[annons_blogg]
Detta går att servera med väldigt enkla tillbehör, till exempel ett gäng med stekta grönsaker, eller kanske ett gott blomkålsmos. Då kan man få upp såsen riktigt bra.Örterna kan du variera bäst du vill. Det går att använda basilika, dragon, oregano, timjan eller andra örter som du tycker om.Kycklingfilén kan du byta ut mot annan benfri kyckling, till exempel kycklinglårfilé som är riktigt gott.Är du ute efter ett ännu enklare recept med kycklingfilé så kanske du ska kika på detta receptet: Baconlindad kycklingfilé i ugnInnehållsförteckning
[annons_blogg]
Vad är råbiff?
Råbiff är en maträtt gjord på rått, hackat nötkött. Den serveras vanligtvis med en mängd olika kryddor, som lök, kapris och Worcestershiresås. Rätten sägs ha sitt ursprung i Frankrike och är en populär maträtt i många europeiska länder.Det finns några olika tekniker som kan användas vid tillagning av råbiff. En metod är att mala nötköttet med hjälp av en köttkvarn. Ett annat alternativ är att hacka nötköttet för hand med en vass kniv.Nötköttet till råbiff bör vara av högsta kvalitet. Det är viktigt att använda färskt nötkött som är väl kylt. Nötköttet bör också vara fritt från blåmärken och fläckar. När det gäller kryddning av nötköttet finns det några olika alternativ. Vissa föredrar att helt enkelt krydda nötköttet med salt och peppar. Andra gillar att lägga till ytterligare kryddor, till exempel vitlök eller paprika.[annons_blogg]
En kort historik om råbiff
Råbiff är en maträtt som har funnits i århundraden. Den tros ha sitt ursprung i Mongoliet, där den var en populär maträtt bland nomadstammarna. Rätten tog sig så småningom till Europa, där den blev en populär delikatess.Råbiff blev populär i Frankrike under 1800-talet. Den serverades ofta som en förrätt eller en lätt måltid.Hur man gör råbiff
Råbiff görs med rått nötkött som hackas eller mals till en fin färs. Nötköttet kan man sedan äta naturellt som det är, eller så kryddar man köttet lite med salt, peppar, lite färska örter och kanske några stänk tabasco.Men, den klassiska råbiffen äts helt naturell och sedan så smaksätter man med alla goda tillbehör.Nötköttet formas sedan till en biff, tänk lite som en pannbiff eller hamburgare och serveras tillsammans med ett gäng olika tillbehör.När man gör råbiff är det viktigt att använda färskt nötkött som har kylts ner ordentligt. Nötköttet bör också malas eller hackas strax före servering. Detta garanterar att nötköttet är av högsta kvalitet och att det är säkert att äta.[annons_blogg]
Anledningen till att köttet skall prepareras så nära inpå att man skall äta det beror på att så snart man maler eller hackar kött, så ökar man på mängden yta på köttet där luften kommer i kontakt med köttet. Det gör att köttet snabbare kan bli förstört.Du har kanske tänkt på det att butiksmalen köttfärs oftast har sista förbrukningsdag bara en dag efter malning och det beror just på detta.OBS, färdigmalen köttfärs som du hittar i köttdisken på lokala affären skall du inte använda för att göra råbiff av, då den redan är utsatt för en stor mängd bakterier och rekommenderas att genomstekas.Kött man kan välja att använda är lite finare delar av nötkött, dvs köttbitar med så rent kött som möjligt utan senor och för mycket insprängt fett. Jag rekommenderar att man använder oxfilé, innanlår, rostas, rostbiff eller ryggbiff.[annons_blogg]
Hur man serverar råbiff
Råbiff kan serveras med en mängd olika tillbehör, till exempel klassiska tillbehör som hackade rödbetor, hackad saltgurka, kapris, pepparrot, äggula, hackad rödlök, dijonsenap, flingsalt och nymalen svartpeppar. Sen kan man toppa det hela med nyriven parmesanost.Det kan vara riktigt gott att servera något friterat till, till exempel friterad halloumi eller varför inte friterade vaxbönor?När man serverar råbiff är det viktigt att hålla nötköttet kallt. På så sätt förhindrar du att nötköttet förstörs och att smakerna i köttet hålls fräscha.Man kan välja att blanda ner alla tillbehör i färsen och sedan göra en biff av det, eller så gör man som på bilden i detta receptet och serverar det så att man själv får välja att ta dom tillbehör som man vill på gaffeln.Personligen tycker jag om att äta det som på bilden.Ett annat alternativ på hur man kan servera sin råbiff, är genom att göra en halstrad råbiff. Det innebär att man blandar ihop alla smaksättare i färsen, formar biffar av det och grillar eller steker snabbt å hög värme till önskad kärntemperatur. Lite mer som en pannbiff med mycket mer smak.Bild: Patrik Lindgren[annons_blogg]
Det blev riktigt gott!Om man vill öka på fettet lite så kan man alltid ringla lite god sås över, till exempel tzatziki, srirachamajonnäs eller kanske en baba ganoush.Innehållsförteckning
- Krispiga kycklingklubbor i ugn med goda kryddor
- Tillbehör till kycklingklubba i ugn
- Näringsvärde
- Ingredienser
- Instruktioner
[annons_blogg]
Själv tycker jag att kycklingklubbor har fått ett dåligt rykte för att vara ett billigt skräpkött. Men faktum är att det är en av de styckningsdelar på kycklingen som blir saftigast vid tillagning. Det här är därför en maträtt som fler borde lära sig att uppskatta!Krispiga kycklingklubbor i ugn med goda kryddor
Kycklingklubbor i ugn är ett otroligt enkelt sätt att tillaga kyckling på. Ställ in klubborna tillsammans med goda kryddor i hög värme så tillagar de sig själva. Sedan kan du som kock vila eller fixa lite goda tillbehör.
[annons_blogg]
Tillbehör till kycklingklubba i ugn
Det finns otroligt många goda tillbehör som du kan servera till kycklingklubba i ugn. Genom att servera olika tillbehör kan du enkelt skapa helt olika maträtter. Du kan till exempel servera kokta, stekta, ugnsbakade eller ångade grönsaker och rotfrukter i olika kombinationer.Vill du ha en god sallad till, så kan jag varmt rekommendera min goda coleslaw till. Den är underbart god till både kycklingklubbor i ugn och revbensspjäll i ugn.Sedan är ett hett tips att använda skyn som du får av att tillaga kycklingklubbor i ugnen till att göra en superenkel och god sås. De flesta maträtter blir nämligen godare med en sås till. Att göra en LCHF-vänlig sås av sky är dessutom enkelt.Tillsätt ett par deciliter smetana eller crème fraiche till skyn och smaka av såsen. Krydda upp den lite om det behövs och red av den med arrowrot som du blandat ut i lite kallt vatten först. Vips så har du en god sås på bara fem minuter extra i köket.
[annons_blogg]
Näringsvärde
Kycklingklubbor i ugn har ett bra näringsvärde och detta kycklingkött är lite mer fett än till exempel kycklingfilé. Låt oss kika på Kostbevakningen.
Innehållsförteckning
- Så serverar du dessa goda laxburgare
- Otroligt goda smakkombinationer
- Näringsvärde
- Ingredienser
- Instruktioner
[annons_blogg]
Detta är ett recept som passar både som lunch och middag, helt beroende på vad du väljer att servera till. Burgarna är dessutom minst lika goda i matlådan dagen efter som när de är nylagade.Recept och bild: Martina EngdahlSå serverar du goda laxburgare
Dessa goda laxburgare med limeaioli kan du äta på flera olika sätt. Det är en väldigt fräsch och enkel anrättning som du kan välja att äta som en hamburgare eller på en bädd av fräsch sallad.Oavsett hur du väljer att servera burgarna så kan du ha en massa goda tillbehör till. Vad sägs till exempel om en krispig coleslaw eller LCHF-vänliga pommes i form utav friterad kålrot, halloumi fries eller vaxbönor. Det finns inga begränsningar för vad du lägger upp på tallriken tillsammans med burgarna.Om du vill ha en lätt och enkel tallrik så kan du välja att servera en god grönsallad till. Då får du dessutom in extra mycket krispighet på tallriken.Annars kan du göra en salladswrap, dvs använda till exempel ett par riktigt stora salladsblad, från till exempel isbergssallad och använda som ett typ av hamburgerbröd. Precis som man gör på Max.[annons_blogg]
Otroligt goda smakkombinationer
Det bästa med laxburgare med limeaioli är att smakkombinationerna är underbart goda. Med lax, lime och chili kommer du att få något alldeles extra på tallriken.Receptets laxburgare får rejält med smak från själva laxen, men även från gul lök, röd chili och lime. Det är vanliga ingredienser och kryddor som de flesta redan har hemma.Limeaiolin får istället rejält med smak av lime. Givetvis bör du göra din egen limeaioli enligt receptet här på sidan. Hemmagjord majonnäs är nämligen mycket godare än köpta varianter. Att göra egen majonnäs är dessutom enklare än du kanske tror.[annons_blogg]
Näringsvärde
Dessa laxburgare har ett bra näringsvärde. Receptet innehåller bara 11 kolhydrater, men 74 gram fett och 113 gram protein.
