Helstekt fläskkarré
En fläskkarré i ugn, eller helstekt fläskkarré, det är helt otroligt gott om det är rätt tillagat. Här får du ett toppenrecept på en perfekt karré.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time1 timme t 30 minuter minuter
Total tid1 timme t 40 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Kött, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 1 kg Benfri fläskkarré
- 2 msk Flingsalt
- 3 st Vitlöksklyftor (rivna/hackade)
- 1 msk Ingefära, malen
- 2 tsk Timjan, torkad
- nymalen svartpeppar
- 50 g Smör
- 3 msk Tamarisoja
- 3 msk Balsamvinäger
Ta fram köttet i god tid innan du ska börja laga mat. Det får mer än gärna stå framme ett par timmar och bli rumstempererat. Sätt ugnen på 100 grader (över/undervärme).
Gnid in köttet ordentligt med salt.
Bryn karrén runt om i en stekpanna så att den får lite färg överallt. På så vis stänger man till alla vägar för köttsaften att ta sig ut och man får ett mycket saftigare kött.
Låt köttet svalna lite och massera sedan in övriga kryddor (ingefära, vitlök, timjan och peppar).
Anledningen att vi inte kryddar köttet innan bryningen är att vi inte vill att kryddorna ska brännas vid.
Sätt i stektermometern i mitten av den tjockaste delen av fläskkarrén.
Häll i balsamvinäger, tamarisoja och smör i ugnsformen.
Ös gärna köttet lite då och då med den goda skyn som blir i formen. Kanske ett par gånger i timmen kan du göra det.
Ställ in i mitten av ugnen tills köttet har en kärntemperatur på 65 grader.
Öka då på temperaturen till 115 grader.
Låt köttet gå tills du har en innertemperatur på 80 grader.
Ta ut köttet och låt det stå och vila 10-15 minuter innan du skär upp det. Detta för att fläskkarrén inte skall släppa ut all vätska när du börjar skära i det. Ju längre du låter köttet vila desto saftigare håller det sig.
Köttet är egentligen färdigt redan vid en kärntemperatur av 72-75 grader, men just med fläskkarré är det riktigt gott att köra den lite längre för att ge fettet en chans att släppa alla smaker och smälta ordentligt.
Lägg upp och servera med goda tillbehör.