Sås till kött – 5 perfekta såser till din köttbit

Tycker du också att såsen är minst lika viktig som köttbiten på tallriken? Då har du kommit helt rätt. Oavsett köttslag eller styckdel kommer du förhoppningsvis att hitta något som faller just dig i smaken, på min lista över perfekta såser till kött. LCHF är verkligen de feta såsernas diet. Det ger inte bara en näringsrik kost, utan smakar också helt fantastiskt. En bit kött med en fet sås (och kanske lite grönsallad till) så är du i stort sett hemma.

En god sås funkar lika bra vintertid som på sommaren – när grillen är tänd, såväl som om rostbiffen står i ugnen. Bland såserna på listan hittar du inspiration från Argentina via Grekland till svensk husmanskost. Allt utan onödigt socker och stärkelse, till förmån för feta ingredienser som höjer smakupplevelsen till skyarna. Kom bara ihåg att ta vara på skyn från köttet!

1. Whisky och pepparsås

Whisky och pepparsås
Whisky och pepparsås

Whisky är i min mening en extremt underskattad ingrediens i matlagning. Den alkoholstarka drycken passar inte minst i såser för att ge djup och smak. Naturligtvis låter du alkoholen koka bort, samtidigt som det bästa av whiskyn träder fram. Gillar du rökiga smaker så väljer du med fördel en rökigare whisky, medan den som gillar mer frukt söker upp den smakpaletten, till exempel med hjälp av Systembolagets smakbeskrivning. 

Den här såsen förenar det bästa av två världar. Pepparsås är nämligen också är en personlig favorit. Genom att mortla pepparn precis innan du rör ner den i såsen får du fram den där härligt blommiga pepparsmaken, som inte går att ersätta. Pepparn ger udd, medan whiskyn bidrar med djup – en perfekt kombination! Denna sås kan ätas till det mesta i köttväg – från fläsk till nötkött. 

► Länk till min smakrika pepparsås: Whisky och pepparsås

2. Kantarellsås 

Kantarellsås
Kantarellsås

Finns det något mer klassiskt på hösten än en riktigt krämig och god kantarellsås? Tror inte det. Varför inte plocka kantarellerna själv ute i skogen? Oavsett hur du går tillväga får du en riktigt härlig sås, med rikliga mängder fett från grädde och smör. Perfekt för LCHF, med andra ord. Jag använder vispgrädde med 40-procentig fetthalt. Allt för att maxa smaken och fetthalten. Kantarellsås är en mångsidig sås, som inte minst passar till olika rätter med vilt eller nötfärs. 

En viktig detalj för att ge djup till såsen är att röra ner lite kalvfond. Fond kan göra underverk för såser och det här receptet är inget undantag. Att göra egen kalvfond är en riktig lyx, men det går också utmärkt med en färdig variant från livsmedelsbutiken. För att lyckas med en riktigt god kantarellsås är mitt tips att inte hålla tillbaka med kantarellerna. Ju fler, desto bättre!

► Och kantarellsåsen hittar du på länken: Kantarellssås

3. Grönpepparsås

Grönpepparsås (LCHF)
Grönpepparsås (LCHF)

Få såser förknippas lika mycket med klassisk svensk husmanskost som grönpepparsås. I min mening lyfter denna sås varje köttbit, oavsett styckdel och kvalitet. Självklart råder jag dig att satsa lite extra för att få riktigt bra kött, så att det håller lika hög standard som såsen i fråga. Varför inte oxfilé eller utskuren biff? 

Även här förekommer sprit i såsen, denna gång i form av cognac. Det ger ett riktigt ädelt djup till grönpepparsåsen, medan grönpepparns blommiga udd lägger sig långt ut på tungan. Grönpeppar har en säregen smak som verkligen gör sig allra bäst i såser. För att addera ytterligare smak och djup rekommenderas kalvfond, antingen koncentrerad eller hemmagjord. Allt med rikliga mängder smör och grädde, samt en tesked dijonsenap. Voila!

► Mitt goda recept på grönpepparsås: Grönpepparsås

4. Chimichurri

Chimichurri
Chimichurri

Denna chimichurri är förmodligen det fräschaste alternativet på min lista över såser till kött. Med sitt ursprung i Argentina – kanske biffstekens nation nummer ett à la Asado – passar chimichurri fantastiskt bra till grillade köttbitar. Vad sägs om vitlök, bladpersilja och en smakrik olivolja? Det här är en personlig favorit när jag vill bort från de klassiskt fetare såserna – eller vill servera flera såser med både fräschör och fett på matbordet. 

Fördelen med chimichurri är att det också fungerar perfekt som marinad till exempelvis nötkött, fläsk och kyckling. Såsen passa även utmärkt till fisk – från torsk till lax. Mitt tips är att använda en del av chimichurrin som sås, och en del som marinad. Det tar verkligen smakerna till nya höjder, oavsett vilket typ av kött du väljer.  

► Mitt goda recept på chimichurri finner ni här: Chimichurri

5. Tzatziki

Tzatziki
Tzatziki

Tzatziki behöver nog inte någon närmare beskrivning. Det har blivit en riktig klassiker på svensk mark, trots sitt grekiska ursprung. Kanske har du redan ett eget recept? I fall att du vill prova något nytt eller behöver lite extra inspiration, är min tzatziki både enkel och riktigt god. Den passar till nästan allt kött såväl som fisk – särskilt för den som älskar vitlök! Godast kanske det är till gyros och grillat, men såsens mångsidighet är verkligen dess styrka. 

Själv håller jag i princip aldrig in på smakerna, utan maxar upplevelsen med rejäla mängder vitlök och oregano. Tzatziki är såklart vanligast att äta på sommaren under grillsäsongen, men det går faktiskt utmärkt att servera året runt. Den klarar sig hur bra som helst på egen hand och utgör också perfekt komplement till lite fetare såser. Det här är ett LCHF-vänligt recept, utan onödiga mängder socker och kolhydrater.  

► Mitt recept på denna goda sås hittar ni här: Tzatziki

Sammanfattning

Som du säkert redan har märkt älskar jag såser lika mycket som själva rätterna – här i form av härliga köttbitar. Jag har velat sprida kärleken till sås vidare, med recept som följer LCHF. Just såser kan ju innehålla en hel del socker, men här på LCHF-arkivet behöver du inte oroa dig för några tomma kolhydrater. I stället har jag bjudit på såser som höjer fettet till rätt nivåer för LCHF, och maxar smaken för oss matälskare. 

Det ska helt enkelt vara riktigt gott att följa LCHF och med dessa såser har du kommit en bra bit på vägen. Varför inte göra riktigt stora satser och frysa ner när du ändå håller på? Det är alltid tacksamt att kunna ta fram och tina upp en god sås när tiden inte räcker till i vardagen. En god sås är en lyx och tillsammans med rätt kött är kombinationen svårslagen. Det gäller vardagar såväl som helg, trötta måndagar eller fest. Jag hoppas såsen har smakat!