Zucchinilasagne
1
En sak som jag är dålig på överlag är att laga vegetariskt. I ett försök att bli lite bättre på det gjorde jag en lasagne med zucchini som bas istället för pasta.
Resultatet var verkligen supergott.
Det här LCHF-receptet ger två formar i standardstorlek, dvs ungefär 20×30 cm och räcker till ungefär 8 personer.
Om man vill, så kan man använda den här rätten som ett tillbehör till grillat t ex.
God LCHF-mat är det i vilket fall som helst!
Total tid: 1 timme 15 minuter
Portioner: 8
Ingredienser
- 100 g gul lök
- 300 g spenat (frusen)
- 20 g vitlök
- 800 g finkrossade tomater
- 2 msk kalvfond (koncentrerad)
- 3 dl Grädde
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk torkad basilika
- 200 g riven ost
- 1 krm cayennepeppar
- 1 kg zucchini
- 250 g ricotta
- 0,5 krm malen muskot
- 1 krm nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Slå på de krossade tomaterna och tillsätt kalvfond, cayenne, lite svartpeppar och basilika. Låt allt står och puttra ett tag, cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Koka upp grädde och creme fraiche i en kastrull. Vispa ner den rivna osten (jag hade lite blandat en vanlig hårdost och sen lite parmesan) och rör om tills den har smält. Krydda med lite muskot och svartpeppar. Smaka av om det är salt nog.
- Skär zucchinin på längden i skivor som är cirka 0.5 cm tjocka.
- Blanda ner ricottan i den avsvalnade spenaten och se till att det blandas väl.
- Nu ska vi börja bygga på själva lasagnen.
- Ta fram två ugnsfasta formar, eller en stor och bred ut ett tunt lager med tomatsås i botten.
- Lägg sen ett lager med zucchini ovanpå.i:9a
- Sen lägger du ett lager med ricotta/spenat.i:10a
- Sen ett lager med zucchini igen.i:11a
- Sen lite ostsås.i:12a
- Sen fortsätter du så här tills du har slut på alla grejer. Se till att avsluta med ostsås på toppen bara.i:13a
- Om du vill piffa till det lite extra kan du riva lite extra ost och breda ut överst, så får du en fin yta på lasagnen.i:14a
- Ställ in i ugnen på 180 grader i ungefär 45 minuter. Håll ett öga på den bara så att den inte får för mycket färg.i:15a
- Servera sen och njut av en god middag!
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!