Hoppa till innehåll
Open navigation

Torsk i ugn – 7 riktigt goda recept

Torsk i ugn fungerar lika bra till vardags som till fest – men ibland kan det vara svårt att hitta inspiration till nya recept. Därför har jag listat 7 enkla och riktigt goda torskrätter, där du hittar allt från klassiska till mer nytänkande recept. Allt mycket LCHF-vänligt, där smakerna står i centrum – utan onödiga mängder kolhydrater. Och förstås rikligt med fett och protein. En av alla fördelar med att tillaga torsk i ugn är smidigheten och snabbheten. Du har de flesta rätterna klara på...
Torsk i ugn – 7 riktigt goda recept

Torsk i ugn fungerar lika bra till vardags som till fest – men ibland kan det vara svårt att hitta inspiration till nya recept. Därför har jag listat 7 enkla och riktigt goda torskrätter, där du hittar allt från klassiska till mer nytänkande recept. Allt mycket LCHF-vänligt, där smakerna står i centrum – utan onödiga mängder kolhydrater. Och förstås rikligt med fett och protein.

En av alla fördelar med att tillaga torsk i ugn är smidigheten och snabbheten. Du har de flesta rätterna klara på under halvtimmen och kan lugnt luta dig tillbaka, medan ugnen gör jobbet. Det är bara att låta torsken gona till sig under gratineringar eller i härliga såser, så att den varken blir torr eller trist.  

Här finns något för alla preferenser, från torskrygg med smak av bacon till mandel. Något för varje dag i veckan – helg såväl som vardag. Smaklig torsk! 

1. Torsk i ugn

torsk i ugn1
Torsk i ugn

Detta recept på torsk i ugn är lika lättlagat som det låter. Med bara fyra ingredienser svänger du ihop denna rätt på nolltid. Det kanske låter lite trist, men är faktiskt mycket gott. Ibland slår enkelheten det mesta och denna torsk i ugn fungerar utmärkt varje dag i veckan.

Nyckeln är att välja en bit torsk av hög kvalitet. Om du vill slå på stort rekommenderar jag ryggfilé av skrei, som rör sig i kalla vatten vilket ger fisken ett underbart gott, vitt och fast kött. Ett annat alternativ är en lite högre torskrygg, som gör sig bra i ugnen utan att bli för överstekt. Allt med härliga smaker av smör, citron, svartpeppar – och du är hemma!

Mitt recept på torsk i ugn

2. Torskrygg i bacon- och gräslökssås

Torskrygg i bacon- och gräslökssås
Torskrygg i bacon- och gräslökssås

Om du ännu inte testat att förena torskrygg med bacon så är det hög tid att göra det nu! En märklig kombination kanske du tycker på förhand, men faktum är att torsk gör sig himmelskt bra med bacon. Inte minst tillsammans gräslök – en riktigt god ört som ger lite välkommen löksmak till baconen och torsken, vid sidan om schalottenlök och dijonsenap, med mera.

När torskryggen väl har ställts in i ugnen får den ta smak av en härlig sås, under ett täcke av riven ost. Allt klart på omkring 30 minuter och voilà(!) – så har du en riktig festmåltid serverad. Som tillbehör rekommenderar jag exempelvis blomkålsmos. Genom att följa mitt recept på torskrygg i bacon- och gräslökssås får du fler tips för att få rätten att lyfta!

Mitt goda recept på torskrygg i bacon- och gräslökssås

3. Pestoöverbakad torskrygg

Pestoöverbakad torskrygg
Pestoöverbakad torskrygg

Med smaker från Italien är denna pestoöverbakade torskrygg en riktigt fräsch och god rätt – perfekt för sommaren! Det är faktiskt ett eget recept, där jag varierar mellan färdigköpt pesto och en egen variant. Du väljer själv vilken pesto du föredrar beroende på tillfälle och hur mycket tid du har. Att göra en egen pesto tar några minuter, vilket det inte finns alltid finns utrymme till i vardagen. Vill du variera det lite, så kan du även testa på att göra egen röd pesto.

Som vardagsrätt är min pestoöverbakade torskrygg annars perfekt med en färdig pesto. Den innehåller redan många härliga smaker från basilika, parmesanost, nötter och olivolja. Mitt tips är att strö över lite extra parmesan på torskryggen innan den ställs in i ugnen. Det ger både lite extra välkommet fett och protein – perfekt för LCHF.

