Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Inlagd gurka utan socker

4 av 3 röster
Skapat: 13 september, 2023
Senast ändrat: 9 augusti, 2025
Skivor av inlagd gurka som tas upp med en gaffel från en glasburk.

Inlagd gurka utan socker, en sötsyrlig LCHF-klassiker

Inlagd gurka är en riktig klassiker som passar till allt från köttbullar och stek till sommarens grillmat. Problemet är bara att de flesta recept innehåller stora mängder socker, men inte här! I min version får du en lika god och sötsyrlig gurka, helt utan vanligt socker.

Hemligheten är att jag använder sötning istället, i det här fallet Nick’s Use Like Sugar, vilket ger samma goda smak som traditionell inläggning. Receptet är inspirerat av den välkända “Goda vänners gurka”, men med min egen twist och betydligt mindre sötma.

Du kan välja vilken gurka du vill, vanlig slanggurka fungerar fint, men även klassisk inläggningsgurka som Västeråsgurka ger ett fantastiskt resultat.

Varför du kommer gilla den här inlagda gurkan

  • Utan socker – perfekt för LCHF och lågkolhydratkost
  • Sötsyrlig balans som gör att den passar till många rätter
  • Snabb att göra – klar att äta redan nästa dag
  • Håller länge i kylen

Tips & variationer 🥒

  • Kryddig variant – tillsätt chili eller pepparrot för lite hetta
  • Extra dill – ge mer sommarkänsla med färsk dill i burken
  • Mildare smak – minska mängden ättika och öka vattnet för en mildare inläggning
  • Mindre sötma – anpassa mängden sötning efter smak

Serveringsförslag

Den här inlagda gurkan är perfekt som tillbehör till grillat kött, hamburgare, kallskuret eller som topping på en fräsch sallad. Den fungerar även utmärkt på buffébordet eller som smaksättare i wraps och mackor för den som äter LCHF-bröd.

Andra goda recept med gurka

Har du mycket gurka hemma, så måste du testa mina andra gurkrecept. Du kommer garanterat att tycka om dom här!

Total tid: 15 minuter
Servings: 10 portioner
Calories: 31kcal

Ingredienser

Lag

Instruktioner

  • Skölj gurkan och skiva den så tunt som du vill. Jag använde mig av en mandolin och körde på 4 mm tjocka skivor. Men, det funkar lika bra att göra både tjockare eller tunnare. En matberedare är toppen att använda om du ska göra stora mängder, annars så går det även att använda osthyveln eller en kniv om du är lite flink.
    En mandolin som skivar gurka i en blå skål med skivor av gurka.
  • Varva alla ingredienser i en stor burk (inte det som tillhör lagen). Det är inte supernoga att det blir blandat för man kan blanda allt efter att lagen har hällts på.
    Glasburk med skivade gurkor och senapsfrön inlagda i en vätska.
  • Koka nu upp lagen. Den behöver bara koka tills det att salt och sötning har lösts upp helt.
  • Häll den varma lagen över gurkan och blanda runt lite med en sked eller gaffel.
    Glasburk med skivor av inlagd gurka, lök och kryddor i en klar vätska.
  • Stäng locket och låt gurkan stå framme och svalna. Ställ sedan in den i kylen.
  • Redan nästa dag kan du äta av gurkan, men smakerna blir bara bättre med tiden!

Näringsinnehåll

Kalorier: 31kcal | Kolhydrater: 5g | Protein: 1g | Fett: 1g | Fiber: 1g
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

FAQ – Vanliga frågor om inlagd gurka (LCHF)

Hur länge håller inlagd gurka i kylen?

Om den förvaras i en ren och tät burk kan den hålla i flera månader, till och med flera år.

Kan jag använda annan typ av sötning?

Ja, du kan byta ut Nick’s Use Like Sugar mot t.ex. Sukrin eller Erytritol, men tänk på att sötmanivån kan variera.

Kan jag göra receptet utan ättika?

Nej. I de här fallet så är det ättikan som agerar konserveringsmedel och smaken kommer inte alls vara i närheten av vad den ska vara.

Kan man frysa in inlagd gurka?

Nej, frysning rekommenderas inte eftersom gurkan tappar sin krispighet.

När är den som godast?

Redan nästa dag kan du smaka, men bäst blir den efter några dagar när smakerna har fått mogna.

Comments

4 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg