Innehållsförteckning
[annons_blogg]
Man brukar säga att en god sås reder sig själv och så är det faktiskt. När jag jobbade som kock fick jag lära mig att använda så lite redning som möjligt och istället reducera såserna till rätt tjocklek. Eftersom min goda champinjonsås innehåller så mycket grädde så går det relativt fort att reducera den till rätt tjocklek.Hemligheten sitter i smaksättningen
Den här champinjonsåsen är en ganska "vuxen" sås, men de gånger jag har serverat den till barn så har den gått hem! Den fungerar alltså att servera som vardagssås även hos barnfamiljer. Om du vill ha en mildare smak, då kan du alltid minska på de olika smaksättningarna.Det som är så bra med såsen är att den innehåller ingredienser som de flesta matlagningsintresserade redan har hemma. Med schalottenlök, tamarisoja, balsamvinäger, köttfond, timjan och en skvätt rödvin så är du snart i hamn med den goda smaken.Låt såsen reducera för att verkligen få fram de djupa smakerna.[annons_blogg]
Inga champinjoner hemma? Om du inte har några champinjoner hemma eller om du vill variera såsen, då kan du alltid välja andra svampar. Du kan laga en god svampsås av alla sorters matsvampar, även torkade alternativ.Varför inte testa att använda grundingredienserna och istället ha i skogschampinjoner, kantareller eller karljohansvamp? Även trattkantareller eller en härlig svampmix kan bli riktigt gott att ha i såsen.Så lyckas du med din champinjonsås
För att lyckas med din champinjonsås så är det viktigt att du inte är för snabb och stressar runt i köket. Ge den istället gott om tid och använd inte för hög värme på spisplattan.Det är viktigt att löken bara får svettas på spisen när du fräser den med champinjonerna i en rejäl klick smör. Löken ska inte få för mycket färg och den får absolut inte bli bränd i kanterna.Därefter ska du låta din sås stå och småputtra på spisen så att smakerna verkligen kan utvecklas och komma till sin rätt. Jag har beräknat att såsen ska stå på spisen i cirka 25 minuter. Försök att inte stressa såsen, då får du inte ett perfekt resultat att förgylla måltiden med.[annons_blogg]
Näringsvärde
Champinjonsåsen passar för LCHF-kost och är ett perfekt alternativ för dig som vill servera en riktigt fet, gräddig sås på bordet. Receptet för fyra personer innehåller 5 dl vispgrädde, vilket ger en exceptionellt hög fetthalt.Se till att välja den fetaste grädden i kyldisken. Det är bra för både fetthalten, smaken och konsistensen.
Innehållsförteckning
- Om mitt recept på pannbiffar
- Vilken färs är bäst
- Kryddor jag använder
- Goda tillbehör
- Andra varianter
- Bra utrustning att ha
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
[annons_blogg]
Kastanjelunds pannbiffar
När jag växte upp, så var min mamma tillsammans med en man som drev ett värdshus, som hette Wärdshuset Kastanjelund i Yngsjö.Där hade vi en kokerska som var helt underbar och hon gjorde de absolut godaste pannbiffarna jag vet. Ingegärd hette hon och hon gick tyvärr bort får många många år sedan.Men, minnet av dessa pannbiffar och även köttbullar lever kvar än idag, då jag har tagit vidare receptet och numera omvandlat dom till lchf pannbiffar, men dom smakar precis lika gott som hennes och är dessutom glutenfria.Detta är ett recept fyllt av massor av minnen och jag hoppas att även ni uppskattar det.Val av färs
Ok, när man ska göra goda och saftiga pannbiffar så tycker jag att en fin blandfärs blir absolut bäst. Vanlig nötfärs kan bli lite för fettsnålt och har lite risk att bli torrt.Men, du kan självklart använda detta receptet med andra sorters köttfärs med, men kanske att du måste blanda i lite fläskfärs för att hålla uppe fettet lite.Jag har använt samma recept med nötfärs, lammfärs och älgfärs.Men, vill du få till en riktigt bra pannbiff så ska du använda blandfärs, och se till att färsen är väl kyld när du ska blanda den.
[annons_blogg]
Kryddor i mina pannbiffar
Det som är hela grejen med just detta receptet på pannbiffar det är den väl avvägda kryddningen. Här är lite kryddor som ni kanske inte är vana vid att använda i pannbiffar eller färsbiffar, men det är toppengott.- Lök - Här kan man välja om man vill fräsa den mjuk innan i lite smör. Jag personligen tycker om när den är finhackad och rå i färsen.
- Vitlök - Har jag förstått att en del faktiskt rynka lite på näsan över, men tro mig, det blir kanongott med en liten nyans av vitlök. Den ska inte vara dominant, bara finnas lite i bakgrunden.
- Ingefära - Höjer smaken jättemycket och ger en fin ton.
- Kryddpeppar - Just kryddpepparn är otroligt viktig. Den ger en fin smak som passar jättefint ihop med ingefäran och övriga smaker.
- Dijonsenap - Senapen är lite som vitlöken. Den ska inte vara dominant, utan bara finnas där i bakgrunden.
[annons_blogg]
Tips på goda tillbehör
Om man inte äter lchf, vilket ju många av mina besökare inte gör, så är det absolut klassiska att äta pannbiffarna med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt.Men, för oss som äter lchf så faller ju en del av det bort, men även vi kan ju vara rätt så klassiska i våra tillbehör. Gör ett gott vitkålsmos, gräddsås och sockerfri lingonsylt till. Toppa det hela med god pressgurka.Ett annat alternativ, det är att göra en supergod vitkålsgratäng till och sedan kanske lite god coleslaw vid sidan av.Annars funkar det alltid med mängder av stekt lök, eller en god lökskysås till. Och varför inte massor av härliga stekta grönsaker precis som bilden ovan.Andra varianter av pannbiff
Detta receptet är mer ett klassiskt recept på pannbiffar, men om du vill vara lite wild and crazy och testa på några andra varianter så har jag ett par riktigt goda recept som du måste testa.- Italiendoftande pannbiffar - Ost- och paprikafyllda färsbiffar - Heta ajvarbiffar i krämig såsTesta gärna något av dessa recept om du vill ha lite variation på dina färsbiffar.[annons_blogg]
Utrustning jag använder i köket
- Köksassistent När jag gör mina biffar, då brukar jag alltid blanda min färs i en köksassistent. Det var något som vi alltid gjorde när jag jobbade som kock, för då var det bra mycket större mängder av färs vi använde. Men, att använda en assistent, det sitter fortfarande i och jag tycker det underlättar enormt.- Stekpanna En bra stekpanna som håller värmen bra, det är A & O tycker jag! Jag använder mig av en kolstålpanna från Kockums Jernverk som är helt magisk att steka kött i. Den håller värmen väldigt bra och har en extremt tåligt material som dessutom är helt giftfritt. Självklart så kan du även använda en hederlig gjutjärnspanna med, eller vad du nu har hemma. Det är bara ett tips från mig.- Nitrilhandskar Engångshandskar i köket, det är inte bara hygieniskt, men det är också ett jäkligt skönt sätt att inte få extremt fettiga och stinkande händer när man ska rulla pannbiff och köttbullar.Dock så är det viktigt att det är nitrilhandskar och inte latex, för just nitrilhandskar tål att jobba med feta livsmedel utan att släppa några som helst gifter från sig.Näringsvärden
Det är inte jättemycket ingredienser i detta receptet, så näringsvärdena är inte så mycket att tala om, men om jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får vi fram dessa siffrorna.
- Pizzasalladens bakgrund
- Hur gör man en supergod pizzasallad?
- Paprika, eller inte? Det är den stora frågan
- Socker behövs verkligen inte!
