Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Zucchinikaka med blåbär och citron

4,34 av 3 röster
Zucchinikaka med blåbär och citron

Nu när hösten närmar sig så har iaf vi gott om zucchini och blåbär, så då är ju frågan vad man kan hitta på för skoj med det.
Jag googlade lite och hittade lite inspiration från olika sidor och skapade en helt fantastisk zucchinikaka med blåbär och citron.

Just zucchinin är helt fantastisk att använda i bakning då den tillför väldigt mycket saftighet, men det är väldigt viktigt att man får ut så mycket vätska som möjligt efter att man rivit den.

Vad för blåbär?

Det funkar att använda färska blåbär eller så tar du frusna, men om du använder frusna så se till att de inte är tinade, för då kommer hela kakan bli en blå historia.
Viktigt också att man vänder ner blåbären så de inte går sönder för mycket.

Vilken sötning?

Sen jag började använda Nick’s Use Like Sufgar så är det i stort sett det enda sötningsmedel som jag använder, speciellt till bakning.
Det funkar självklart att använda annat, t ex sukrin eller vanlig sötströ, men jag väljer Nick’s ULS alla dagar i veckan.

Serveringsförslag

Servera den med vispad grädde, eller varför inte med vispad grädde med lite vanilj i?

Total tid: 1 timme 30 minuter
Portioner: 12
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 165 grader.
  • Vispa smör och sötning så det blir riktigt poröst och vitt. Det tar lite tid.
  • Riv zucchinin och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Det bästa är att ta en ren handduk som du använder för att vrida ur vätskan. Lägg den åt sidan så länge.
  • Vispa ner citronskal, pressad citron och ägg i smörvispet.
  • Blanda ihop mandelmjöl, pofiber, bakpulver, salt, vaniljpulver och xantangummi i en skål.
  • Vispa ner de torra ingredienserna i smeten.
  • Vänd ner zucchinin med en slickepott och sedan blåbären.
  • Ta en avlång brödform och lägg ett bakplåtspapper i den. Häll i smeten och fördela den jämnt över hela formen. Platta till ytan så den är jämn.
  • Ställ in i ugnen och grädda i cirka 60-70 minuter. Testa med en tandpetare, när det inte fastnar något kladd på den, då är kakan klar.
  • Ta ut och lyft ur kakan ur sin form och ställ den på ett bakgaller så den får svalna. Låt svalna helt. Skiva och njut.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
4,34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg