Bläddra bland recepten

Pizzabotten LCHFAv LCHF-arkivetJag tror att en av de saker som många saknar inom LCHF är väl att kunna äta en god pizza som ändå funkar för LCHF. Det är ju lite svårt när man inte kan köpa en färdig pizza från den lokala pizzabagaren, men det går ju att göra en egen pizzabotten som faktiskt är helt ok.När det gäller fyllningar till pizzan så funkar ju det mesta, bara fantasin som sätter stopp, men här hittar du receptet på en jäkligt god tomatsås att ha till.Ett annat tips är att göra egen pizzasallad med.Botten blir en hel ugnsplåt vilket räcker till fyra personer. Tre om man är superhungrig.Tack till 56-kilo för inspirationen till botten.
Nöt och kokosmüsliAv LCHF-arkivetAtt göra en egen müsli behöver inte vara så himla svårt, dessutom så blir det oftast billigare än att köpa en färdig müsli från någon stor aktör som lägger på en massa kostnader för att få in vinsten.Fördelen med egen müsli är inte bara att du sparar pengar, utan du kan även välja att variera vilken typ av nötter och övrigt innehåll du vill ha med.Det här receptet funkar fint för den som äter normal/liberal LCHF. Äter du strikt LCHF är detta inget för dig.
Hallon och lakritssmoothieAv LCHF-arkivetSmoothies kan man ju dricka hur mycket som helst av och det finns ju mängder av smaksättningar. Dock får man vara lite försiktig om man använder sig av mycket mejeriprodukter, då kan kolhydraterna sticka iväg snabbt. Den här smoothien är lite rolig, för den smakar hallon, en del kokos och sen en lång stund efter att man har druckit klart den så smakar den lakrits. Jag brukar ta en smoothie till frukost. Har aldrig varit en frukostmänniska och tycker det är otroligt fräscht med en smoothie på morgonen.
AjvarsåsAv LCHF-arkivetDet här är en sås som är supersnabb att göra och passar till fisk, kyckling och fläskkött. Den kan nog funka till en köttbit av nöt med, men då får man kanske lägga till lite mer sting i den i form av chili och vitlök kanske.Kolla vad det är för kolhydratsinnehåll på olika ajvar relish i butiken, för det kan variera enormt. Välj gärna en ekologisk variant om det finns.Vill du få upp fetthalten lite så kan du använda crème fraiche med. Jag tycker dock att gräddfilen har en fin smak som balanserar upp ajvaren.På bilden är såsen serverad tillsammans med ostpanerad torskfilé och vitkålspuré.
Helstekt fläskkarréAv LCHF-arkivetFläskkarré i ugn, eller helstekt fläskkarré kan om det är rätt tillagat vara ett helt otroligt gott kött. Det är oftast väldigt saftigt kött då det innehåller mycket fett och när man tillagar det långsamt och länge, då blir det helt perfekt.I detta receptet ska jag gå igenom hur jag gör för att laga en perfekt fläskkarré i ugn.

Innehållsförteckning

  1. Välj bra kött
  2. En perfekt fläskkarré i ugn
  3. Alternativ på smaksättningar
  4. Goda tillbehör som passar
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

[annons_blogg]

Välj ett bra kött till helstekt fläskkarré

Fläskkarré är även kallat för grisens entrecote, då det är på ett ungefär samma styckdetalj. Det är ett kött som är väldigt marmorerat och fullspäckat med smak.Det är även en köttbit som väldigt ofta finns till ett bra pris, även på svenskt kött. Så här behöver man ofta inte gå efter plånboken, utan kan med gott samvete välja ett kött som är svenskt. Sen så finns det olika fina bitar beroende på var köttet kommer ifrån ändå.Det som är viktigt är att du inte ska vara rädd för att fläskkarrén är välmarmorerad, det ger massor av smak nämligen. Sen behöver man för den sakens skull inte välja en bit med massor av fett och senor.Om din butik har en köttansvarig, så prata gärna med dom om du är lite osäker på vad som är en bra fläskkarré.Om du vill läsa lite mer om de olika styckdetaljerna på en gris, kan du kika in hos Nyhléns och Hugossons.En bild på fläskarré i ugn som är skivad och delar plåt med lite grönsaker.

