta på för skoj med det.
Jag googlade lite och hittade lite inspiration från olika sidor och
skapade en helt fantastisk zucchinikaka med blåbär och citron.
Just zucchinin är helt fantastisk att använda i bakning då den tillför väldigt mycket saftighet, men det är väldigt viktigt att man får ut så mycket vätska som möjligt efter att man rivit den.
Vad för blåbär?
Det funkar att använda färska blåbär eller så tar du frusna, men
om du använder frusna så se till att de inte är tinade, för då
kommer hela kakan bli en blå historia.
Viktigt också att man vänder ner blåbären så de inte går sönder för
mycket.
Vilken sötning?
Sen jag började använda Nick’s Use Like Sufgar så är det i stort
sett det enda sötningsmedel som jag använder, speciellt till
bakning.
Det funkar självklart att använda annat, t ex sukrin eller vanlig
sötströ, men jag väljer Nick’s ULS alla dagar i veckan.
Serveringsförslag
Servera den med vispad grädde, eller varför inte med vispad grädde med lite vanilj i?
Ingredienser
- 120 g Smör (rumstempererat)
- 1,25 dl Sötning
- 4 Ägg (medium)
- 1 msk Pressad citron
- 1 msk Rivet citronskal
- 0,5 tsk Vaniljpulver
- 2,75 dl Mandelmjöl
- 1 dl Pofiber
- 2 tsk Bakpulver
- 0,5 tsk Xantangummi
- 0,25 tsk salt
- 3,5 dl Riven zucchini
- 2 dl Blåbär
Instruktioner
- Sätt ugnen på 165 grader.
- Riv zucchinin och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Det bästa är att ta en ren handduk som du använder för att vrida ur vätskan. Lägg den åt sidan så länge.
- Vispa ner de torra ingredienserna i smeten.
- Vänd ner zucchinin med en slickepott och sedan blåbären.
- Ta en avlång brödform och lägg ett bakplåtspapper i den. Häll i smeten och fördela den jämnt över hela formen. Platta till ytan så den är jämn.
- Ställ in i ugnen och grädda i cirka 60-70 minuter. Testa med en tandpetare, när det inte fastnar något kladd på den, då är kakan klar.
- Ta ut och lyft ur kakan ur sin form och ställ den på ett bakgaller så den får svalna. Låt svalna helt. Skiva och njut.