Bläddra bland recepten

Ugnsrostad blomkål med parmesan och vitlökAv LCHF-arkivetUgnsrostad blomkål med parmesan och vitlök, det är ett tillbehör som jag skulle kunna äta hur ofta som helst. Så otroligt enkelt att laga och verkligen supergott! Ett grymt bra ketorecept för dig som äter lchf/keto och ett fantastiskt substitut för ugnsrostad potatis som inte är godkänt inom lchf. Alla mått är ungefärliga då det beror på hur stort blomkålshuvudet är. En mörkgrå tallrik med ugnsrostad blomkål i på en gammal träbänk
Kanel & mandelkakorAv @sockerfrittsaklartDessa kanel & mandelkakor är en utsökt liten spröd kaka som dessutom är superlätt att baka. Helt perfekt kaka för dig som äter lchf eller keto och vill kunna bjuda på nån liten kaka till kaffet.
Kladdkaka – Magiskt god!Av LCHF-arkivetHur många är det inte som verkligen älskar en god kladdkaka med lite vispad grädde och kanske lite jordgubbar eller hallon? Det finns inget som säger att du som äter lchf inte ska kunna njuta av det med gott samvete och lite nyttigare. Dessa saker tänkte jag gå in lite närmare på:
  1. Vad skiljer en lchf kladdkaka mot en vanlig kladdkaka?
  2. Lite information om ingredienserna
  3. Vad är skillnaden på en kladdkaka och en brownie?
  4. Näringsvärden

Vad skiljer en lchf kladdkaka mot en vanlig kladdkaka?

Det här receptet, som är både ett ketorecept och ett lchfrecept är dessutom helt glutenfritt. Ett vanligt hederligt kladdkakerecept innehåller ju både tillsatt socker och vetemjöl, vilket detta recept inte gör. Det är alltså ett recept som är lite nyttigare och som passar både diabetiker och glutenintoleranta. [annons_blogg]

Lite information om ingredienserna

Det här receptet innehåller inte jättemånga ingredienser, men det brukar alltid bli lite frågor om vilken typ av ingredienser jag använder eller var man kan köpa dessa, så tänk på att jag även skapat länkar på många av ingredienserna till butiker som jag brukar shoppa ifrån, vilket underlättar för er. Dessa länkar är så kallade affiliatelänkar, som ger mig en liten provision för varje köp som görs, utan att det kostar dig något extra.

Choklad

Här gäller att välja en choklad som är minst 70%, jag brukar själv använda mig av choklad som är 85-90%, lite beroende på vad jag ska baka. Om du vill minska ner ännu mer på kolhydraterna så kan du välja en sockerfri choklad som är sötad med sötningsmedel. Personligen så äter jag sötsaker så sällan, så att de få gånger jag gör det så är det värt att använda en choklad som jag tycker är god och av hög kvalitet.

Mandelmjöl

Det är många som inte tål mandelmjöl och det är ju beklagligt. Men, det borde funka rätt så bra att byta ut mot andra ingredienser. Du kan i så fall kika på min omvandlingstabell och se om du får ihop det på något bra sätt. Jag kan tänka mig att en kombination av pofiber och kokosmjöl skulle kunna funka. [annons_blogg]

Sötningsmedel

Sötning ska du helt klart använda det som du tycker är godast och som du är van vid att använda. Tänk bara på att det ska motsvara samma mängd som 1 dl socker. Jag personligen använder i stort sett bara Nick’s use Like Sugar då jag tycker att den är solklart bäst att baka med.

Xantangummi

Xantangummi är en ingrediens som många kanske inte känner till. Den agerar lite som klister istället för gluten som finns i vetemjöl och hjälper till att skapa den här goda kladdiga konsistensen. Om man vill byta ut det mot något, så skulle jag säga antingen fiberhusk eller guarkärnmjöl, men det kommer inte bli samma sak. Mitt tips det är att du köper en eller ett par påsar med xantangummi då det används mer och mer inom lchf-bakning.

Kakaopulver

Precis som med chokladen så tycker jag att man ska satsa på ett gott kakaopulver. Det finns många riktigt bra kakaopulver som man kan köpa online och det är faktiskt skillnad på de i smaken. Men, har du bara helt vanlig kakao som du köpt i din lokala mataffär, då funkar den självklart lika bra.

Smör

Ja, smör ska det vara, inte margarin eller något annat. En god kladdkaka, oavsett om det är keto/lchf ska innehålla smör. Jag använder mig av ett vanligt normalsaltat smör och om du skulle använda osaltat smör så måste du tillsätta lite salt, cirka 0,5 tsk. Anledningen till det är att salt hjälper till att framhäva smaken av choklad och kakao, men det hjälper även till att minska ner på den beska smaken som choklad kan ha. En gaffel med lite kladdkaka, en bit jordgubbe och lite grädde på

Vad är skillnaden på en kladdkaka och en brownie?