Innehållsförteckning
[annons_blogg]
Här kommer ett LCHF-vänligt recept på Moules Marinières. Det finns nämligen ingen anledning för LCHF-älskare att undvika musslor. Testa detta recept när du känner för att lyxa till det på helgen!
Välj rätt vin till dina Moules Marinières
Hur ska du då gå till väga för att tillaga riktigt goda Moules Marinières? Här kommer mina favorittips för dig som vill experimentera med musslor i köket.Var noggrann med att välja ett gott vin. Använd ett vitt vin som är fruktigt och friskt, men som inte är fatlagrat. Här hittar du bra viner som Systembolaget tipsar om till just vinkokta musslor. Vinet är viktigt för att få till rätt smak.Så serverar du vinkokta musslor
Finns det något godare än musslor som är kokta i vin och grädde? Med den här maträtten på bordet kommer du verkligen att få en lyxig känsla. Men, hur mycket musslor behöver du till maträtten?Jag tycker att 1 kg blåmusslor passar bra till 4 personer om det är en förrätt eller till 2 personer om det är en huvudrätt. Nu kan du beräkna hur mycket musslor du behöver.Glöm inte bort att servera dina Moules Marinières med ett gott vitt vin och kanske ett gott rostat bröd till. Ibland är det tillbehören som gör hela maträtten, eller i alla fall utgör en viktigt komplement.Näringsvärde
Vi kan kika hos Kostbevakningen för att få en idé om vilket näringsvärde en maträtt har, och här kommer näringsprofilen för Moules Marinières. Kom ihåg att välja fullfeta produkter för att få in så mycket fett och smak som möjligt.
Innehållsförteckning
[annons_blogg]
Man kan tro att caesardressing är svårt att göra, men det är faktiskt riktigt enkelt. Det enda man behöver är alla ingredienser och en stavmixer. Sen tar det inte många minuter att svänga ihop dressingen. Du kan dessutom förbereda den i god tid och spara den i kylskåpet.
Caesardressing med goda ingredienser
Caesardressing är en klassisk dressing som de flesta känner till. Tillsammans med stekt kycklingfilé, , parmesanost och romansallad får du en riktig smakbomb i munnen. Helt enkelt en god och matig sallad som de flesta alltid kommer tillbaka till.Mitt LCHF-recept innehåller bland annat ägg, sardellfiléer, rapsolja och olivolja. Mycket av smaken kommer från vitlök, parmesan, fransk senap och tamarisoja. Du kommer direkt märka att alla ingredienser bidrar till den goda smaken, så skippa inte någon.[annons_blogg]
Enkel dressing utan tillsatser
Det finns många goda salladsdressingar att välja mellan. Ofta räcker det med olivolja, vinäger och lite goda kryddor för att få till en dressing som passar över sallader. Just caesardressing är dock en speciell dressing eftersom den är skapad för en specifik sallad.Med en hemmagjord dressing vet du exakt vad du får i dig. Med mitt recept slipper du konstgjorda aromer och det finns inga färgämnen eller e-nummer. Du får helt enkelt precis det som står på ingredienslistan. Det är därför alltid värt att göra din egen dressing istället för att köpa en färdig. En hemmagjord dressing tenderar dessutom att smaka mycket bättre.Dressingen är dessutom otroligt enkel att göra. Allt du behöver är en bra stavmixer som du kör på full fart. Då får du snabbt och enkelt en dressing som är slät, fin och väl mixad.[annons_blogg]