Innehållsförteckning
- Välj bra kött
- En perfekt fläskkarré i ugn
- Alternativ på smaksättningar
- Goda tillbehör som passar
- Ingredienser
- Instruktioner
[annons_blogg]
Välj ett bra kött till helstekt fläskkarré
Fläskkarré är även kallat för grisens entrecote, då det är på ett ungefär samma styckdetalj. Det är ett kött som är väldigt marmorerat och fullspäckat med smak.Det är även en köttbit som väldigt ofta finns till ett bra pris, även på svenskt kött. Så här behöver man ofta inte gå efter plånboken, utan kan med gott samvete välja ett kött som är svenskt. Sen så finns det olika fina bitar beroende på var köttet kommer ifrån ändå.Det som är viktigt är att du inte ska vara rädd för att fläskkarrén är välmarmorerad, det ger massor av smak nämligen. Sen behöver man för den sakens skull inte välja en bit med massor av fett och senor.Om din butik har en köttansvarig, så prata gärna med dom om du är lite osäker på vad som är en bra fläskkarré.Om du vill läsa lite mer om de olika styckdetaljerna på en gris, kan du kika in hos Nyhléns och Hugossons.
Hur tillagar du en perfekt fläskkarré i ugn
Jag tycker att det absolut bästa sättet att tillaga en fläskkarré på, det är att ge den massor av kärlek i form av goda kryddor och sedan får den tillagas på låg värme i ugnen. 100-115 grader i flera timmar kommer att ge ett mört och riktigt saftigt kött. En korrekt tillagad fläskkarré i ugn kan bli helt underbart mört och fullt av goda smaker.För att hålla koll på köttet och rätt innertemperatur så behöver du en stektermometer. Jag förespråkar att man ska köpa en digital stektermometer. Då har du möjlighet att ta ut köttet på exakt rätt temperatur.Det sätt som jag tillagar min fläskkarré i ugn på kommer jag gå igenom steg för steg längre ner, men kort sammanfattat så gör jag så här:[annons_blogg]
- Ta ut köttet i god tid innan, så det inte är kylskåpskallt.
- Salta med flingsalt.
- Bryn fläskkarrén snabbt i en het stekpanna. Se till att bryna helt runt om. Även kortsidorna.
- Krydda med vitlök, ingefära, peppar och timjan.
- Lägg köttet i en ugnsfast form, eller kör det direkt i stekpannan om du har en stekpanna som tål att stå i ugnen.
- Häll på lite soja, balsamvinäger och några klickar smör i formen.
- Ställ in i ugnen på 100-115 grader.
- Tillaga tills du har en innertemperatur på 72 grader.
- Ta ut och låt vila.
Vad kan jag krydda min fläskkarré med?
Just i detta receptet så använder jag mig av vitlök, ingefära, timjan, salt och peppar. Dessutom lite soja och balsamvinäger.Men, egentligen så kan du använda precis vilka kryddor som helst. Timjan kan du byta ut mot rosmarin eller oregano om du vill det. Du kan även välja bort ingefäran och istället krydda med senapspulver om du vill det. Då kan lite färsk persilja vara en riktigt bra kompis till.Om du vill ha lite hetta i det hela, så kan du stöta lite blandade pepparsorter i en mortel och göra en pepparstek.Gillar du det mer smakrik mat, så kan du använda dig av currypasta som smaksättare.Ja, du ser, det är bara din egen fantasi som sätter gränserna för vad du kan smaksätta din fläskkarré i ugn med. Har du någon riktigt god smaksättning så får du gärna tipsa om det i kommentarsfältet.[annons_blogg]
Goda tillbehör att ha till helstekt karré.
Jag tycker att det kan vara riktigt gott med en klassisk gräddsås till en helstekt fläskkarré i ugn. Men, i detta receptet så använder du med fördel skyn som du får av köttet som en bas till en god gräddsås. Det är bara att ta all steksky och tillsätta grädde och kanske lite smetana och låta allt reducera till rätt tjocklek.Om du inte vill ha en sås, då passar coleslaw otroligt bra till.Istället för potatis så kan du göra en supergod vitkålsgratäng istället.