Innehållsförteckning
[annons_blogg]
Vill man så kan man mycket väl steka lite strimlat bacon som man lägger i soppan. Detta är en enkel och god LCHF-rätt som funkar lika bra som förrätt som huvudrätt. Just det! Glöm för all del inte bort att det skall serveras pannkaka efter en god soppmåltid!
En mild och god smak
Enligt mig är blomkålssoppa något av det bästa du kan servera. Smaken är mild och god och soppan är enkel att tillaga. Mitt recept är så okomplicerat och enkelt det bara kan bli. Allt du behöver är en riktigt bra mixerstav för att få till en slät soppa.Smaken kommer framförallt från själva blomkålen, men ingredienser såsom lök, grädde och grönsaksfond bidrar också. Soppan har en simpel smak som passar nästan allas smaklökar, såväl vuxna som barn.Blomkålssoppa är den perfekta maträtten att slänga ihop de dagar då du snabbt vill ställa något på matbordet. Eftersom ingredienserna är vanliga har du säkert redan de flesta i kylskåpet eller skafferiet. Dessutom är den en utmärkt soppa att tillaga om du har blomkål som börjar se lite torr och ledsen ut.[annons_blogg]
Så serverar du blomkålssoppa
Jag har redan berättat om hur du kan lyxa till din blomkålssoppa, men låt oss kika lite närmare på det. Om du vill ha extra smak, protein och tuggmotstånd i soppan så ska du servera bacon till. Då höjer du dessutom fettinnehållet i maträtten.Knaperstekt bacon kan vara något av det godaste du kan servera till blomkålssoppa. Svårare än så behöver det inte vara att få till en komplett maträtt som dessutom är billig.Om du vill lyxa till soppan lite extra så kan du riva över en god parmesanost. Blomkål och parmesan utgör nämligen en riktigt god smakkombination, speciellt om du har bacon i soppan.[annons_blogg]
Näringsvärde för min blomkålssoppa
Min goda LCHF-vänliga blomkålssoppa har en bra näringsprofil för dig som inte äter en allt för strikt kost. Soppan innehåller dock mycket få kolhydrater, så du kan äta den varje vecka. En bild från Kostbevakningen visar exakt vad du får i dig.
Innehållsförteckning
[annons_blogg]
Lite kort om mitt recept på fröknäcke
Att baka sitt eget fröknäcke är ju ett perfekt alternativ till att köpa färdiga förpackningar, antingen om det är fröblandning som man bakar av själv, eller om det är helt färdigbakade produkter. Dessutom tror jag att det är en av de saker som alla som äter LCHF någon gång har gjort, för det är ju så makalöst gott!Man kanske kommer över fröer lite billigare någonstans och då blir det ju mer ekonomiskt att baka eget fröknäcke.Jag gillar det här för det innehåller inte något mandelmjöl, utan får sitt "klister" av fiberhusk, pofiber och chiafrön.Just detta receptet är ett väldigt klassiskt, neutralt grundrecept som du kan använda för att bygga vidare på egna goda varianter.Olika smaksättningar är alltid skoj att testa och du kanske har kommit fram till någon särskild smaksättning du tycker om. I så fall får du gärna dela med dig av det i kommentasfältet nedan.Olika varianter av fröknäcke
Här på LCHF-arkivet så hittar du flera olika varianter och recept på fröknäcke, men just detta receptet som ni läser om nu är det absolut vanligaste och ett recept som har funnits med många år.Om du dock vill testa på lite andra varianter, så kan du testa någon av dessa:[annons_blogg]
Köpa färdigt fröknäcke/frökex
Om du vill köpa färdiga frökex/fröknäcken så gäller det att hålla koll på ingredienserna. Alla fröknäcken som finns på marknaden är inte alls godkända inom lchf och keto, för det är många fabrikat och märken där ute som innehåller spannmål av olika slag. Men, några som är ok är dessa:Näringsvärden
En sak ska du ha klart för dig, fröknäcke är inget som är fritt fram att äta hur mycket som helst av. Fröer överlag innehåller rätt så mycket kolhydrater, så tanken är att äta det med måtta.När jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så ser näringsvärdena ut så här.
Innehållsförteckning
[annons_blogg]
Tzatziki, tzatsiki eller tsatziki. Kärt barn har många namn och det gäller även för den här ljuvliga kalla såsen. Oavsett hur du väljer att stava så är det alltid yoghurten, gurkan och vitlöken som är viktigast för att skapa rätt smak och konsistens.Frågan är egentligen vad som är bäst – vitlökssmaken eller den snabba tillagningstiden? Den här såsen slänger du nämligen ihop på några minuter. Dessutom blir den bara godare om den får stå i kylen och dra sig, så förbered den gärna i god tid.Tzatzikins goda smaker
Tzatziki är en kall yoghurtbaserad sås med få ingredienser. Du använder ett fet grekisk yoghurt, vilket är perfekt ur ett LCHF-perspektiv. Det höjer nämligen fetthalten rejält på hela måltiden. Kom ihåg att det finns laktosfria alternativ att köpa i matbutiken om det behövs!Med riven gurka som du vattnar ur får du en extra krämig konsistens och här ska du inte vara rädd för att använda mycket vitlök. Det bästa är dock att provsmaka dig fram, för vissa klyftor kan nämligen vara starkare än andra. Ett vanligt misstag är att pressa ner så mycket vitlök att du bara vågar doppa köttet i såsen när du äter.Med salt, oregano och en god olivolja tillsätter du ännu fler goda smaker till din LCHF tzatziki.[annons_blogg]
Vad ska jag servera till?
Såsen kan serveras till allt möjligt och blir bara bättre om den står något dygn i kylen innan man äter den. Då kommer nämligen smakerna fram ordentligt. Den bör som allra minst få stå i några timmar innan den ställs fram på bordet.Det klassiska är att servera tzatziki till nygrillat kött, speciellt under sommaren. Det spelar ingen roll om det är karré, kyckling eller någon annan köttbit. Det mesta gifter sig ju trots allt i munnen när det gäller vitlök.Eftersom vi alla älskar LCHF så kan jag rekommendera att servera såsen till ett fet köttbit och grillade grönsaker. Du kan slänga på det mesta på grillen, allt från grillad spetskål till champinjoner.Näringsvärde
Tzatziki har ett riktigt bra näringsvärde om man äter LCHF. Det är nämligen gott om fett i såsen, vilket gör den till ett ypperligt val om man vill få upp fetthalten i maträtten. Både olivoljan och den grekiska yoghurten innehåller nämligen gott om nyttiga fetter.