Innehållsförteckning:
- Godaste receptet på coleslaw
- Rätt majonnäs
- Näringsvärde
- Egna variationer av coleslaw
- Utrustning jag använder
- Hur länge håller coleslaw?
- Ingredienser
- Instruktioner - Gör så här
[annons_blogg]
Godaste receptet på Coleslaw
Coleslaw är en otroligt god och fräsch sallad att ha till grillad mat. Den är dessutom mycket enkel att göra. Eftersom det går så snabbt att riva och blanda ihop alla ingredienser, så rör du snabbt ihop vitkålssalladen medan köttet ligger på grillen.Men – missa inte hur god din sallad blir om den får stå och dra sig i kylskåpet i ett dygn. Då kommer alla smaker fram och salladen blir riktigt mjuk och krämig tack vare syran i dressingen. Om du inte har tid att vänta, då kan du massera den rivna vitkålen för att få den att mjukna. då får du en mjuk och fin coleslaw.Det här receptet är mitt eget som jag har mixtrat fram efter många olika försök. Det är ett absolut måste med ingefäran eftersom den ger vitkålssalladen en helt annan dimension.
Rätt majonnäs för en god coleslaw
Coleslaw är ett av de läckraste och enklaste tillbehören för dig som äter LCHF. Snabb tillagning, få ingredienser och stora smaker. Men allt hänger egentligen på majonnäsen. Den godaste majonnäsen gör du själv, men även köpta går givetvis bra. Om du vill testa på att göra din egna majonnäs så har jag ett supergott majonnäsrecept här.Vi har sammanställt vilka majonnäser som är bättre eller sämre ur ett LCHF-perspektiv. Kika gärna här: Mängden kolhydrater i färdig majonnäsTänk på att majonnäsen ska ha få kolhydrater och en hög fetthalt för att ge din måltid en bra näringsprofil.[annons_blogg]
Näringsvärden för coleslaw
Coleslaw har ett bra näringsvärde för dig som äter LCHF. Du får gott om fett från både smetana och majonnäs vilket höjer fettprocenten för hela din måltid.
Variera din coleslaw
Vill du absolut inte äta grönsaker som har växt under marken såsom morötter? Då finns det alternativ för dig som vill hotta upp din vitkålssallad.Det är populärt att byta ut morötter till en annan ovanjordgrönsak i form utav kål – nämligen rödkål. Då får du en ny härlig smak och mindre kolhydrater. Det du även kan göra är att byta ut rödlöken mot lite finstrimlad purjolök, eller så blandar du lite olika löksorter.Många tycker om att variera källan till fett. Vad sägs till exempel om att enbart använda majonnäs, eller testa en härlig kombination av crème fraiche och majonnäs? Det som är så bra med just coleslaw är att du kan slänga i det som du har hemma i kylskåpet!Du kan även byta ut ingefäran mot andra smaksättningar såsom ett halvt rivet rött äpple (som smaksättare) eller persilja. Då kommer du aldrig att kunna tröttna på goda vitkålssallader![annons_blogg]
Tips på utrustning som underlättar när du gör din coleslaw
Jag tänkte att jag ska tipsa er om utrustning som jag själv använder när jag gör min coleslaw och exakt på vilket sätt jag använder dessa ser du på bilderna i instruktionerna.- En stadig skärbräda När man ska dela ett vitkålshuvud så tycker jag att det är otroligt skönt att ha en rejäl skärbräda. Jag har en skärbräda hemma som är riktigt rejäl och gjord i ändträ, som är väldigt skonsamt mot knivens egg och sen så ligger den stadigt på bänken.Det är inte skärbrädan som jag använder dagligen, men den är jäkligt grym att ha när man ska jobba med rejäla saker. Att strimla vitkål till en coleslaw med kniv kräver en bra skärbräda.- Mandolin En mandolin är supersmidigt att använda när man ska skiva eller strimla tunt och fint. Jag har en mandolin från Kyocera som är extremt lätt att använda. Den är liten och tar inte mycket plats.En liten varning dock. Mandolinen är nog det redskap efter kniven som har orsakat flest skärskador bland kockar. Bladet är sylvasst!Om du ska göra väldigt stora mängder coleslaw, så förespråkar jag en helt vanlig matberedare istället. Det går mycket snabbare och då kan du även riva morötterna på den.- Rostfria bunkar När jag jobbade som kock för många år sedan så hade vi det mesta i rostfritt. Kantiner, bunkar och så vidare. Otroligt hållbart och lätt att hålla rent. Perfekt att blanda coleslaw i.Det har följt med mig hem och jag använder väldigt mycket av mina rostfria bunkar hemma med. Dessa är dessutom stapelbara, så dom tar väldigt lite plats även om man har många.Bunkarna finns i många olika storlekar dessutom, så kika gärna in på min länk ovan och kolla. Dom kostar lite i inköp, men kommer att hålla livet ut!- Engångshandskar Ibland, så kan jag tycka att händerna är det absolut bästa verktyget att använda när man ska blanda saker. Just en vitkålssallad som till exempel denna coleslaw är så otroligt mycket lättare att blanda ihop och massera vitkålen mjuk med händerna.Men, då är det viktigt att vi håller en god hygien och använder engångsplasthandskar.Det är viktigt att det är nitrilhandskar som är godkända för livsmedelshantering, och då även hantering av feta livsmedel.Dessa engångshandskar är inte bara bra för att blanda saker, utan även bra att ha överlag för att hålla en god hygien i köket. En bra sak att ha hemma![annons_blogg]
Hållbarhet på coleslaw
Coleslaw är lite som en god treveckorssallad, en vitkålssallad som man tror ska räcka länge, men som tar slut så otroligt snabbt för att den är så himla god och passar till det mesta.Men, om det är så att du inte är som jag, som äter coleslaw till det mesta, då skulle jag säga att din coleslaw håller upp till en vecka i kylen, under förutsättning att du har hanterat den på rätt sätt och haft en bra hygien i köket när du tillagade din coleslaw.Men, om du inte gör en gigantisk laddning coleslaw, så kommer den inte räcka mer än några dagar, sen är den slut. 🙂Innehållsförteckning
[annons_blogg]
Majonnäs används flitigt inom LCHF. Jag tror att det finns lika många varianter som det finns de som äter LCHF. Här tänkte jag att jag ska bjuda på mitt recept och denna majonnäs finns det alltid en burk av i min kyl.Så här lyckas du med majonnäs
För att göra en riktigt god majonnäs med bra konsistens så använder jag en elvisp. Mitt sätt att göra majonnäs på kanske skiljer sig lite från andras som använder mixerstav, men jag tror att det här sättet minimerar risken för att den skär sig.Det är en fördel om alla ingredienser har samma temperatur (kylskåpskalla), men det är inte något måste. Dock minskar du då risken för att såsen skär sig.Att det går att göra en majonnäs på 10 sekunder kan stämma om du har rätt stavmixer. Det funkar dock inte med vilken stavmixer som helst. Gör du på mitt sätt så kommer den med stor sannolikhet inte att skära sig.
Välj rätt olja
När du har lärt dig att göra egen majonnäs kommer du aldrig att köpa färdig majonnäs i butiken igen. Tänk på att det inte är några som helst tillsatser i denna, jämfört med ingredienslistan på köpemajonnäs. Med en hemgjord sås får du helt enkelt både ett godare och ett hälsosammare alternativ.Med hemgjord majonnäs på LCHF-vis kan du dessutom själv välja vilken olja som ska användas. På så sätt kan du välja en mer hälsosam olja.Det är viktigt att använda en neutral olja som inte ger allt för mycket smak. Välj inte kallpressad rapsolja eller olivolja då de ger en hel del smak som inte är gott i detta fall.En annan sak att tänka på är att rapsolja innehåller ganska höga halter av Omega-6 vilket innebär att det är viktigt att balansera upp det med mycket Omega-3 för att få en bra balans. Varför inte servera såsen till en fet laxbit?Du kan även välja en mer LCHF-vänlig olja, till exempel MCT-olja eller avokadoolja som finns i välsorterade hälsokostbutiker. Detta är dock rätt så dyra oljor.[annons_blogg]
Näringsvärde
Mitt recept har en bra näringsprofil. Givetvis kan näringsinnehållet variera lite beroende på vilken olja du väljer att använda.
Innehållsförteckning
[annons_blogg]
Man brukar säga att en god sås reder sig själv och så är det faktiskt. När jag jobbade som kock fick jag lära mig att använda så lite redning som möjligt och istället reducera såserna till rätt tjocklek. Eftersom min goda champinjonsås innehåller så mycket grädde så går det relativt fort att reducera den till rätt tjocklek.Hemligheten sitter i smaksättningen
Den här champinjonsåsen är en ganska "vuxen" sås, men de gånger jag har serverat den till barn så har den gått hem! Den fungerar alltså att servera som vardagssås även hos barnfamiljer. Om du vill ha en mildare smak, då kan du alltid minska på de olika smaksättningarna.Det som är så bra med såsen är att den innehåller ingredienser som de flesta matlagningsintresserade redan har hemma. Med schalottenlök, tamarisoja, balsamvinäger, köttfond, timjan och en skvätt rödvin så är du snart i hamn med den goda smaken.Låt såsen reducera för att verkligen få fram de djupa smakerna.[annons_blogg]
Inga champinjoner hemma? Om du inte har några champinjoner hemma eller om du vill variera såsen, då kan du alltid välja andra svampar. Du kan laga en god svampsås av alla sorters matsvampar, även torkade alternativ.Varför inte testa att använda grundingredienserna och istället ha i skogschampinjoner, kantareller eller karljohansvamp? Även trattkantareller eller en härlig svampmix kan bli riktigt gott att ha i såsen.Så lyckas du med din champinjonsås
För att lyckas med din champinjonsås så är det viktigt att du inte är för snabb och stressar runt i köket. Ge den istället gott om tid och använd inte för hög värme på spisplattan.Det är viktigt att löken bara får svettas på spisen när du fräser den med champinjonerna i en rejäl klick smör. Löken ska inte få för mycket färg och den får absolut inte bli bränd i kanterna.Därefter ska du låta din sås stå och småputtra på spisen så att smakerna verkligen kan utvecklas och komma till sin rätt. Jag har beräknat att såsen ska stå på spisen i cirka 25 minuter. Försök att inte stressa såsen, då får du inte ett perfekt resultat att förgylla måltiden med.[annons_blogg]
Näringsvärde
Champinjonsåsen passar för LCHF-kost och är ett perfekt alternativ för dig som vill servera en riktigt fet, gräddig sås på bordet. Receptet för fyra personer innehåller 5 dl vispgrädde, vilket ger en exceptionellt hög fetthalt.Se till att välja den fetaste grädden i kyldisken. Det är bra för både fetthalten, smaken och konsistensen.
Innehållsförteckning
- Om mitt recept på pannbiffar
- Vilken färs är bäst
- Kryddor jag använder
- Goda tillbehör
- Andra varianter
- Bra utrustning att ha
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
[annons_blogg]
Kastanjelunds pannbiffar
När jag växte upp, så var min mamma tillsammans med en man som drev ett värdshus, som hette Wärdshuset Kastanjelund i Yngsjö.Där hade vi en kokerska som var helt underbar och hon gjorde de absolut godaste pannbiffarna jag vet. Ingegärd hette hon och hon gick tyvärr bort får många många år sedan.Men, minnet av dessa pannbiffar och även köttbullar lever kvar än idag, då jag har tagit vidare receptet och numera omvandlat dom till lchf pannbiffar, men dom smakar precis lika gott som hennes och är dessutom glutenfria.Detta är ett recept fyllt av massor av minnen och jag hoppas att även ni uppskattar det.Val av färs
Ok, när man ska göra goda och saftiga pannbiffar så tycker jag att en fin blandfärs blir absolut bäst. Vanlig nötfärs kan bli lite för fettsnålt och har lite risk att bli torrt.Men, du kan självklart använda detta receptet med andra sorters köttfärs med, men kanske att du måste blanda i lite fläskfärs för att hålla uppe fettet lite.Jag har använt samma recept med nötfärs, lammfärs och älgfärs.Men, vill du få till en riktigt bra pannbiff så ska du använda blandfärs, och se till att färsen är väl kyld när du ska blanda den.
[annons_blogg]
Kryddor i mina pannbiffar
Det som är hela grejen med just detta receptet på pannbiffar det är den väl avvägda kryddningen. Här är lite kryddor som ni kanske inte är vana vid att använda i pannbiffar eller färsbiffar, men det är toppengott.- Lök - Här kan man välja om man vill fräsa den mjuk innan i lite smör. Jag personligen tycker om när den är finhackad och rå i färsen.
- Vitlök - Har jag förstått att en del faktiskt rynka lite på näsan över, men tro mig, det blir kanongott med en liten nyans av vitlök. Den ska inte vara dominant, bara finnas lite i bakgrunden.
- Ingefära - Höjer smaken jättemycket och ger en fin ton.
- Kryddpeppar - Just kryddpepparn är otroligt viktig. Den ger en fin smak som passar jättefint ihop med ingefäran och övriga smaker.
- Dijonsenap - Senapen är lite som vitlöken. Den ska inte vara dominant, utan bara finnas där i bakgrunden.
[annons_blogg]
Tips på goda tillbehör
Om man inte äter lchf, vilket ju många av mina besökare inte gör, så är det absolut klassiska att äta pannbiffarna med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt.Men, för oss som äter lchf så faller ju en del av det bort, men även vi kan ju vara rätt så klassiska i våra tillbehör. Gör ett gott vitkålsmos, gräddsås och sockerfri lingonsylt till. Toppa det hela med god pressgurka.Ett annat alternativ, det är att göra en supergod vitkålsgratäng till och sedan kanske lite god coleslaw vid sidan av.Annars funkar det alltid med mängder av stekt lök, eller en god lökskysås till. Och varför inte massor av härliga stekta grönsaker precis som bilden ovan.Andra varianter av pannbiff
Detta receptet är mer ett klassiskt recept på pannbiffar, men om du vill vara lite wild and crazy och testa på några andra varianter så har jag ett par riktigt goda recept som du måste testa.- Italiendoftande pannbiffar - Ost- och paprikafyllda färsbiffar - Heta ajvarbiffar i krämig såsTesta gärna något av dessa recept om du vill ha lite variation på dina färsbiffar.[annons_blogg]
Utrustning jag använder i köket
- Köksassistent När jag gör mina biffar, då brukar jag alltid blanda min färs i en köksassistent. Det var något som vi alltid gjorde när jag jobbade som kock, för då var det bra mycket större mängder av färs vi använde. Men, att använda en assistent, det sitter fortfarande i och jag tycker det underlättar enormt.- Stekpanna En bra stekpanna som håller värmen bra, det är A & O tycker jag! Jag använder mig av en kolstålpanna från Kockums Jernverk som är helt magisk att steka kött i. Den håller värmen väldigt bra och har en extremt tåligt material som dessutom är helt giftfritt. Självklart så kan du även använda en hederlig gjutjärnspanna med, eller vad du nu har hemma. Det är bara ett tips från mig.- Nitrilhandskar Engångshandskar i köket, det är inte bara hygieniskt, men det är också ett jäkligt skönt sätt att inte få extremt fettiga och stinkande händer när man ska rulla pannbiff och köttbullar.Dock så är det viktigt att det är nitrilhandskar och inte latex, för just nitrilhandskar tål att jobba med feta livsmedel utan att släppa några som helst gifter från sig.Näringsvärden
Det är inte jättemycket ingredienser i detta receptet, så näringsvärdena är inte så mycket att tala om, men om jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får vi fram dessa siffrorna.