Timjan- och lökgratinerad fläskytterfilé
Detta receptet på timjan- och lökgratinerad fläskytterfilé är ett supergott sätt att göra något roligt av en annars kanske lite tråkig fläskytterfilé.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time35 minuter minuter
Total tid45 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Kött, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 6
Author: Lari Salminen
- 1 kg Fläskytterfilé
- 150 g Lök
- 5 st Vitlöksklyftor
- 1 msk Torkad timjan
- 4 dl Grädde
- 2 msk Kalvfond, koncentrerad
- 1 tsk Dijonsenap
- 1 msk Tamarisoja
- 1 msk Balsamvinäger
- 1 tsk Sambal oelek
- 2 dl Riven ost
- Örtsalt
- nymalen svartpeppar
- Smör att steka i.
Sätt ugnen på 200°C. (varmluft)
Putsa och skiva fläskytterfilén i cirka 1 cm tjocka skivor.
Bryn köttet i omgångar på båda sidor så att köttet får lite färg. Salta med örtsalt och peppra lite.
Försök att inte bränna stekpannan, för vi ska fortsätta att steka i den för att ta tillvara på alla goda smaker från köttet.
Lägg upp det stekta köttet i en ugnsform.
Skiva löken och hacka vitlöken.
Tillsätt en extra klick smör i stekpannan och fräs lök och vitlök i pannan.
Tillsätt övriga ingredienser förutom den rivna osten och låt allt koka upp och stå och sjuda några minuter.
Häll såsen över köttet och fördela löken över köttet.
Toppa med riven ost och ställ in i ugnen.
Gratinera cirka 20-25 minuter tills det att du har fått en fin färg på gratängen.
Ta ut och toppa med lite färsk persilja eller annan färsk ört. Servera direkt.