Hur tillagar du en perfekt fläskkarré i ugn

Jag tycker att det absolut bästa sättet att tillaga en fläskkarré på, det är att ge den massor av kärlek i form av goda kryddor och sedan får den tillagas på låg värme i ugnen. 100-115 grader i flera timmar kommer att ge ett mört och riktigt saftigt kött. En korrekt tillagad fläskkarré i ugn kan bli helt underbart mört och fullt av goda smaker.För att hålla koll på köttet och rätt innertemperatur så behöver du en stektermometer. Jag förespråkar att man ska köpa en digital stektermometer. Då har du möjlighet att ta ut köttet på exakt rätt temperatur.Det sätt som jag tillagar min fläskkarré i ugn på kommer jag gå igenom steg för steg längre ner, men kort sammanfattat så gör jag så här:

[annons_blogg]

  • Ta ut köttet i god tid innan, så det inte är kylskåpskallt.
  • Salta med flingsalt.
  • Bryn fläskkarrén snabbt i en het stekpanna. Se till att bryna helt runt om. Även kortsidorna.
  • Krydda med vitlök, ingefära, peppar och timjan.
  • Lägg köttet i en ugnsfast form, eller kör det direkt i stekpannan om du har en stekpanna som tål att stå i ugnen.
  • Häll på lite soja, balsamvinäger och några klickar smör i formen.
  • Ställ in i ugnen på 100-115 grader.
  • Tillaga tills du har en innertemperatur på 72 grader.
  • Ta ut och låt vila.
Men, som jag nämnt ovan så kommer vi att gå igenom detta mer noggrant längre ner i receptet.

Vad kan jag krydda min fläskkarré med?

Just i detta receptet så använder jag mig av vitlök, ingefära, timjan, salt och peppar. Dessutom lite soja och balsamvinäger.Men, egentligen så kan du använda precis vilka kryddor som helst. Timjan kan du byta ut mot rosmarin eller oregano om du vill det. Du kan även välja bort ingefäran och istället krydda med senapspulver om du vill det. Då kan lite färsk persilja vara en riktigt bra kompis till.Om du vill ha lite hetta i det hela, så kan du stöta lite blandade pepparsorter i en mortel och göra en pepparstek.Gillar du det mer smakrik mat, så kan du använda dig av currypasta som smaksättare.Ja, du ser, det är bara din egen fantasi som sätter gränserna för vad du kan smaksätta din fläskkarré i ugn med. Har du någon riktigt god smaksättning så får du gärna tipsa om det i kommentarsfältet.

[annons_blogg]

Goda tillbehör att ha till helstekt karré.

