Go Back
+ servings
Skål med kramig pumpasoppa och grönsaker på ett träbord.
Print
5 av 2 röster

Krämig pumpasoppa

En krämig pumpasoppa med massor av smak och härlig färg. Billig och god höstmat. Testa att använda olika sorters pumpor och hitta din favorit.
Förberedelser10 minuter
Active Time25 minuter
Total tid35 minuter
Måltid: Lättlagat, Lunch, Middagstips, Soppa, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 500 g pumpa, skalad och urkärnad
  • 40 g schalottenlök
  • 5 g vitlök (cirka 2 klyftor)
  • 5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk örtsalt (cirkamått)
  • nymalen svartpeppar
  • 100 g smör
  • Lite pressad citron (kan uteslutas)

Instruktioner

  • Skär pumpan i bitar (3x3 cm). Skär ner lök och vitlök i mindre bitar.
  • Fräs grönsakerna i 1/3 av smöret tills det börjar bli lite mjukt.
  • Slå på vatten och hälften av örtsaltet. Låt sjuda i cirka 15 minuter tills det att pumpan är mjuk.
  • Häll i grädden och återstående smör och mixa med mixer eller stavmixer till en slät soppa.
  • Ställ på spisen igen och låt puttra några minuter till. Eventuellt behöver du späda ut soppan med lite mer vatten för att få rätt konsistens.
  • Smaka av med örtsalt och peppar.
  • Runda av med en liten skvätt nypressad citron för att få lite syra precis innan servering.
  • Servera med t ex en nybakad bagel.