Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Zucchinimjöl – Så här gör du, steg för steg

Inga röster än
Zucchinimjöl – Så här gör du, steg för steg

Har du någonsin undrat hur man gör zucchinimjöl hemma? Denna enkla guide visar dig steg-för-steg hur du kan omvandla zucchini till detta nyttiga och mångsidiga mjöl. Med zucchinimjöl kan du baka hälsosamma bröd, kakor, och till och med kex, allt utan att oroa dig för tillsatt gluten eller onödiga kolhydrater.

Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är att göra zucchini till mjöl hemma. Allt du behöver är några färska zucchinis (okej, rätt många), en dehydrator eller ugn och en matberedare eller mixer. Dessutom innehåller zucchinimjöl mycket fiber och näringsämnen som gör det till ett perfekt alternativ för den som vill äta nyttigare.

I detta inlägget, förklarar vi hur du kan torka och mala zucchini för att skapa eget zucchinimjöl. Upptäck den fantastiska smaken och näringen som zucchinimjöl kan tillföra dina favoritbakverk.

Vad är Zucchinimjöl

Zucchinimjöl är ett glutenfritt alternativ till vanligt mjöl, gjort på torkad och mald zucchini. Det kan användas i olika maträtter och bakverk, och erbjuder en rad hälsosamma fördelar.

Just i Sverige så har inte zucchinimjölet riktigt fått någon större genomslagskraft, men det kanske vi kan ändra lite på. I USA, som ofta ligger i framkant med sådana här produkter så finns det faktiskt att köpa i olika webbshoppar. Vem vet, det kanske dyker upp i Sverige med någon gång.

Zucchinimjöl - Så här gör du, steg för steg | LCHF-arkivet
Zucchinimjöl - Så här gör du, steg för steg 9

Användningsområden

Du kan använda zucchinimjöl på många olika sätt. Bakning är ett populärt användningsområde; till exempel bröd, muffins och kakor. Det kan också användas som redning för att reda soppor och såser. Du kan blanda zucchinimjöl med andra mjölsorter för att få en bättre textur i dina bakverk. Det fungerar även bra som ett bindemedel i vegetariska biffar och bollar.

Även i pasta och pizza kan zucchinimjöl vara en spännande ingrediens. Det tillför extra näring utan att kompromissa med smaken.

För att du ska få en uppskattning om hur du kan använda zucchinimjöl, så ersätter det på ett ungefär kokosmjöl 1:1. Det vill säga att samma mängd som du skulle använt av kokosmjöl, så kan du ersätta det med zucchinimjöl istället.

Nutritionella fördelar

Zucchinimjöl är rik på fibrer och vitaminer. Den innehåller vitamin A, vitamin C, och flera B-vitaminer som är nödvändiga för din energi och immunfunktion. På grund av dess låga kaloriinnehåll är zucchinimjöl utmärkt för dig som vill äta hälsosamt eller gå ner i vikt.

Zucchinimjöl innehåller också antioxidanter, som bidrar till att skydda din kropp mot fria radikaler. När det gäller mineraler är det en bra källa till kalium och mangan, som hjälper till att förbättra din hjärthälsa och benstyrka.

Att göra Zucchinimjöl hemma

Att göra zucchinimjöl är inte ett dugg svårt egentligen. Du behöver bara följa några grundläggande steg: att förbereda din zucchini, torka den, och sedan mala den till mjöl.

Förberedelse av Zucchinin

Börja med att skölja zucchinin noggrant för att ta bort smuts och eventuella skador på frukten. Skär av ändarna och halvera zucchinin på längden.

Ta bort fröna med en sked, eftersom de kan göra mjölet bittert.

Det är inte nödvändigt att skala zucchinin. Det är mer en kosmetisk sak. Personligen tycker jag att det är rätt så fint med det lite gröna i mjölet.

Efter det är det bästa sättet att skiva zucchinin tunt. Använd en mandolin eller en vass kniv. om du vill ha en snabbare torkprocess så kan du även riva zucchinin.

Lägg skivorna på en ren kökshandduk och klappa dem torra.

Om du har valt att riva zucchinin, så är det viktigt att du låter den rinna av i sil 15-20 minuter för att du ska bli av med överbliven vätska.

Torkningsprocessen

För att torka zucchinin, använd en dehydrator/torkugn om du har en. Placera skivorna på dehydratorns brickor och sätt temperaturen till cirka 50-55°C.

Om du inte har en dehydrator, kan du använda en vanlig ugn. Lägg skivorna på en bakplåtspappersklädd bakplåt och sätt ugnen på lägsta temperatur, cirka 50°C.

Lämna ugnsluckan lite på glänt för att släppa ut fukt. Har du fläktfunktion på ugnen, så använd den så att du får bättre cirkulation på luften.