Om man jämför ingredienserna på en kladdkaka och en brownie så är de väldigt snarlika, men självklart så finns det variationer och undantag. Men, man kan väl säga som så att en kladdkaka, lchf eller vanlig ofta är ”döbakad”, dvs den har inte rest sig och det beror på att man inte har bakpulver i ett vanligt kladdkakerecept. I brownies däremot så vill du få en kaka som reser sig och då använder man bakpulver. Så, bakpulvret är nog den absolut största skillnaden mellan en kladdkaka och en brownie.

Näringsvärden för denna lchfkladdkaka

Jag använder mig i stort sett alltid av Kostbevakningen när jag räknar ut hur mycket kolhydrater, fett och protein som ett recept innehåller och här har du näringsvärdena för min kladdkaka. Som ni ser så innehåller hela kladdkakan cirka 39 gram kolhydrater och om man delar kakan i åtta bitar så ger det ungefär 5 gram kolhydrater per bit. En tabell med näringsvärden på kladdkakan En bit kladdkaka sedd uppifrån på en mörkgrå kakelplatta med lite grädde och jordgubbar utplacerade runt omkring
Mozzarellabakad spetskålAv LCHF-arkivetMozzarellabakad spetskål är ett tillbehör gjort på fin och mjäll spetskål som är ett helt perfekt tillbehör för dig som tycker om god och enkel mat. Just spetskålen är så otroligt god att använda i maten då den har en lite mer mjuk smak än vanlig vitkål. Detta är ett helt perfekt tillbehör för dig som äter lchf eller keto och vill ha något gott till din köttbit eller så. Ett av mina populäraste recept är ugnsbakad spetskål, men detta receptet är ju ett superhärligt alternativ som jag kan tänka mig att servera till egentligen all sorts kött. Recept och bild: Erika Wiman Snäll
Pestoöverbakad torskryggAv LCHF-arkivetPestoöverbakad torskrygg måste ju vara ett av de absolut enklaste fiskrecepten som jag har kommit på under senare tid. Det behövs egentligen bara totalt två ingredienser (fler om du ska göra egen pesto själv). Då har jag utgått ifrån att jag har en färdigrimmad torskrygg och sen en färdigköpt pesto. Om du låter fisken rimmas under dagen, så tar detta inte mer än cirka 23 minuter att laga. 🙂 När det gäller pesto så kan du antingen välja att köpa en färdig eller så gör du egen pesto. Jag kör på den lata varianten och använder färdigköpt pesto. Det som är bra att hålla koll på då, det är innehållet. En god pesto, den gör man på basilika, nötter, parmesanost och en god olivolja. Sen tillkommer det ofta lite saker när man köper en färdig pesto och vill du kolla vilken som är bäst så har du ett vettigt test här: Bästa färdigköpta peston.
Hälsosamma Chicken NuggetsAv @sockerfrittsaklartDessa chicken nuggets är ett mer hälsosamt val om du vill äta nuggets. Inga tillsatser, mindre kolhydrater och glutenfria. Perfekt för lchf och keto.
Frukostbröd med ParmesantäckeAv Lchf MorsanHär kommer ett recept på ett gott frukostbröd som är enkelt att göra och går snabbt att fixa. (2-4 portioner) Går bra att förvara i skafferiet eller i kylen i en förslutbar påse/låda. Ett helt perfekt frukostbröd för dig som äter lchf eller keto och saknar det där goda brödet på morgonen. För fler härliga recept så kika in på min profil här på lchfarkivet eller välkommen in till mitt instagramkonto @lchf_morsan
Spenat- och getostpajAv LCHF-arkivetDenna spenat- och getostpaj är en sån där paj som är lite mer åt det lyxiga hållet. En riktig smakbomb om du tycker om getost/chevré. Precis som alltid inom lchf och keto, så är pajskalet glutenfritt och med mindre mängd kolhydrater. Är det några ingredienser i skalet du inte tycker om eller har, så finns här ett par andra alternativ på lchf-vänliga pajskal: - <a href="https://www.lchfarkivet.se/recept/pajskal-matpaj/"<Bästa lchf-pajbotten - Pajbotten utan mandelmjöl Tycker du inte om spenat, så kan du även testa att göra den med grönkål eller svartkål kanske. Jag kan även tänka mig att savoykål skulle kunna vara gott. Pajen ger cirka 4-6 bitar beroende på hur mycket man skall äta. Är det på en buffé med annat att äta dessutom så kan man göra upp till 10 bitar av den kanske. Recept och bild: Sofie
1 2 3 4 5 116