Go Back
+ servings
Gratinerad fläskytterfilé med lök, timjan och ost i en ugnsform.
Print
4,80 av 5 röster

Timjan- och lökgratinerad fläskytterfilé

Detta receptet på timjan- och lökgratinerad fläskytterfilé är ett supergott sätt att göra något roligt av en annars kanske lite tråkig fläskytterfilé.
Förberedelser10 minuter
Active Time35 minuter
Total tid45 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Kött, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 6
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 kg Fläskytterfilé
  • 150 g Lök
  • 5 st Vitlöksklyftor
  • 1 msk Torkad timjan
  • 4 dl Grädde
  • 2 msk Kalvfond, koncentrerad
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 msk Tamarisoja
  • 1 msk Balsamvinäger
  • 1 tsk Sambal oelek
  • 2 dl Riven ost
  • Örtsalt
  • nymalen svartpeppar
  • Smör att steka i.

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C. (varmluft)
  • Putsa och skiva fläskytterfilén i cirka 1 cm tjocka skivor.
    Skivad fläskytterfilé placerad på en skärbräda med en kniv bredvid.
  • Bryn köttet i omgångar på båda sidor så att köttet får lite färg. Salta med örtsalt och peppra lite. Försök att inte bränna stekpannan, för vi ska fortsätta att steka i den för att ta tillvara på alla goda smaker från köttet. Lägg upp det stekta köttet i en ugnsform.
    Stekta fläskytterfiléer som ligger i en stekpanna med en gyllenbrun yta.
  • Skiva löken och hacka vitlöken.
  • Tillsätt en extra klick smör i stekpannan och fräs lök och vitlök i pannan.
    En stekpanna med blandade lökar som är stekta till gyllenbruna.
  • Tillsätt övriga ingredienser förutom den rivna osten och låt allt koka upp och stå och sjuda några minuter.
  • Häll såsen över köttet och fördela löken över köttet.
    Grillad fläskytterfilé med skivor av lök i en sås i en ugnsform.
  • Toppa med riven ost och ställ in i ugnen. Gratinera cirka 20-25 minuter tills det att du har fått en fin färg på gratängen.
    En ugnsform med gratinerad fläskytterfilé täckt av riven ost och timjan.
  • Ta ut och toppa med lite färsk persilja eller annan färsk ört. Servera direkt.
    Gratinerad fläskytterfilé med timjan och lök i en ugnsform.