Hoppa till innehåll
Open navigation

Soppa – 8 goda och värmande sopprecept

Sugen på nya recept på soppa? Kanske för att hålla matpriserna nere – eller få ett värmande mål efter en dagstur utomhus? Oavsett behov hittar du många härliga sopprecept på min lista, som tagits fram för att båda värma och höja smakerna på menyn. Alltid med största fokus på LCHF, utan onödiga mängder kolhydrater. Det ger utrymme för feta och goda ingredienser, såsom en klick grädde eller crème fraiche i soppan för att ta smakerna till en ytterligare nivå. Soppor ligger mig särskilt varmt om...
Soppa – 8 goda och värmande sopprecept

Sugen på nya recept på soppa? Kanske för att hålla matpriserna nere – eller få ett värmande mål efter en dagstur utomhus? Oavsett behov hittar du många härliga sopprecept på min lista, som tagits fram för att båda värma och höja smakerna på menyn. Alltid med största fokus på LCHF, utan onödiga mängder kolhydrater. Det ger utrymme för feta och goda ingredienser, såsom en klick grädde eller crème fraiche i soppan för att ta smakerna till en ytterligare nivå.

Soppor ligger mig särskilt varmt om hjärtat och jag serverar det både som varmrätt och förrätt, beroende på tillfälle. En av soppans alla fördelar är att du får lättlagade recept, som i stort sett kommer till sin rätt av sig självt. Det är bara att hacka eller mixa ingredienserna och låta de gona till sig i kastrullen eller grytan. Och voilà(!) så har du en underbart smakrik måltid som väntar. Häng på och få inspiration till nya sopprecept som funkar lika bra till vardags som till fest!

1. Cowboysoppa

Cowboysoppa
Cowboysoppa

Cowboysoppa är det många av oss som minns från barndomen och skolan. Det är en riktigt mustig soppa som är klar att servera på nolltid. Med sitt amerikanska namn kan man tänka sig att det kommer från enkla och stärkande soppor som cowboys lär ha tillagat ute på prärien. 

I många originalrecept förekommer både bönor och potatis, men jag har anpassat soppan efter LCHF. Som alternativ till kolhydraterna fungerar exempelvis rättika och kålrot perfekt i stället för potatis. Blandfärsen uppfyller behovet av protein, medan grädde håller fettnivåerna på bra nivåer. Om du föredrar annan färs är det bara att byta mot exempelvis kycklingfärs, renodlad nöt eller kyckling. Valet är ditt!

Mitt goda och LCHF-vänliga recept på Cowboysoppa

2. Vitkålssoppa

Vitkålssoppa - Ett underbart gott recept på en mättande vitkålssoppa. Om du vill gotta till den lite mer så tillsätter du lite korv.
Vitkålssoppa

Vitkål gör sig alldeles perfekt som bas i soppa. Det ger både mättnad och smak, samtidigt som råvaran är väldigt prisvärd. Soppor i allmänhet är enkla att få till och denna vitkålssoppa är inget undantag. Så länge den får stå och puttra i sisådär en halvtimme kommer alla goda smaker fram, samtidigt som vitkålen får den perfekta konsistensen. 

Vitkålssoppor ska vara krämiga och gärna spetsade med lite grädde. Viktigt att tänka på är att röra ner grädden först efter att vitkålen stått och kokat ett slag. Om du inte vill ha en helt lakto-vegetarisk soppa rekommenderar jag att du serverar den med lite korv eller liknande. På så vis får du en mättande varmrätt som funkar utmärkt varje dag i veckan.

Recept på min goda vitkålssoppa hittar du här.

3. Spenatsoppa med bacon och ägghalvor

Spenatsoppa med bacon och ägghalvor
Spenatsoppa med bacon och ägghalvor

Spenatsoppa är en riktig klassiker, som är lika mättande som nyttig. Att spenat är hälsosamt är ingen nyhet och du får i dig nyttigheter såsom järn, kalcium, C-vitamin och antioxidanter.  Genom att tillsätta bacon och ägghalvor får du en riktigt matig soppa, som utan problem kan ätas som varmrätt även för den som är riktigt glad i maten. 

Spenaten ger dessutom soppan en riktigt vacker grön färg, som blir inbjudande i den djupa tallriken. Smaken blir bara godare och godare ju längre soppan får stå. Helst då utan bacon, som snabbt förlorar sin eftersträvansvärda knaprighet i vätska. Även om soppan är perfekt att servera varje dag i veckan, rekommenderar jag det en kall höstdag då varma soppor verkligen kommer till sin rätt.

Ett riktigt gott recept på spenatsoppa med bacon och ägghalvor.

4. Tomatsoppa med basilikacrème

LCHF-recept-tomatsoppa-basilikacreme
Tomatsoppa med basilikacrème

Tomatsoppa är sällan fel och med lite basilikacrème till blir soppan riktigt krämig och god. Smakerna för tankarna till Italien, där tomat och basilika går hand i hand. Tomatsoppor är mycket mångsidiga och när de väl är färdig kan du variera tillbehören precis som du vill. 

Jag gillar till exempel att addera lite kött eller liknande för att göra soppan ännu matigare vid behov. I mitt originalrecept ingår även rotfrukter, men om vill hålla soppan enklare går det också alldeles utmärkt. Så länge kolhydrater utlämnas är soppor optimala inom LCHF, eftersom det är så enkelt att tillsätta feta produkter såsom grädde, smetana och liknande. Följ mitt recept för att få ännu fler tips på hur du serverar tomatsoppa med basilikacrème på bästa sättet.

Mitt goda recept på tomatsoppa med basilikacrème.

5. Broccolisoppa

Broccolisoppa
Broccolisoppa

Broccolisoppa är en mustig och mättande soppa, där broccolin verkligen kommer till sin rätt. En av broccolins alla fördelar är att det är mycket nyttigt, samtidigt som du kan variera smaksättningen på otaliga sätt. I detta recept bjuds bland annat på vitlök, örtsalt, grönsaksfond och grädde, som gifter sig något himmelskt tillsammans.

Beroende på tillbehör kan broccolisoppa serveras i form av allt från tillbehör till förrätt och varmrätt. Eftersom denna soppa riskerar att gå åt snabbt rekommenderar jag att du gör en riktigt stor sats och fryser in resten. Denna broccolisoppa blir nämligen bara godare ju längre ingredienserna får umgås med varandra. Smaklig soppa!

Mitt goda och krämiga recept på broccolisoppa.

6. Saffransfisksoppa

Saffranfisksoppa
Saffranfisksoppa

Saffransfisksoppa är en riktigt lyxig rätt, som kan serveras både till vardags och till fest. Alla dagar i veckan, närmare bestämt. Om du vill undvika potatis till varje pris så är det bara att slänga ner lite grönsaker eller rotfrukter. Varför inte fänkål, morot, kålrot och liknande? 

I mitt standardrecept på saffransfisksoppa ingår torskfilé, men vill du piffa till den lite extra kan du blanda med lite lax. Ju fler fisksorter desto bättre och torsk och lax kompletterar varandra rent ypperligt. För att ta lyxen till ännu högre nivåer så ta med lite skalade räkor.

En viktig detalj är att tillaga soppan med en skvätt vitt vin, som ger lite elegant frukt till smaken – beroende på vinsort. Kom bara ihåg att garnera med lite hackad dill, för att ge soppan ett riktigt inbjudande intryck på matbordet.

Här hittar du min smarriga saffransfisksoppa.

7. Zucchinisoppa med basilika och citron

Zucchinisoppa med basilika och citron
Zucchinisoppa med basilika och citron

Zucchinisoppa med basilika och citron är precis så fräscht som det låter. Jag skulle beskriva det som en riktigt somrig soppa, som för tankarna till medelhavet. Dessutom är soppan helt vegetarisk och utan mejeriprodukter, vilket är perfekt för dig och dina gäster som inte äter animaliska produkter. 

Om du inte redan visste det utgör zucchini en utmärkt bas i soppor. Zucchinin ger ifrån sig riktigt god saft, samtidigt som köttet har en fräsch och härlig smak. Jag rekommenderar att du häller i en skvätt vitt vin, som ger soppan den där ädla smaken som är svår att ersätta. Den som äter mejerier strör med fördel över lite riven parmesanost innan servering. Allt för att göra zucchinisoppan lite matigare, fetare och proteinrik. 

Mitt underbara recept på Zucchinisoppa med basilika och citron.

8. Slät champinjonsoppa

Slät champinjonsoppa
Slät champinjonsoppa

Det blir inte mycket mer klassiskt än en slät och god champinjonsoppa. Jag kan faktiskt inte föreställa mig något som ser så krämigt ut i tallriken. Dessutom är champinjonsoppa mycket mångsidigt och går att servera till lunch, via middag och förrätt vid festmåltiden. Allt hänger på vilka tillbehör du väljer, i kombination med möjligheten att addera kött eller andra råvaror. 

Precis som för många andra soppor på min lista är denna släta champinjonsoppa mycket enkel att tillaga. Du har den klar på drygt en halvtimme och när den väl är färdig rekommenderar jag att du strör över lite knaperstekt bacon – något som gifter sig rent himmelskt med champinjonerna.

Sammanfattning

Målet med denna lista på goda och värmande soppor har varit att inspirera till nya sätt att tillaga soppa på. Jag har nästan alltid någon typ av soppa i frysen, eftersom det kan ätas alla dagar i veckan – året runt. Om du vill ha en värmande soppa är det bara att servera den rykande färsk, medan många av sopporna även kan serveras lite svalare varma sommardagar.

Soppor är ultimata när det kommer till mångsidigheten, eftersom de kan agera allt från tillbehör till förrätt och varmrätt – till lunch såväl som till middag. Soppor är ett fundament i min matlagning tack vare dess variationsrikedom. Genom att ta del av min lista hoppas jag att det har märkts att soppor är något jag verkligen älskar!

Sugen på ännu fler goda soppor som är lchf-vänliga? Spana in resten av mina sopprecept.