Go Back
+ servings
Glasburk med inlagda tomater och örter i olja, med lock i metall.
Print
3,60 av 5 röster

Vitlöksrostade tomater

Förberedelser10 minuter
Active Time1 timme 30 minuter
Total tid1 timme 40 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Lättlagat, Tillbehör, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 400 g körsbärstomater, blandade sorter
  • 10 st vitlöksklyftor
  • 1 dl hackade färska örter (basilika, timjan, oregano)
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl olivolja till förvaring

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 100°.
  • Dela tomaterna på hälften. Lägg dem i en form eller på en plåt.
  • Skala vitlöken och tryck till klyftorna med kniven lite så de krossas. Placera ut dem bland tomaterna tillsammans med de hackade örterna.
  • Ringla över oljan (1 dl) och saltet och blanda ihop allt.
  • Baka av tomaterna i ugnen i ca. 1.½ timme. De skall vara mjuka men ändå hålla ihop.
  • Häll över tomater, örter och vitlök i en rengjord glasburk och häll sedan olivolja över så att det täcker tomaterna. Låt gärna stå nån dag så kommer alla smaker fram bättre.