Hoppa till innehåll
Open navigation

Vad innebär LCHF?

LCHF har du säkert hört talas om, det står lite här och var i tidningarna, men vad är egentligen LCHF? Ja, det finns hur mycket information som helst om vad LCHF är och jag tänker inte ta upp mer än de grundläggande sakerna, för det finns HUR mycket information som helst att hitta online om LCHF.

LCHF – Själva ordet

LCHF står för Low Carb High Fat vilket innebär att man skall minska ner på intaget av kolhydrater och öka på intaget av fett. I Sverige så kallas det för fettdieten eller klassas in under lågkolhydratskost.

Hur funkar LCHF?

Kort och gott kan man säga att LCHF fungerar på det sättet att man skär ner på kolhydrater och ökar på intaget av fett, vilket gör att kroppen måste ställa om sig till att drivas på fett istället för vad den normalt är van vid, dvs kolhydrater.

Det handlar väldigt mycket om att bestämma sig till en början och att förstå varför man skall göra denna stora förändring i sitt liv, och det absolut bästa sättet är att läsa på om LCHF. Ju mer du läser och lär dig, desto lättare kommer du ha att ha när du ska börja med LCHF.

LCHF är ingen “quickfix”

Jag tycker att det här är något som är otroligt viktigt att påpeka. LCHF är inte en diet som garanterar att du tappar x antal kilon på en viss tid. Det är en kosthållning som man kan köra på hela livet ut och faktiskt äta sig mätt varje dag och ändå gå ner i vikt.

Det finns mängder av olika bantningsmetoder för att tappa flera kilon på bara någon vecka, problemet är att det är så kortsiktigt tänk att du kommer gå upp de där kilona du tappade plus några till.

LCHF är en långsiktig kosthållning som innebär att du ger din kropp ren och bra mat utan en massa tillsatser och socker.

Mer om det här med motivation och långsiktigt tänk hittar du här: LCHF – Motivation med mera

Fördelar med LCHF

  • Den främsta orsaken som många kommer i kontakt med LCHF är för att gå ner i vikt. Det finns hur många olika exempel på människor som har gått ner 10-20-30-40 kg med hjälp av LCHF.
  • Övervikt är inte allt det kan hjälpa mot, utan det finns andra bra saker som kan ske i kroppen.
  • Jag personligen har ingen övervikt alls, men jag äter LCHF för att jag mår bra av det och min IBS-mage beter sig som helt vanlig mage ska. Mina problem med IBS är så gott som borta.
  • För diabetiker är det en jättebra kost att använda sig av för den ger ett jämnare blodsocker.
  • Det finns många som har lindrat sina kroniska besvär, som fibromyalgi, ledvärk och liknande med hjälp av LCHF.
  • Du lagar nästan all mat själv från grunden, och på det viset så slipper du en massa dolt socker och tillsatser som finns i snabbmat/färdigmat.

Svårigheter med LCHF

  • Det många tycker är svårt är att ersätta sina vanliga bastillbehör som man alltid har, dvs ris, pasta och potatis. Men det finns massor med goda LCHF-recept både här på LCHF-arkivet och på andra sidor.
  • Bröd är även det en sak som kan vara svårt att komma över, men det dyker hela tiden upp nya LCHF-recept på bröd och kex på nätet. Det går faktiskt riktigt bra att baka goda saker själv.
  • Omställningen kan vara jobbig, och det beror på att kroppen “avgiftas” från alla kolhydrater som den har lagrat. Det kan innebära huvudvärk, trötthet, orkeslöshet och annat. Lugn, det är övergående.
  • Det är svårare att få tag i “snabbmat” när man är ute i farten, men allt fler kedjor och restauranger börjar anpassa sina menyer så det finns LCHF-alternativ. Här hittar du en lista över de restauranger och caféer jag fått fram som har LCHF-alternativ på menyn: LCHF-restauranger i Sverige.