Torkningsprocessen kan ta flera timmar, vanligen mellan 6-12 timmar beroende på tjockleken på skivorna och hur mycket fukt de innehåller. Skivorna är klara när de är spröda och lätt går att bryta sönder.

Det absolut optimala sättet att torka ditt zucchinimjöl på det är genom att frystorka det, men med tanke på att frystorkar är extremt dyra, så är det inget som jag skulle rekommendera dig att springa att köpa. 🙂

Mala till Mjöl

När zucchiniskivorna är helt torra, är det dags att mala dem till mjöl. Du kan använda en kaffekvarn, en matberedare eller en kraftfull mixer.

Mal små mängder åt gången för bästa resultat.

Sikta mjölet genom en finmaskig sil eller mjölsikt för att få bort de största bitarna.

Förvara ditt hemlagade zucchinimjöl i en lufttät behållare på en sval, mörk plats.

Ditt zucchinimjöl bör hålla i flera månader om det förvaras korrekt. Genom att följa dessa steg kan du enkelt göra ditt egna zucchinimjöl hemma.

Zucchinimjöl - Så här gör du, steg för steg | LCHF-arkivet
Zucchinimjöl - Så här gör du, steg för steg 10

Hur mycket zucchinimjöl blir det?

Mängden zucchinimjöl du får ut från zucchini beror på hur du torkar och maler zucchinin. Generellt sett innehåller zucchini mycket vatten (cirka 95%), vilket betyder att det mesta av vikten försvinner vid torkningen.

Som riktlinje:

  • 1 kg färsk zucchini kan ge ungefär 100-150 gram zucchinimjöl efter torkning och malning, beroende på hur väl du torkat zucchinin.

Torkningsmetoden (ugnstorkning, dehydrator) och hur fuktig zucchinin är kan påverka det slutliga resultatet.

Förvaring och hållbarhet av Zucchinimjöl

Det är viktigt att förvara zucchinimjöl på rätt sätt för att det ska hålla sig fräscht.

För att förvara zucchinimjöl långvarigt, bör du placera det i en lufttät behållare.

Ställ sedan behållaren på en mörk och sval plats, som en skafferihylla.

Undvik att förvara zucchinimjölet nära fukt.

Vill du ha den optimala förvaringen så kan du vakuumförpacka ditt zucchinimjöl. Använd en kammarvakuummaskin i så fall. Då kommer ditt zucchinimjöl hålla i princip hur länge som helst.

Tips för förvaring:

  • Använd en glas- eller plastbehållare med tättslutande lock.
  • Placera mjölet i skafferiet, inte i kylskåpet, för att undvika fukt.
  • Håll zucchinimjölet borta från starka dofter, eftersom det lätt kan ta upp andra lukter.

Hållbarhet:

  • Öppnat zucchinimjöl: Cirka 3-6 månader.
  • Oöppnat zucchinimjöl: Upp till ett år.

Din förvaring påverkar hållbarheten, så se till att hålla mjölet torrt och rent.

Att frysa mjölet rekommenderas inte, eftersom frysning kan förändra konsistensen.

Andra recept med zucchini

Om du är ute efter att göra annat med din zucchini, så kommer här lite tips på olika lchf-recept med zucchini:

Sammanfattning

Zucchinimjöl är ett utmärkt LCHF-alternativ till vanligt mjöl, gjort av torkad och finmald zucchini.

Detta mjöl är både glutenfritt och lågt på kolhydrater, vilket gör det perfekt för dem som följer en LCHF- eller keto-diet.

Zucchinimjöl har en mild smak och en lätt grön ton, vilket gör det mångsidigt i olika recept. Det kan användas i bakning för att göra bröd, pannkakor, muffins eller kakor, eller som ett bindemedel i matlagning för exempelvis köttbullar eller grönsaksbiffar.

Eftersom zucchinimjöl inte har samma konsistens som vanligt mjöl, kan det behöva kombineras med andra glutenfria mjöler eller fibrer, såsom mandelmjöl eller psylliumfröskal, för bästa resultat.

Total tid: 6 timmar
Författare: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Skölj och rensa din zucchini.
  • Skiva upp tunt, eller riv på rivjärn.
  • Försök att pressa ur så mycket vätska du bara kan.
  • Fördela jämnt på ollorna till din dehydrator eller fördela ut det jämnt på plåtar med bakplåtspapper.
  • Torka på cirka 40-50°C tills det att du har riktigt torr zucchini som lätt bryts av i bitar.
  • Mixa i omgångar till ett fint mjöl.
  • Sikta av mjölet genom en finmaskig sil eller en mjölsikt för att bli av med eventuella större bitar. Dessa bitar kan du spara sen och mixa på nytt.
  • Förvara enligt instruktioner i beskrivningen.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg