En sak som jag är dålig på överlag är att laga vegetariskt. I ett försök att bli lite bättre på det gjorde jag en lasagne med zucchini som bas istället för pasta.
Resultatet var verkligen supergott.
Det här LCHF-receptet ger två formar i standardstorlek, dvs ungefär 20x30 cm och räcker till ungefär 8 personer.
Om man vill, så kan man använda den här rätten som ett tillbehör till grillat t ex.
God LCHF-mat är det i vilket fall som helst!
Slå på de krossade tomaterna och tillsätt kalvfond, cayenne, lite svartpeppar och basilika. Låt allt står och puttra ett tag, cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Koka upp grädde och creme fraiche i en kastrull. Vispa ner den rivna osten (jag hade lite blandat en vanlig hårdost och sen lite parmesan) och rör om tills den har smält. Krydda med lite muskot och svartpeppar. Smaka av om det är salt nog.
Skär zucchinin på längden i skivor som är cirka 0.5 cm tjocka.
Blanda ner ricottan i den avsvalnade spenaten och se till att det blandas väl.
Nu ska vi börja bygga på själva lasagnen.
Ta fram två ugnsfasta formar, eller en stor och bred ut ett tunt lager med tomatsås i botten.
Lägg sen ett lager med zucchini ovanpå.i:9a
Sen lägger du ett lager med ricotta/spenat.i:10a
Sen ett lager med zucchini igen.i:11a
Sen lite ostsås.i:12a
Sen fortsätter du så här tills du har slut på alla grejer. Se till att avsluta med ostsås på toppen bara.i:13a
Om du vill piffa till det lite extra kan du riva lite extra ost och breda ut överst, så får du en fin yta på lasagnen.i:14a
Ställ in i ugnen på 180 grader i ungefär 45 minuter. Håll ett öga på den bara så att den inte får för mycket färg.i:15a
Servera sen och njut av en god middag!
I galleriet så hittar du bilder från besökare som har lagat detta receptet och skickat in bilder på sina rätter. Till vissa recept finns det även en tillhörande video som du i så fall ser i galleriet.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Slå på de krossade tomaterna och tillsätt kalvfond, cayenne, lite svartpeppar och basilika. Låt allt står och puttra ett tag, cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Koka upp grädde och creme fraiche i en kastrull. Vispa ner den rivna osten (jag hade lite blandat en vanlig hårdost och sen lite parmesan) och rör om tills den har smält. Krydda med lite muskot och svartpeppar. Smaka av om det är salt nog.
Skär zucchinin på längden i skivor som är cirka 0.5 cm tjocka.
Blanda ner ricottan i den avsvalnade spenaten och se till att det blandas väl.
Nu ska vi börja bygga på själva lasagnen.
Ta fram två ugnsfasta formar, eller en stor och bred ut ett tunt lager med tomatsås i botten.
Lägg sen ett lager med zucchini ovanpå.i:9a
Sen lägger du ett lager med ricotta/spenat.i:10a
Sen ett lager med zucchini igen.i:11a
Sen lite ostsås.i:12a
Sen fortsätter du så här tills du har slut på alla grejer. Se till att avsluta med ostsås på toppen bara.i:13a
Om du vill piffa till det lite extra kan du riva lite extra ost och breda ut överst, så får du en fin yta på lasagnen.i:14a
Ställ in i ugnen på 180 grader i ungefär 45 minuter. Håll ett öga på den bara så att den inte får för mycket färg.i:15a
Servera sen och njut av en god middag!