Sås till grillat – 6 goda kalla såser
Håller du med om att få saker slår en riktigt god sås till grillat? Om svaret är ja ska du ta del av mina 6 goda och kalla såser, som lyfter alla grillade råvaror – oavsett om du föredrar kött, fågel, fisk eller grönt. Som du säkert redan vet ger LCHF utrymme för rikliga mängder med feta och smakrika såser, såsom fetaoströra eller majonnäs – såser som du dessutom hittar på min lista. I min mening är en god hemmagjord sås närmast ett måste när...
Håller du med om att få saker slår en riktigt god sås till grillat? Om svaret är ja ska du ta del av mina 6 goda och kalla såser, som lyfter alla grillade råvaror – oavsett om du föredrar kött, fågel, fisk eller grönt. Som du säkert redan vet ger LCHF utrymme för rikliga mängder med feta och smakrika såser, såsom fetaoströra eller majonnäs – såser som du dessutom hittar på min lista.
I min mening är en god hemmagjord sås närmast ett måste när grillen har tänts och genom att följa mina recept maxar du smakupplevelsen direkt. Allt utan onödiga mängder kolhydrater, med substitut till socker och andra tomma kalorier. Såserna hämtar inspiration från världens alla hörn, från Argentina via Libanon till Grekland och Asien. Följ med och ta nästa grillning till nya nivåer med mina smaskigt kalla såser!
1. Chimichurri
Chimichurri är tveklöst den fräschaste såsen på listan. Den innehåller inga mejerier, men desto mer vitlök, bladpersilja och fyllig olivolja. Hur gott låter inte det, så säg? Chimichurri är en traditionell sås till grillat i Argentina och det är även en personlig favorit på sommaren.
Jag älskar persilja och odlar även egen, eftersom den passar till så mycket i matväg.
Chimichurri är dessutom en alldeles utmärkt marinad till grillade råvaror såsom nötkött, kyckling och fläsk. När du väl har bestämt dig för att tillreda chimichurri rekommenderar jag att du använder en del som sås, en del som marinad. På så vis kommer grillkvällen fullkomligen osa av chimichurri. Och det är knappast någon nackdel!.
► Ett perfekt recept på chimichurri
2. Crème Toum – Libanesisk vitlökssås
Crème Toum är en traditionell libanesisk vitlökssås som passar till det mesta. I det libanesiska köket förekommer Crème Toum både som smaksätter och som renodlad sås. Namnet kanske kan får dig att tro att såsen är krånglig, men i själva verket är den extremt lättlagad. Du behöver endast 5 ingredienser och såsen tar max 10 minuter att få till – förberedelse och tillagning inkluderat.
Eftersom såsen Crème Toum nästan är helt fri från kolhydrater gör den sig alldeles utmärkt i en LCHF-diet. Den är ett perfekt alternativ om du tröttnat på vitlökssmör och aioli – eller helt enkelt vill pröva någonting nytt. Jag rekommenderar att göra en riktigt stor sats, eftersom Crème Toum alltid går åt – och det snabbt! Det är bara att sätta på grillen och låta såsen flöda!
► Ett krämigt och gott recept på Crème Toum
3. Enkel fetaoströra
Fetaoströra är bland det enklaste och godaste jag vet. Det funkar utmärkt till i princip allt på grillen, men gör sig enligt mig allra bäst till lamm. Jag lovar – det blir rent himmelskt! Denna röra tar omkring 10 minuter att tillaga och jag skulle säga att det faktiskt är i överkant. Det enda du behöver är fetaost, crème fraiche, hackad basilika, salt och peppar – medelhavssmaker som för tankarna till grekland!
Om du gillar vitlök är det också underbart gott att röra med. Sedan är det bara att mosa ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Ta del av mitt recept på enkel fetaoströra, så får du fler tips på hur den serveras på bästa sätt.
► Ett enkelt och supergott recept på fetaoströra
4. Tzatziki
Trots sitt grekiska ursprung har tzatziki närmast blivit en svensk klassiker. Du har troligtvis ätit den förr och har kanske ett eget recept. Behöver du dock lite inspiration och längtar efter en liten twist, är min tzatziki perfekt. Denna sås passar det mesta på grilljärnet och framförallt till rätter som för tankarna till medelhavet.
Som alltid råder jag dig att inte hålla inne på smakupplevelsen, utan ös på med vitlök och oregano. Eftersom tzatziki är en relativt lätt och fräsch sås, serverar du den med fördel tillsammans med en fetare sås – varför inte srirachamajonnäs, som ger fett, hetta och syra. Allt för att få till den perfekta balansen på tallriken, samtidigt som du får välkommet fett för din LCHF-diet. Mer tzatziki åt folket!
► Mitt recept på en god tzatziki
5. Kall basilikasås
Min kalla basilikasås är en riktigt enkel och god sås som passar perfekt till din favoritråvara på grillen. Oavsett om du föredrar kött eller grönt kommer denna sås lyfta varje måltid. Du behöver bara 4 ingredienser: färsk basilika, vitlök, crème fraiche och färskost, så är du snart hemma. Om 5 minuter, närmare bestämt. Så fort går det faktiskt att tillreda denna smaskiga basilikasås.
Även här utlovas enkla och härliga medelhavssmaker, som varken sticker ut för mycket eller blir för trista. Basilika är en av mina favoritingredienser och den gör sig riktigt bra i allt från såser till sallader. Och min kalla basilikasås är inget undantag. Varför inte servera den till en härlig köttbit eller lite färsk fisk?
► Mitt recept på kall basilikasås
6. Srirachamajonnäs
Sriracha är en sås som jag ständigt återkommer till i mina recept. Anledningen är att den ger rätterna en riktigt härlig hetta – utan att ta över helt och hållet. Srirachamajonnäs har blivit en modern klassiker, som inte minst passar till olika asiatiska rätter. Till exempel sushi och tempura. Som tur är funkar den även utmärkt till allt från grillad kyckling till hamburgare. Det mesta, helt enkelt.
Genom att välja en färdig majonnäs är såsen helt klart den lättaste på listan. Då behöver du bara en god LCHF-vänlig majonnäs utan socker, samt en Sriracha. Jag rekommenderar dock att du gör din egen hemgjorda majonnäs (på länken finns ett Youtube-klipp där LCHF-arkivet visar hur du får till en riktigt god hemlagad majonnäs). Jag lovar att mötet mellan min hemgjorda majonnäs och Srirachasås kommer att få dina smaklökar att sjunga!
► Mitt recept på en underbart god Srirachamajonnäs
Sammanfattning
Om du som jag tycker att såsen är lika viktig som råvaran på grillen har du redan insett målet med denna lista: att lyfta köttbiten eller den grillade fisken till nya höjder med hjälp av kalla och goda såser. En rykande het biff har sin perfekta matchning med en kall sås – gärna fet för att passa perfekt med en LCHF-diet. Inte bara för näringsinnehållets skull, utan också för den underbara smaken!
Det är ju det som är en av LCHF:s allra största förtjänster! Alla underbart goda såser du kan äta, genom att undvika snabba kolhydrater och socker. I min värld slår en fet sås alla sötsaker i världen. Och med grillat kött till är festen ett faktum. Varför inte bjuda på en riktig grillfest med varenda sås på listan? Ju mer sås desto bättre och genom att servera flera stycken kommer du att imponera på varenda gäst runt matbordet. Mer sås åt folket!