- Balansen är viktig!
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner - Gör så här
[annons_blogg]
Pizzasalladens bakgrund
Pizzasallad är ett påfund som i stort sett bara finns i Sverige och även i Sverige så är det inte helt självklart att du får pizzasallad vid sidan av din pizza. Om ni har fått pizzasallad i något annat land, så får ni väldigt gärna slänga in en kommentar om det.Det är tydligen så att en italienare vid namn Giuseppe "Peppino" Sperandio öppnade en pizzeria i slutet av 60-talet och han funderade över vad han skulle kunna servera för något under tiden som pizzorna gräddades. Det skulle vara billigt och gott.Han fann då inspiration i en sallad från sitt hemland, Kupus salata(Källa: Wikipedia)[annons_blogg]
Hur gör man en supergod pizzasallad?
Hur många är det inte som vägrar äta pizza om man inte får den där lilla burken med sallad till? Jag har sett väldigt många som tycker att pizzasalladen är nästan lika viktig som pizzan i sig. Men, den stora frågan är ju, hur man får till en lika god pizzasallad hemma som på pizzerian, och svaret på det finner du i mitt recept.Det här är en pizzasallad som är precis lika god som den man får på pizzerian.
Paprika i pizzasalladen, eller inte? Det är den stora frågan.
Okej, här snackar vi vattendelare till tusen. Ska det vara inlagd paprika i pizzasalladen eller inte? Svaret är enkelt, det är en smaksak. Personligen så är jag inte något stort fan av att ha paprika i min pizzasallad, men det kan ju ge en liten annan smaknyans och är även rätt så trevligt för ögat, så om du tycker om det, ha i det.Dock så ska man tänka på att hållbarheten minskar om du tillsätter färsk paprika. Om du tillsätter inlagd paprika så påverkar det inte något.[annons_blogg]
Socker behövs verkligen inte i en pizzasallad!
Många pizzerior har socker i sin pizzasallad, eller i lagen rättare sagt. Jag tycker inte att det behövs.Om du arbetar/masserar din pizzasallad ordentligt när du tillagar den, så kommer du att få fram en naturligt sötma från vitkålen då vitkål i sig är en rätt söt grönsak, vilket gör att man inte behöver tillsätta något socker för att få till en riktigt god pizzasallad.Sen handlar det mest om att hitta rätt balans mellan syra och sälta, dvs mellan saltet och ättikan. Ja, det ska vara ättika, inte vinäger!Glöm inte bort att låta den stå och dra. Den är som absolut bäst efter ett par dagar. Hållbarheten på salladen är upp till en vecka. Ättikan bidrar till konserverande egenskaper.Det var det där med balansen
Just balans är en sådan sak som man pratar otroligt mycket om inom restaurangvärlden och då är det oftast balansen mellan syra, sälta och i viss del sötman som man syftar på. som jag nämnt lite högre upp så är balansen i pizzasalladen mellan salt och surt otroligt viktig och sötman i sig kommer rätt så naturligt av att kålen har en naturlig sötma, som kommer fram bättre om man masserar vitkålen mer.Men, pizzasalladen har faktiskt en annan viktig uppgift i pizzans värld och det är att balansera upp det ofta lite feta i en pizza. Pizza överlag är ofta rätt så tung och fet mat, med mycket kalorier och då är det syrliga och fräscha som man får av salladen så otroligt viktig.Om du aldrig har testat att lägga på lite sallad på din pizza och äta det i samma tugga, då har du faktiskt missat något. Jag tycker själv att man inte ska äta pizzasalladen efter att man ätit upp sin pizza, utan den skall vara ett komplement under hela måltiden. Håller du med mig?[annons_blogg]
Näringsvärden för denna pizzasalladen
Knappar man in alla ingredienser hos Kostbevakningen, utom salladskryddan som inte finns i deras databas, så får man följande näringsvärden för hela receptet.