Bläddra bland recepten

RåbiffAv LCHF-arkivetRåbiff eller biff tartar som det också kallas är en maträtt som görs med rått, hackat nötkött. Den serveras vanligtvis med en mängd olika tillbehör, oftast otroligt enkla med smakrika, som lök, kapris och worcestershiresås. Rätten sägs ha sitt ursprung i Frankrike och är en populär rätt i många europeiska länder.

Innehållsförteckning

  1. Vad är råbiff?
  2. Lite historik
  3. Serveringsförslag
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

[annons_blogg]

Vad är råbiff?

Råbiff är en maträtt gjord på rått, hackat nötkött. Den serveras vanligtvis med en mängd olika kryddor, som lök, kapris och Worcestershiresås. Rätten sägs ha sitt ursprung i Frankrike och är en populär maträtt i många europeiska länder. Det finns några olika tekniker som kan användas vid tillagning av råbiff. En metod är att mala nötköttet med hjälp av en köttkvarn. Ett annat alternativ är att hacka nötköttet för hand med en vass kniv. Nötköttet till råbiff bör vara av högsta kvalitet. Det är viktigt att använda färskt nötkött som är väl kylt. Nötköttet bör också vara fritt från blåmärken och fläckar. När det gäller kryddning av nötköttet finns det några olika alternativ. Vissa föredrar att helt enkelt krydda nötköttet med salt och peppar. Andra gillar att lägga till ytterligare kryddor, till exempel vitlök eller paprika.

[annons_blogg]

En kort historik om råbiff

Råbiff är en maträtt som har funnits i århundraden. Den tros ha sitt ursprung i Mongoliet, där den var en populär maträtt bland nomadstammarna. Rätten tog sig så småningom till Europa, där den blev en populär delikatess. Råbiff blev populär i Frankrike under 1800-talet. Den serverades ofta som en förrätt eller en lätt måltid.

Hur man gör råbiff

Råbiff görs med rått nötkött som hackas eller mals till en fin färs. Nötköttet kan man sedan äta naturellt som det är, eller så kryddar man köttet lite med salt, peppar, lite färska örter och kanske några stänk tabasco. Men, den klassiska råbiffen äts helt naturell och sedan så smaksätter man med alla goda tillbehör. Nötköttet formas sedan till en biff, tänk lite som en pannbiff eller hamburgare och serveras tillsammans med ett gäng olika tillbehör. När man gör råbiff är det viktigt att använda färskt nötkött som har kylts ner ordentligt. Nötköttet bör också malas eller hackas strax före servering. Detta garanterar att nötköttet är av högsta kvalitet och att det är säkert att äta.

[annons_blogg]

Anledningen till att köttet skall prepareras så nära inpå att man skall äta det beror på att så snart man maler eller hackar kött, så ökar man på mängden yta på köttet där luften kommer i kontakt med köttet. Det gör att köttet snabbare kan bli förstört. Du har kanske tänkt på det att butiksmalen köttfärs oftast har sista förbrukningsdag bara en dag efter malning och det beror just på detta. OBS, färdigmalen köttfärs som du hittar i köttdisken på lokala affären skall du inte använda för att göra råbiff av, då den redan är utsatt för en stor mängd bakterier och rekommenderas att genomstekas. Kött man kan välja att använda är lite finare delar av nötkött, dvs köttbitar med så rent kött som möjligt utan senor och för mycket insprängt fett. Jag rekommenderar att man använder oxfilé, innanlår, rostas, rostbiff eller ryggbiff.

[annons_blogg]