Jag tycker att det kan vara riktigt gott med en klassisk gräddsås till en helstekt fläskkarré i ugn. Men, i detta receptet så använder du med fördel skyn som du får av köttet som en bas till en god gräddsås. Det är bara att ta all steksky och tillsätta grädde och kanske lite smetana och låta allt reducera till rätt tjocklek.Om du inte vill ha en sås, då passar coleslaw otroligt bra till.Istället för potatis så kan du göra en supergod vitkålsgratäng istället.En bild sedd uppifrån på fläskkarré i ugn med massor av goda grönsaker till.
GräddsåsAv LCHF-arkivetEn riktigt god gräddsås är en sås som reder sig själv. Ingen redning eller sånt behövs, bara lite tid och kärlek. Den här gräddsåsen brukar jag göra väldigt ofta och den funkar till det mesta, pannbiff, köttbullar, helstekt fläskkarré osv. Tricket ligger i att ha tålamod och orka vänta på att såsen skall reduceras. Vill man skynda på det hela så kan man göra såsen i en traktörpanna vilket gör att den kokar ur vätskan snabbare. Jag brukar ha i crème fraiche för att få upp syran lite, men man kan lika gärna bara använda grädde om man vill. Det tar lite längre tid att reducera den då bara. Är du inte superstrikt av dig, tillsätt en tesked med svart vinbärsgelé (4/100 gram) precis i slutet så kommer det hända mirakel med smaken.
Ädelostgratinerad torskAv LCHF-arkivetAtt tillaga torsk med ädelost trodde jag inte riktigt på, men det var ju vad jag hade hemma och varför inte testa och se hur det blir.Det visade sig att det faktiskt blev riktigt gott.Servera det gärna med lite kokta grönsaker.
ColeslawAv LCHF-arkivetColeslaw är något som jag nästan alltid har hemma när det är sommar och grillsäsong. För vad passar bättre till en saftig, grillad köttbit än en klassisk coleslaw gjord på vitkål och majonnäs? Om du vill slå på stort och imponera på familj och vänner, då gör du din egen majonnäs. Dina smaklökar kommer att tacka dig.Passa på att ladda upp med en rejäl sats coleslaw. Den här vitkålssalladen är tacksam att förvara några dagar i kylskåpet och den blir bara godare ju längre den för stå och dra sig.
Innehållsförteckning:
  1. Godaste receptet på coleslaw
  2. Rätt majonnäs
  3. Näringsvärde
  4. Egna variationer av coleslaw
  5. Utrustning jag använder
  6. Hur länge håller coleslaw?
  7. Ingredienser
  8. Instruktioner - Gör så här

[annons_blogg]

Godaste receptet på Coleslaw

Coleslaw är en otroligt god och fräsch sallad att ha till grillad mat. Den är dessutom mycket enkel att göra. Eftersom det går så snabbt att riva och blanda ihop alla ingredienser, så rör du snabbt ihop vitkålssalladen medan köttet ligger på grillen.Men – missa inte hur god din sallad blir om den får stå och dra sig i kylskåpet i ett dygn. Då kommer alla smaker fram och salladen blir riktigt mjuk och krämig tack vare syran i dressingen. Om du inte har tid att vänta, då kan du massera den rivna vitkålen för att få den att mjukna. då får du en mjuk och fin coleslaw.Det här receptet är mitt eget som jag har mixtrat fram efter många olika försök. Det är ett absolut måste med ingefäran eftersom den ger vitkålssalladen en helt annan dimension.En skål med coleslaw på en grå stenyta

Rätt majonnäs för en god coleslaw

Coleslaw är ett av de läckraste och enklaste tillbehören för dig som äter LCHF. Snabb tillagning, få ingredienser och stora smaker. Men allt hänger egentligen på majonnäsen. Den godaste majonnäsen gör du själv, men även köpta går givetvis bra. Om du vill testa på att göra din egna majonnäs så har jag ett supergott majonnäsrecept här.Vi har sammanställt vilka majonnäser som är bättre eller sämre ur ett LCHF-perspektiv. Kika gärna här: Mängden kolhydrater i färdig majonnäsTänk på att majonnäsen ska ha få kolhydrater och en hög fetthalt för att ge din måltid en bra näringsprofil.

[annons_blogg]

Näringsvärden för coleslaw

Coleslaw har ett bra näringsvärde för dig som äter LCHF. Du får gott om fett från både smetana och majonnäs vilket höjer fettprocenten för hela din måltid.En tabell med näringsvärden för denna coleslaw Siffrorna kommer från Kostbevakningen.Kolhydraterna kommer i stort sett från morötter och vitkål. Du behöver dock inte oroa dig för mängden. Receptet är nämligen till för hela sex portioner.

