Bläddra bland recepten

Aubergine med fetaost och vitlöksdoftande valnötterAv LCHF-arkivetDetta är ett recept som kan funka både som ett tillbehör till en god köttbit, eller fisk, eller så äter man den precis som den är som en helt egen vegetarisk rätt.Lenas väninna Anne lagade denna rätt från Grekland och hon blev så imponerad av smaken att hon försökte återskapa den hemma. Resultatet blev detta receptet.Auberginen är en utmärkt källa till vattenlösliga fibrer som är bra för tarmfloran och rik på B-vitamin, kalcium, folsyra och fosfor. Dessa näringsämnen skyddar hjärncellerna och förbättrar kognitiv funktion.Om du inte tycker om fetaost, så kan du använda en annan ost istället, till exempel en god mozzarella eller kanske en Chevré.Receptet ger 4 halvor av aubergine och en halva räcker bra om man har det som ett tillbehör, men ska man äta det som en egen rätt i sig, så kanske man vill ha två per person.Recept och bild: Lena
RenskavsgrytaAv LCHF-arkivetRenskavsgryta är en fantastisk rätt för de som äter en LCHF-kost, eftersom den innehåller mycket protein och naturliga fetter. För att göra en LCHF-version av renskavsgryta kan man använda sig av råvaror som passar in i en lågkolhydratkost.Svamp är något som man gärna har i sin renskavsgryta och jag måste nog lägga en extra röst för att man använder sig av kantareller, alternativt trattkantareller. Det är svamp som passar ypperligt i en renskavsgryta.Om du inte får tag i renskav, så kan du välja kronhjortsskav istället som även det har en god viltsmak.Normalt så äter man potatis till renskavsgryta, men för att göra renskavsgrytan helt LCHF-vänlig kan man servera den utan potatis och istället välja ett alternativ som passar in i en lågkolhydratkost, som exempelvis blomkålsmos, blomkålsris eller rostade grönsaker. Lingon passar utmärkt till renskavsgryta och är också LCHF-vänligt eftersom de innehåller relativt lite kolhydrater och om du gör som mig, så har du gjort egen lingonsylt.Sammanfattningsvis är renskavsgryta en fantastisk rätt för de som äter en LCHF-kost eftersom den är rik på protein och naturliga fetter och kan anpassas till en lågkolhydratkost genom att använda LCHF-vänliga ingredienser och serveras med ett passande tillbehör.Recept och bild: Susanne
Scrambled pancakesAv LCHF-arkivetAlltså, scrambled pancakes är ju ett sånt där recept som bara blir hur gott som helst och går snabbt att göra.Vi snackar alltså typ pannkakor, som man tillagar lite som äggröra, dvs inte steker pannkakorna hela och platta utan man rör ihop smeten i stekpannan så att man får "rörda pannkakor".Dessa kan man sedan servera med lite färska bär, kanske lite brynt smör och en skvätt grädde. Underbart gott!Recept och bild: Sofie
Inlagd gurkaAv LCHF-arkivetInlagd gurka är ju fantastiskt gott, men normalt sett så är det massor av socker i diverse olika recept. Men, i mitt recept så får du en inlagd gurka utan socker. Jag har istället använt mig av sötning i form av Nick's Use Like Sugar.Resultatet är precis lika gott!Detta receptet är inspirerat av den inlagda gurkan "Goda vänners gurka", men jag har valt att sätta min egen lilla twist på det.Vilken typ av gurka du ska använda är helt upp till dig. Jag har gjort den både med vanlig slanggurka och även med inläggningsgurka, typ Västeråsgurka och det funkar lika bra med båda.Gällande mängden sötning, så är det helt och hållet en smaksak. Jag har dragit ner mängden rätt rejält om man ser till originalreceptet, men om du ändå vill minska ner det ytterligare så kan du absolut göra det. Men, tanken är att det ska vara en sötsyrlig gurka.Jag hoppas att ni kommer tycka om denna!
Matmuffins med fetaost och soltorkade tomaterAv LCHF-arkivetDessa matmuffins är perfekta att ha som mellanmål istället för en massa mackor eller frukt.Har du barn som tycker om lite mer vuxna smaker, så kommer dessa garanterat att funka bra som ett mellis när dom kommer hem från skolan.Recept och bild: Susanne Sjöström
Ostgratinerade haricots vertsAv LCHF-arkivetOstgratinerade haricots verts är ett otroligt enkelt, men ack så gott tillbehör som är perfekt för dig som äter lchf eller keto.Jag väljer att använda frusna haricots verts, då det är det som jag i stort sett alltid har hemma i frysen och det går allt så himla mycket lättare. Den stora skillnaden mot att använda färska bönor är att de frusna är blancherade, så man behöver inte blanchera eller förtillaga bönorna innan. Du kan självklart använda färska bönor om du hellre vill det, men då behöver du blanchera dom några minuter först.Bläddra bland recepten | LCHF-arkivetHar du en airfryer, så kan du självklart tillaga dina ostgratinerade haricots verts i den istället. Kör då på 180°C och använd en ugnsfast form som passar i din airfryer.Tycker du om fetaost, så kan du istället testa på mitt recept Haricots verts i ugn med fetaost.
Tomatgratinerad fläskytterfiléAv LCHF-arkivetJag hade en bit fläskytterfilé i kylen som vi hade köpt, men missat att den faktiskt var på väg att passera bäst före datumet, så jag var tvungen att hitta på något gott med den.Normalt sett hade jag kanske gjort fläskytterfilé i sockerkaksform, men det har vi ätit så många gånger nu, så jag ville hitta på något helt nytt.Det blev till slut denna tomatgratinerade fläskytterfilén som blev toppengod!Tomatgratinerad fläskytterfilé.I receptet så har jag använt mig av hemgjord rostad tomatsås, men om du inte har möjlighet till det så kan du använda finkrossade tomater istället och kanske krydda upp det hela lite mer.Vill du ha lite hetta i det hela, så tillsätt någon matsked med Sambal Oelek, eller lite färsk chili.Detta kan du med fördel servera tillsammans med blomkålsris, eller kanske ett gott vitkålsmos.
ÄdelostdippAv LCHF-arkivetEfter att ha spanat genom kylen och upptäckt att det glömts bort ett par bitar med god ädelost långt bak i kylen, så fick det bli att göra en riktigt god ädelostdipp att ha till lite grönsaker framför tv:n.Detta är så otroligt gott och denna ädelostdippen kan man använda som kall sås till kött med om man vill, eller så använder du den till köttfondue.Du kan använda i stort sett vilken ädelost som helst, men den behöver gå att smula med händerna, så jag skulle rekommendera att använda en Kvibille Ädel eller kanske en klassisk Danablu.Tips på grönsaker att dippa: Morot, stjälkselleri, paprika, blomkål eller gurka.
Smörstekt broccoliAv LCHF-arkivetSmörstekt broccoli är ett så himla enkelt, men ack så gott tillbehör som är perfekt för dig som äter lchf.Jag äter det otroligt ofta hemma hos oss. Jag älskar verkligen smaken och det krispiga som man får av färsk broccoli.Ja, ska man göra smörstekt broccoli och få det så gott som möjligt, då ska man använda färsk broccoli istället för fryst broccoli. När man använder fryst broccoli så innehåller den ofta en hel del vatten och det gör att man inte får det där krispiga och goda som man vill.Smörstekt broccoli i en stekpanna.Om du tycker om lite hetta, så kan du med fördel tillsätta lite färsk strimlad chili. Det är en smaksak och bara ett litet tips.Tänk på att använda hela broccolihuvudet! Det är inte bara buketterna som man kan steka, utan även stjälken funkar riktigt bra att steka. På större broccolihuvuden så kan man behöva skala av det yttersta på stammen då den är lite träaktig, men kärnan, den är nästan det bästa på hela broccolin tycker jag. Så, använd stjälken med!
1 2 3 146