Innehållsförteckning
- Välj bra kött
- En perfekt fläskkarré i ugn
- Alternativ på smaksättningar
- Goda tillbehör som passar
- Ingredienser
- Instruktioner
[annons_blogg]
Välj ett bra kött till helstekt fläskkarré
Fläskkarré är även kallat för grisens entrecote, då det är på ett ungefär samma styckdetalj. Det är ett kött som är väldigt marmorerat och fullspäckat med smak.Det är även en köttbit som väldigt ofta finns till ett bra pris, även på svenskt kött. Så här behöver man ofta inte gå efter plånboken, utan kan med gott samvete välja ett kött som är svenskt. Sen så finns det olika fina bitar beroende på var köttet kommer ifrån ändå.Det som är viktigt är att du inte ska vara rädd för att fläskkarrén är välmarmorerad, det ger massor av smak nämligen. Sen behöver man för den sakens skull inte välja en bit med massor av fett och senor.Om din butik har en köttansvarig, så prata gärna med dom om du är lite osäker på vad som är en bra fläskkarré.Om du vill läsa lite mer om de olika styckdetaljerna på en gris, kan du kika in hos Nyhléns och Hugossons.
Hur tillagar du en perfekt fläskkarré i ugn
Jag tycker att det absolut bästa sättet att tillaga en fläskkarré på, det är att ge den massor av kärlek i form av goda kryddor och sedan får den tillagas på låg värme i ugnen. 100-115 grader i flera timmar kommer att ge ett mört och riktigt saftigt kött. En korrekt tillagad fläskkarré i ugn kan bli helt underbart mört och fullt av goda smaker.För att hålla koll på köttet och rätt innertemperatur så behöver du en stektermometer. Jag förespråkar att man ska köpa en digital stektermometer. Då har du möjlighet att ta ut köttet på exakt rätt temperatur.Det sätt som jag tillagar min fläskkarré i ugn på kommer jag gå igenom steg för steg längre ner, men kort sammanfattat så gör jag så här:[annons_blogg]
- Ta ut köttet i god tid innan, så det inte är kylskåpskallt.
- Salta med flingsalt.
- Bryn fläskkarrén snabbt i en het stekpanna. Se till att bryna helt runt om. Även kortsidorna.
- Krydda med vitlök, ingefära, peppar och timjan.
- Lägg köttet i en ugnsfast form, eller kör det direkt i stekpannan om du har en stekpanna som tål att stå i ugnen.
- Häll på lite soja, balsamvinäger och några klickar smör i formen.
- Ställ in i ugnen på 100-115 grader.
- Tillaga tills du har en innertemperatur på 72 grader.
- Ta ut och låt vila.
Vad kan jag krydda min fläskkarré med?
Just i detta receptet så använder jag mig av vitlök, ingefära, timjan, salt och peppar. Dessutom lite soja och balsamvinäger.Men, egentligen så kan du använda precis vilka kryddor som helst. Timjan kan du byta ut mot rosmarin eller oregano om du vill det. Du kan även välja bort ingefäran och istället krydda med senapspulver om du vill det. Då kan lite färsk persilja vara en riktigt bra kompis till.Om du vill ha lite hetta i det hela, så kan du stöta lite blandade pepparsorter i en mortel och göra en pepparstek.Gillar du det mer smakrik mat, så kan du använda dig av currypasta som smaksättare.Ja, du ser, det är bara din egen fantasi som sätter gränserna för vad du kan smaksätta din fläskkarré i ugn med. Har du någon riktigt god smaksättning så får du gärna tipsa om det i kommentarsfältet.[annons_blogg]
Goda tillbehör att ha till helstekt karré.
Jag tycker att det kan vara riktigt gott med en klassisk gräddsås till en helstekt fläskkarré i ugn. Men, i detta receptet så använder du med fördel skyn som du får av köttet som en bas till en god gräddsås. Det är bara att ta all steksky och tillsätta grädde och kanske lite smetana och låta allt reducera till rätt tjocklek.Om du inte vill ha en sås, då passar coleslaw otroligt bra till.Istället för potatis så kan du göra en supergod vitkålsgratäng istället.
Innehållsförteckning:
- Godaste receptet på coleslaw
- Rätt majonnäs
- Näringsvärde
- Egna variationer av coleslaw
- Utrustning jag använder
- Hur länge håller coleslaw?
- Ingredienser
- Instruktioner - Gör så här
[annons_blogg]
Godaste receptet på Coleslaw
Coleslaw är en otroligt god och fräsch sallad att ha till grillad mat. Den är dessutom mycket enkel att göra. Eftersom det går så snabbt att riva och blanda ihop alla ingredienser, så rör du snabbt ihop vitkålssalladen medan köttet ligger på grillen.Men – missa inte hur god din sallad blir om den får stå och dra sig i kylskåpet i ett dygn. Då kommer alla smaker fram och salladen blir riktigt mjuk och krämig tack vare syran i dressingen. Om du inte har tid att vänta, då kan du massera den rivna vitkålen för att få den att mjukna. då får du en mjuk och fin coleslaw.Det här receptet är mitt eget som jag har mixtrat fram efter många olika försök. Det är ett absolut måste med ingefäran eftersom den ger vitkålssalladen en helt annan dimension.
Rätt majonnäs för en god coleslaw
Coleslaw är ett av de läckraste och enklaste tillbehören för dig som äter LCHF. Snabb tillagning, få ingredienser och stora smaker. Men allt hänger egentligen på majonnäsen. Den godaste majonnäsen gör du själv, men även köpta går givetvis bra. Om du vill testa på att göra din egna majonnäs så har jag ett supergott majonnäsrecept här.Vi har sammanställt vilka majonnäser som är bättre eller sämre ur ett LCHF-perspektiv. Kika gärna här: Mängden kolhydrater i färdig majonnäsTänk på att majonnäsen ska ha få kolhydrater och en hög fetthalt för att ge din måltid en bra näringsprofil.[annons_blogg]
Näringsvärden för coleslaw
Coleslaw har ett bra näringsvärde för dig som äter LCHF. Du får gott om fett från både smetana och majonnäs vilket höjer fettprocenten för hela din måltid.
Variera din coleslaw
Vill du absolut inte äta grönsaker som har växt under marken såsom morötter? Då finns det alternativ för dig som vill hotta upp din vitkålssallad.Det är populärt att byta ut morötter till en annan ovanjordgrönsak i form utav kål – nämligen rödkål. Då får du en ny härlig smak och mindre kolhydrater. Det du även kan göra är att byta ut rödlöken mot lite finstrimlad purjolök, eller så blandar du lite olika löksorter.Många tycker om att variera källan till fett. Vad sägs till exempel om att enbart använda majonnäs, eller testa en härlig kombination av crème fraiche och majonnäs? Det som är så bra med just coleslaw är att du kan slänga i det som du har hemma i kylskåpet!Du kan även byta ut ingefäran mot andra smaksättningar såsom ett halvt rivet rött äpple (som smaksättare) eller persilja. Då kommer du aldrig att kunna tröttna på goda vitkålssallader![annons_blogg]
Tips på utrustning som underlättar när du gör din coleslaw
Jag tänkte att jag ska tipsa er om utrustning som jag själv använder när jag gör min coleslaw och exakt på vilket sätt jag använder dessa ser du på bilderna i instruktionerna.- En stadig skärbräda När man ska dela ett vitkålshuvud så tycker jag att det är otroligt skönt att ha en rejäl skärbräda. Jag har en skärbräda hemma som är riktigt rejäl och gjord i ändträ, som är väldigt skonsamt mot knivens egg och sen så ligger den stadigt på bänken.Det är inte skärbrädan som jag använder dagligen, men den är jäkligt grym att ha när man ska jobba med rejäla saker. Att strimla vitkål till en coleslaw med kniv kräver en bra skärbräda.- Mandolin En mandolin är supersmidigt att använda när man ska skiva eller strimla tunt och fint. Jag har en mandolin från Kyocera som är extremt lätt att använda. Den är liten och tar inte mycket plats.En liten varning dock. Mandolinen är nog det redskap efter kniven som har orsakat flest skärskador bland kockar. Bladet är sylvasst!Om du ska göra väldigt stora mängder coleslaw, så förespråkar jag en helt vanlig matberedare istället. Det går mycket snabbare och då kan du även riva morötterna på den.- Rostfria bunkar När jag jobbade som kock för många år sedan så hade vi det mesta i rostfritt. Kantiner, bunkar och så vidare. Otroligt hållbart och lätt att hålla rent. Perfekt att blanda coleslaw i.Det har följt med mig hem och jag använder väldigt mycket av mina rostfria bunkar hemma med. Dessa är dessutom stapelbara, så dom tar väldigt lite plats även om man har många.Bunkarna finns i många olika storlekar dessutom, så kika gärna in på min länk ovan och kolla. Dom kostar lite i inköp, men kommer att hålla livet ut!- Engångshandskar Ibland, så kan jag tycka att händerna är det absolut bästa verktyget att använda när man ska blanda saker. Just en vitkålssallad som till exempel denna coleslaw är så otroligt mycket lättare att blanda ihop och massera vitkålen mjuk med händerna.Men, då är det viktigt att vi håller en god hygien och använder engångsplasthandskar.Det är viktigt att det är nitrilhandskar som är godkända för livsmedelshantering, och då även hantering av feta livsmedel.Dessa engångshandskar är inte bara bra för att blanda saker, utan även bra att ha överlag för att hålla en god hygien i köket. En bra sak att ha hemma![annons_blogg]