Variera din coleslaw

Vill du absolut inte äta grönsaker som har växt under marken såsom morötter? Då finns det alternativ för dig som vill hotta upp din vitkålssallad.Det är populärt att byta ut morötter till en annan ovanjordgrönsak i form utav kål – nämligen rödkål. Då får du en ny härlig smak och mindre kolhydrater. Det du även kan göra är att byta ut rödlöken mot lite finstrimlad purjolök, eller så blandar du lite olika löksorter.Många tycker om att variera källan till fett. Vad sägs till exempel om att enbart använda majonnäs, eller testa en härlig kombination av crème fraiche och majonnäs? Det som är så bra med just coleslaw är att du kan slänga i det som du har hemma i kylskåpet!Du kan även byta ut ingefäran mot andra smaksättningar såsom ett halvt rivet rött äpple (som smaksättare) eller persilja. Då kommer du aldrig att kunna tröttna på goda vitkålssallader!

[annons_blogg]

Tips på utrustning som underlättar när du gör din coleslaw

Jag tänkte att jag ska tipsa er om utrustning som jag själv använder när jag gör min coleslaw och exakt på vilket sätt jag använder dessa ser du på bilderna i instruktionerna.- En stadig skärbräda När man ska dela ett vitkålshuvud så tycker jag att det är otroligt skönt att ha en rejäl skärbräda. Jag har en skärbräda hemma som är riktigt rejäl och gjord i ändträ, som är väldigt skonsamt mot knivens egg och sen så ligger den stadigt på bänken.Det är inte skärbrädan som jag använder dagligen, men den är jäkligt grym att ha när man ska jobba med rejäla saker. Att strimla vitkål till en coleslaw med kniv kräver en bra skärbräda.- Mandolin En mandolin är supersmidigt att använda när man ska skiva eller strimla tunt och fint. Jag har en mandolin från Kyocera som är extremt lätt att använda. Den är liten och tar inte mycket plats.En liten varning dock. Mandolinen är nog det redskap efter kniven som har orsakat flest skärskador bland kockar. Bladet är sylvasst!Om du ska göra väldigt stora mängder coleslaw, så förespråkar jag en helt vanlig matberedare istället. Det går mycket snabbare och då kan du även riva morötterna på den.- Rostfria bunkar När jag jobbade som kock för många år sedan så hade vi det mesta i rostfritt. Kantiner, bunkar och så vidare. Otroligt hållbart och lätt att hålla rent. Perfekt att blanda coleslaw i.Det har följt med mig hem och jag använder väldigt mycket av mina rostfria bunkar hemma med. Dessa är dessutom stapelbara, så dom tar väldigt lite plats även om man har många.Bunkarna finns i många olika storlekar dessutom, så kika gärna in på min länk ovan och kolla. Dom kostar lite i inköp, men kommer att hålla livet ut!- Engångshandskar Ibland, så kan jag tycka att händerna är det absolut bästa verktyget att använda när man ska blanda saker. Just en vitkålssallad som till exempel denna coleslaw är så otroligt mycket lättare att blanda ihop och massera vitkålen mjuk med händerna.Men, då är det viktigt att vi håller en god hygien och använder engångsplasthandskar.Det är viktigt att det är nitrilhandskar som är godkända för livsmedelshantering, och då även hantering av feta livsmedel.Dessa engångshandskar är inte bara bra för att blanda saker, utan även bra att ha överlag för att hålla en god hygien i köket. En bra sak att ha hemma!

[annons_blogg]

Hållbarhet på coleslaw

Coleslaw är lite som en god treveckorssallad, en vitkålssallad som man tror ska räcka länge, men som tar slut så otroligt snabbt för att den är så himla god och passar till det mesta.Men, om det är så att du inte är som jag, som äter coleslaw till det mesta, då skulle jag säga att din coleslaw håller upp till en vecka i kylen, under förutsättning att du har hanterat den på rätt sätt och haft en bra hygien i köket när du tillagade din coleslaw.Men, om du inte gör en gigantisk laddning coleslaw, så kommer den inte räcka mer än några dagar, sen är den slut. 🙂
Bacon och äggAv LCHF-arkivetSäg den LCHF-are som inte har ätit en sån här frukost nån gång... bacon och ägg!Variationen är enorm och man kan tillsätta lite vad man vill på sin tallrik.Här är iaf en variant som jag brukar ha när jag äter frukost.
1 137 138 139 140 141 142