Hur man serverar råbiff

Råbiff kan serveras med en mängd olika tillbehör, till exempel klassiska tillbehör som hackade rödbetor, hackad saltgurka, kapris, pepparrot, äggula, hackad rödlök, dijonsenap, flingsalt och nymalen svartpeppar. Sen kan man toppa det hela med nyriven parmesanost. Det kan vara riktigt gott att servera något friterat till, till exempel friterad halloumi eller varför inte friterade vaxbönor? När man serverar råbiff är det viktigt att hålla nötköttet kallt. På så sätt förhindrar du att nötköttet förstörs och att smakerna i köttet hålls fräscha. Man kan välja att blanda ner alla tillbehör i färsen och sedan göra en biff av det, eller så gör man som på bilden i detta receptet och serverar det så att man själv får välja att ta dom tillbehör som man vill på gaffeln. Personligen tycker jag om att äta det som på bilden. Ett annat alternativ på hur man kan servera sin råbiff, är genom att göra en halstrad råbiff. Det innebär att man blandar ihop alla smaksättare i färsen, formar biffar av det och grillar eller steker snabbt å hög värme till önskad kärntemperatur. Lite mer som en pannbiff med mycket mer smak. Bild: Patrik Lindgren
Haricots verts och köttfärsfräsAv LCHF-arkivetJag hade en del köttfärs i kylen som behövde tillagas och jag funderade på vad jag skulle göra av det som var riktigt enkelt och gott. Efter lite fundering och koll i kylen, så kom jag fram till något som blev detta receptet på haricots verts och köttfärsfräs. Det blev riktigt gott! Om man vill öka på fettet lite så kan man alltid ringla lite god sås över, till exempel tzatziki, srirachamajonnäs eller kanske en baba ganoush.
Kycklingklubbor i ugnAv LCHF-arkivetKycklingklubbor i ugn är en maträtt som jag tror att de flesta har ätit någon gång. Just kycklingklubbor går ofta att få tag i till riktigt vettiga kilopriser och ibland så reas dom ut till löjligt låga priser. Jag tycker nog själv att kycklingklubbor har fått ett lite dåligt rykte eller namn, för att vara något billigt skräp. Men, faktum är att det är en av de styckningsdelar på kycklingen som jag personligen tycker blir saftigast. kycklingklubbor i ugn 1 Bläddra bland recepten Sen så är det just att kycklingklubbor i ugn är ett otroligt enkelt sätt att tillaga kyckling på. Här hittar ni mitt recept på hur jag gör mina kycklingklubbor i ugn och se detta som en grund att utgå ifrån. Om du vill krydda dina kycklingklubbor på något annat vis så är det bara att köra på och byta ut lite av kryddorna som jag använder mig av. Sen är ett hett tips att använda skyn som du får av att tillaga kycklingklubbor i ugnen till att göra en superenkel och god sås. Tillsätt bara ett par deciliter med smetana eller crème fraiche och smaka av såsen. Krydda upp den lite om det behövs och red av den med lite arrowrot som du blandat ut i lite kallt vatten först. Vips så har du en god sås på bara fem minuter extra i köket. Kycklingklubbor i ugn med lite rostade rödbetor. På bilderna så ser ni att jag även har lite rödbetor med och det är mest för att jag hade lite färska rödbetor hemma som behövde användas och då delade jag upp dom, tillsatte lite olja och kryddor och sedan körde jag dom i airfryer på 180 grader i cirka 20 minuter.
SesamlimpaAv NettaSesamlimpa är ett riktigt enkelt och gott lchf-bröd som du enkelt svänger ihop utan någon större insats. Passar toppen att frysa in.
Laxburgare med limeaioliAv LCHF-arkivetDessa enkla och supergoda laxburgare som serveras med en klick limeaioli är helt magiskt goda. En väldigt fräsch och enkel anrättning som du kan välja att äta precis som en hamburgare, eller bara på en bädd av fräsch sallad. Detta är ett recept som passar både som lunch och middag, helt beroende på vad du väljer att servera till. Recept och bild: Martina Engdahl
Saffran- och citronsåsAv LCHF-arkivetDenna saffran- och citronsåsen är en sån där löjligt enkel och otroligt god fisksås som du svänger ihop på bara några minuter. Den kräver inte alls många ingredienser och väldigt lite insats i köket. Jag skulle nog säga att det är en helt perfekt sås att göra till mitt recept på torsk i ugn till exempel. Låt fisken tillagas i ugnen och gör såsen under tiden. Recept och bild: Lolas mat
Moules MarinièresAv LCHF-arkivetMoules Marinières, eller blåmusslor i vin och grädde är kanske en av de absolut mest ultimata skaldjursrätterna man göra, eller ja, smakmässigt i vilket fall som helst. Detta är en klassisk rätt som jag gissar att precis alla som uppskattar mat har kommit i kontakt med på något sätt. Det är ju en rätt som nog har funnits på menyer runt om hela världen. Varianterna är nog många, men grunden kvarstår med blåmusslor, vitt vin och grädde. Moules Marinières, eller vinkokta blåmusslor i en skål och ett glas vitt vin bredvid. Använd ett vitt vin som är fruktigt och friskt, men som inte är fatlagrat. Här hittar du bra viner som Systembolaget tipsar om till just vinkokta musslor. 1 kg blåmusslor passar bra till 4 personer om det är en förrätt eller till 2 personer om det är en huvudrätt. Glöm inte bort att servera dina Moules Marinières med ett gott vitt vin och kanske ett gott rostat bröd till.
CaesardressingAv LCHF-arkivetCaesardressing kan vara en av mina absoluta favoriter när det kommer till salladsdressing. Jag kan tänka mig att det är många som har ätit en klassisk Caesarsallad med kyckling någon gång och fått denna goda dressing till. Här kommer mitt absolut bästa LCHF-recept!