Mitt recept på pestoöverbakad torskrygg

4. Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås

Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås
Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås

Även denna torskrätt har härliga smaker från medelhavet. Basilika är en personlig favorit som jag nästan alltid har hemma – särskilt sommartid. Då är även tomaterna som bäst, med söta och aromatiska smaker. Och som du säkert redan vet är basilika fantastiskt gott i en tomatsås. Det blir inte mer klassiskt italienskt än så.

För att göra rätten riktigt LCHF-vänlig tillsätter jag rikliga mängder grädde och smetana. Allt under ett täcke av riven ost, gärna parmesan, Grana Padano eller liknande. För att ge lite, lite sting adderar jag en liten dos av cayennepeppar – en knivsudd, närmare bestämt. Här ingår även vitlök, olivolja och mycket mer. Följ mitt recept och få tips på flera härliga tillbehör!

Mitt recept på gratinerad torsk i tomat- och basilikasås

5. Torsk under täcke

Torsk under täcke
Torsk under täcke

Detta recept på torsk under täcke har ett härligt inbjudande namn, som erbjuder lika härliga smaker. Det är en relativt enkel rätt att tillaga, samtidigt som smakerna skjuter i höjden. Vägen till framgång är att få till själva täcket. Här rekommenderas verkligen Västerbottenost, eftersom den har en så kraftig och god smak. 

Om du inte har tillgång till Västerbottenost så välj ett alternativ som också är starkt, till exempel prästost eller cheddar. Under gratineringen får torsken ta smak av bland annat persilja och dijonsenap. Du får allt protein och fett du behöver, medan kolhydraterna hålls på mycket låga nivåer – endast 1 gram per 100. Dessutom tar denna variant av torsk under täcke max 35 minuter att tillaga, en räddare i vardagen med andra ord.

Mitt recept på torsk under täcke

6. Torsk- och äggratäng

Torsk- och äggratäng
Torsk- och äggratäng

Torskgratänger är en klassiker, men få recept innehåller däremot ägg. Anledningen är att det här är ett egenkomponerat recept, som enligt undertecknad blev väldigt gott. Ägg är perfekt för att höja proteinnivån, samtidigt som smaken gör sig förvånansvärt bra med torsk. Gratänger i allmänhet är perfekta för LCHF, eftersom du sällan behöver några ytterligare tillbehör.

Du har denna torsk- och äggratäng färdig på max 35 minuter och när den väl har serverats utlovas härligt milda smaker. Du får allt fett du behöver för LCHF tack vare grädde, smetana och smör. Tillsammans ger det fantastisk smak till torsken medan den gräddas i ugnen under ett täcke av riven ost. 

Här hittar du mitt recept på torsk- och äggratäng

7. Mandelfisk

Mandelfisk
Mandelfisk

Mandelfisk är en riktig klassiker som många av oss vuxit upp med i skolan såväl som i hemmiljön. Jag har tagit fram ett eget recept, eftersom den traditionella varianten innehåller ströbröd. För att göra rätten lite mer modern och smakrik har jag dessutom adderat parmesanost, vilket fungerar alldeles utmärkt med mandel.

Du får även härliga smaker av färsk persilja, oregano, vitlök och pressad citron – allt perfekt tillsammans med torskfiléns härliga kött. Du kan även välja andra vita fiskar, beroende på vad du har tillgång till. Mandelfisk (eller mandeltorsk) är en mycket vacker rätt, som verkligen drar blickar till sig på matbordet. Mandelns tunna skivor för tankarna till bakelser, men denna rätt är tvärtom en fantastiskt god varmrätt. Självklart helt anpassad till LCHF. 

Mitt egna recept på mandelfisk

Sammanfattning

Denna lista med 7 riktigt goda recept på torsk i ugn har tagits fram för att visa på torskens variationsrikedom. Dess vita och fasta kött kan smaksättas med allt från mandel till bacon, vilket visar på de obegränsade möjligheterna. Torsk är både nyttigt och gott och den kommer i många olika former, med mer exklusiva sorter, såväl som lite billigare alternativ.

Oavsett vad du väljer hoppas jag att du har hittat åtminstone en ny torskfavorit – om inte flera! Torsken är perfekt inom LCHF, eftersom dess smak verkligen höjs tillsammans med rikliga mängder fett. Vi snackar ost, grädde, smetana, olivolja, med mera. Allt med mycket protein och nyttiga fetter, som gör torsken till ett bra val i vardagen såväl som till fest. 

Lyxa till det eller inkorporera en enkel rätt i den vardagliga menyn. Torsk går utmärkt att ha i frysen och så länge rätt recept finns tillgängligt, får du en underbar smakupplevelse samtidigt som kolhydraterna inte skjuter i höjden.