Tips för dig som vill börja röka kött och fisk
Inlägget innehåller reklam för Lilla Rökeriet Är du nyfiken på att börja röka kött och fisk? Rökning har blivit allt mer populärt de senaste åren för den goda smaken och dess konserverande egenskaper. Maten får en härligt djup röksmak och håller dessutom längre, vilket både är hållbart och läckert på tallriken. Det är en trend som bara växer, samtidigt som själva tillagningen av råvaror genom rökning går tillbaka till urminnes tider. Allt du behöver för att komma igång är ett rökskåp och rökflis eller rökspån,...
Inlägget innehåller reklam för Lilla Rökeriet
Är du nyfiken på att börja röka kött och fisk? Rökning har blivit allt mer populärt de senaste åren för den goda smaken och dess konserverande egenskaper. Maten får en härligt djup röksmak och håller dessutom längre, vilket både är hållbart och läckert på tallriken. Det är en trend som bara växer, samtidigt som själva tillagningen av råvaror genom rökning går tillbaka till urminnes tider. Allt du behöver för att komma igång är ett rökskåp och rökflis eller rökspån, samt en god råvara som lämpar sig för rökning. Varför inte delikata ribs för en riktig barbecue-fest? Eller kallrökt färsk fisk, som faller sönder på ett aptitretande vis.
Fördelar med eluppvärmda rökskåp
Med framväxten av ny teknik finns i dag mycket effektiva och smidiga sätt att röka kött eller fisk på. Till exempel med hjälp av eluppvärmda rökskåp, som förenklar rökningen i vardagen rejält. Rökskåp som drivs med el kommer med många fördelar och är lätta att använda. Det går mycket snabbare att sätta igång tillagningen jämfört med traditionell rökning, medan värmen är enklare att reglera tack vare termostat. Röken uppstår genom att hälla rökflis i ett fack, där den förbränns med eltändning och leds in i rökskåpet. Eluppvärmda rökskåp är ett praktiskt val oavsett om du vill kallröka eller varmröka olika råvaror. Rökskåpen har en inbyggd funktion som gör det lätt att växla mellan kallrökning och varmrökning, vilket ger mängder av olika valmöjligheter.
Fördelar med vedeldade rökskåp
Om du vill röka maten på klassiskt vis är vedeldade rökskåp rätt väg att gå. Det tar lite längre tid, men är värt varje minut. Rökning höjer inte bara smakerna, utan är också en härlig upplevelse i sig som kommer till sin rätt ute i naturen. Det ger en ursprunglig känsla som elen inte riktigt kan framkalla. En stor fördel med rökskåp som tänds med ved är naturligtvis att det inte behövs någon åtkomst till el. Eftersom vedeldade rökskåp väger mindre och är lättare att flytta runt är det ett smidigt alternativ i trädgården eller på lantstället. Dessutom tillåter vedeldade rökskåp högre temperaturer, vilket kan behövas för vissa typer av råvaror och styckdelar. För att få fram rök förbränns ved i en separat kammare, där röken sedan leds vidare via två ventiler upp i en övre rökkammare. När du röker i ett vedeldat rökskåp är det viktigt att hålla koll på temperaturen manuellt, precis som vid vanlig grillning.
Höj smaken med olika sorters rökflis och rökspån
Vid rökning uppstår rök när rökfils eller rökspån
förbränns. En del av tjusningen med att röka kött eller fisk är att
det finns så många olika träslag och smaker att välja mellan. Alla
träslag har sin egen karaktär, som sätter prägel på såväl
smakupplevelsen som doften under själva rökningen. Välj mellan allt
från flis från äppelträd som
ger råvaran en angenäm äppelsmak, till hickoryflis som bidrar
med den berömda sötaktiga hickory-smaken från amerikansk barbecue.
Andra populära produkter är enflis, körsbärsflis, bokflis och
alpspån, som även kan blandas för att kombinera olika
smaker.
Innan råvaran ska rökas är den en god idé att låta den ligga i
saltlake, eftersom det både ger smak och förlänger hållbarheten.
Därefter bör den torkas så att röken fäster bättre på ytan. Allt
för att ge mer smak och samtidigt låta köttet förbli mört på
insidan. Om du vill lära dig mer om rökning är du varmt välkommen
att anmäla dig till Lilla Rökeriets rökskola.
Här får du lära dig allt du behöver veta för att lyckas med rökningen. Du lär dig olika tekniker för varmrökning och kallrökning, vilken utrustning som passar bäst, samt vilka rökspån, rökflis eller rökpellets som lämpar sig för olika typer av råvaror.