Smetana
Smetana är en typ av syrad grädde som används i all form av matlagning. Smetana är populärt för sin lite syrliga men ändå runda smak och har sitt ursprung i Ryssland och Östeuropa. Den innehåller omkring 40 procent fett beroende på produkt – perfekt för att öka fetthalten i en LCHF-diet. Smetana höjer smakerna om du till exempel ska tillaga ugnsrätter, gratänger, soppor, grytor, såser, med mera. Smetana Smetana hittar du oftast bland de laktosfria varorna i välsorterade butiker. Det finns idag två tillverkare vad...

Smetana är en typ av syrad grädde som används i all form av matlagning. Smetana är populärt för sin lite syrliga men ändå runda smak och har sitt ursprung i Ryssland och Östeuropa. Den innehåller omkring 40 procent fett beroende på produkt – perfekt för att öka fetthalten i en LCHF-diet.
Smetana höjer smakerna om du till exempel ska tillaga ugnsrätter, gratänger, soppor, grytor, såser, med mera.

Smetana hittar du oftast bland de laktosfria varorna i välsorterade butiker. Det finns idag två tillverkare vad jag vet i Sverige och det är ICA och ARLA.
Det går även bra att beställa online på MatHem.

Du kan även tillverka egen smetana om du vill. Här hittar du recept på hemgjord smetana.
Näringsinnehåll per 100 g
Energi 1650 kJ/390 kcal
Fett 42 g
-varav mättat fett 28 g
Kolhydrat 2.5 g
-varav sockerarter 2.5 g
Protein 2 g
Salt 0.1 g
Laktos 0 g
Recept med smetana
Här på LCHF-arkivet så används smetana väldigt ofta som en ingrediens i många recept. Jag brukar ofta föredra att använda det över vanlig crème fraiche. Här har du några tips på recept med smetana som ingrediens.