Inlagd gurka utan socker

-
1 Inlagd gurka utan socker,
en sötsyrlig LCHF-klassiker
- 1.1 Varför du kommer gilla den här inlagda gurkan
- 1.2 Tips & variationer 🥒
- 1.3 Serveringsförslag
- 1.4 Andra goda recept med gurka
- 1.5 Ingredienser
- 1.6 Instruktioner
- 1.7 Näringsinnehåll
- 1.8 FAQ – Vanliga frågor om inlagd gurka (LCHF)
- 1.9 Hur länge håller inlagd gurka i kylen?
- 1.10 Kan jag använda annan typ av sötning?
- 1.11 Kan jag göra receptet utan ättika?
- 1.12 Kan man frysa in inlagd gurka?
- 1.13 När är den som godast?
Inlagd gurka utan socker, en sötsyrlig LCHF-klassiker
Inlagd gurka är en riktig klassiker som passar till allt från köttbullar och stek till sommarens grillmat. Problemet är bara att de flesta recept innehåller stora mängder socker, men inte här! I min version får du en lika god och sötsyrlig gurka, helt utan vanligt socker.
Hemligheten är att jag använder sötning istället, i det här fallet Nick’s Use Like Sugar, vilket ger samma goda smak som traditionell inläggning. Receptet är inspirerat av den välkända “Goda vänners gurka”, men med min egen twist och betydligt mindre sötma.
Du kan välja vilken gurka du vill, vanlig slanggurka fungerar fint, men även klassisk inläggningsgurka som Västeråsgurka ger ett fantastiskt resultat.
Varför du kommer gilla den här inlagda gurkan
- Utan socker – perfekt för LCHF och lågkolhydratkost
- Sötsyrlig balans som gör att den passar till många rätter
- Snabb att göra – klar att äta redan nästa dag
- Håller länge i kylen
Tips & variationer 🥒
- Kryddig variant – tillsätt chili eller pepparrot för lite hetta
- Extra dill – ge mer sommarkänsla med färsk dill i burken
- Mildare smak – minska mängden ättika och öka vattnet för en mildare inläggning
- Mindre sötma – anpassa mängden sötning efter smak
Serveringsförslag
Den här inlagda gurkan är perfekt som tillbehör till grillat kött, hamburgare, kallskuret eller som topping på en fräsch sallad. Den fungerar även utmärkt på buffébordet eller som smaksättare i wraps och mackor för den som äter LCHF-bröd.
Andra goda recept med gurka
Har du mycket gurka hemma, så måste du testa mina andra gurkrecept. Du kommer garanterat att tycka om dom här!



Ingredienser
- 1 kg Färsk gurka
- 50 g Gul lök, finhackad
- 3 st Vitlöksklyftor, hackade
- 1 msk Gula senapsfrön
- 2 msk Dillfrön
- 2 st Lagerblad
Lag
- 2 dl Ättiksprit
- 3 dl Vatten
- 3 dl Sötning
- 2 msk salt
Instruktioner
- Skölj gurkan och skiva den så tunt som du vill. Jag använde mig av en mandolin och körde på 4 mm tjocka skivor. Men, det funkar lika bra att göra både tjockare eller tunnare. En matberedare är toppen att använda om du ska göra stora mängder, annars så går det även att använda osthyveln eller en kniv om du är lite flink.
- Varva alla ingredienser i en stor burk (inte det som tillhör lagen). Det är inte supernoga att det blir blandat för man kan blanda allt efter att lagen har hällts på.
- Häll den varma lagen över gurkan och blanda runt lite med en sked eller gaffel.
- Stäng locket och låt gurkan stå framme och svalna. Ställ sedan in den i kylen.
- Redan nästa dag kan du äta av gurkan, men smakerna blir bara bättre med tiden!
Näringsinnehåll
FAQ – Vanliga frågor om inlagd gurka (LCHF)
Hur länge håller inlagd gurka i kylen?
Om den förvaras i en ren och tät burk kan den hålla i flera månader, till och med flera år.
Kan jag använda annan typ av sötning?
Ja, du kan byta ut Nick’s Use Like Sugar mot t.ex. Sukrin eller Erytritol, men tänk på att sötmanivån kan variera.
Kan jag göra receptet utan ättika?
Nej. I de här fallet så är det ättikan som agerar konserveringsmedel och smaken kommer inte alls vara i närheten av vad den ska vara.
Kan man frysa in inlagd gurka?
Nej, frysning rekommenderas inte eftersom gurkan tappar sin krispighet.
När är den som godast?
Redan nästa dag kan du smaka, men bäst blir den efter några dagar när smakerna har fått mogna.
Hur länge håller sig gurkan på burk
Hur länge håller sig gurkan på burk