Innehållsförteckning

  1. Dressing med goda ingredienser
  2. Enkel dressing utan tillsatser
  3. Näringsvärde
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

[annons_blogg]

Man kan tro att caesardressing är svårt att göra, men det är faktiskt riktigt enkelt. Det enda man behöver är alla ingredienser och en stavmixer. Sen tar det inte många minuter att svänga ihop dressingen. Du kan dessutom förbereda den i god tid och spara den i kylskåpet. En caesardressing i en skål med en sallad i bakgrunden.

Caesardressing med goda ingredienser

Caesardressing är en klassisk dressing som de flesta känner till. Tillsammans med stekt kycklingfilé, , parmesanost och romansallad får du en riktig smakbomb i munnen. Helt enkelt en god och matig sallad som de flesta alltid kommer tillbaka till. Mitt LCHF-recept innehåller bland annat ägg, sardellfiléer, rapsolja och olivolja. Mycket av smaken kommer från vitlök, parmesan, fransk senap och tamarisoja. Du kommer direkt märka att alla ingredienser bidrar till den goda smaken, så skippa inte någon.

[annons_blogg]

Enkel dressing utan tillsatser

Det finns många goda salladsdressingar att välja mellan. Ofta räcker det med olivolja, vinäger och lite goda kryddor för att få till en dressing som passar över sallader. Just caesardressing är dock en speciell dressing eftersom den är skapad för en specifik sallad. Med en hemmagjord dressing vet du exakt vad du får i dig. Med mitt recept slipper du konstgjorda aromer och det finns inga färgämnen eller e-nummer. Du får helt enkelt precis det som står på ingredienslistan. Det är därför alltid värt att göra din egen dressing istället för att köpa en färdig. En hemmagjord dressing tenderar dessutom att smaka mycket bättre. Dressingen är dessutom otroligt enkel att göra. Allt du behöver är en bra stavmixer som du kör på full fart. Då får du snabbt och enkelt en dressing som är slät, fin och väl mixad.

[annons_blogg]

Näringsvärden för min caesardressing

Caesardressing har ett bra näringsvärde. Generellt har även caesarsalladen en bra näringsprofil, kom bara ihåg att skippa krutongerna eller välj ett LCHF-vänligt brödalternativ. (Näringsvärden från Kostbevakningen Dressingen innehåller 25 gram protein och 5 gram kolhydrater. Dessutom innehåller den hela 202 gram fett tack vare de två oljorna. Det blir strax över 33 gram fett per portion. Hur hela måltidens näringsprofil ser ut beror på hur mycket kyckling och andra ingredienser du har i din sallad.
TomatmarmeladAv LCHF-arkivetEn tomatmarmelad med härliga och fräscha smaker av tomat, citron, chili och vanilj passar utmärkt att göra när du har mycket tomater som behöver användas. Detta är en sockerfri variant där jag har använt sötningsmedel istället för socker, vilket ger samma sötma men inte påverkar blodsockret på samma sätt som socker. Smakerna i denna tomatmarmeladen är helt underbara och passar ypperligt på en bit fröknäcke med en god mögelost på. I receptet så har jag valt att inte använda pektin som normalt sett kanske är det man använder för att få tomatmarmeladen lite tjockare i konsistensen. Det beror på att pektin som man köper antingen innehåller rätt mycket kolhydrater eller så innehåller det karragennan vilket jag gärna undviker. Jag har istället valt att använda gelatinpulver, som är helt naturligt och smaklöst, men som ger en lite tjockare konsistens. Tomatmarmelad på en sked. När det gäller mängden gelatinpulver, så måste man testa sig fram lite. Man får helt enkelt tillsätta lite i taget, göra ett marmeladprov, dvs att man lägger lite marmelad på en tallrik och ställer i kylen. När det har kallnat helt, så drar man med en kniv/sked genom och om marmeladen inte flyter ihop igen, så har den bra konsistens. Har man dock i för mycket gelatinpulver, så får man en tomatgelé istället, men smaken är precis lika god ändå. Om du vill göra en vegetarisk/vegansk tomatmarmelad, då kan du istället använda agar agar.
1 2 3 135