Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Fläskytterfilé i ugn

4,88 av 88 röster
Skapat: 25 januari, 2022
Senast ändrat: 4 juli, 2024
Fläskytterfilé i ugn

Fläskytterfilé i ugn, som man tillagar i en sockerkaksform är ett recept som snurrar på internet på olika ställen och dyker upp som gubben i lådan då och då.

Jag kände bara att jag var tvungen att testa detta goda recept på fläskytterfilé i ugn och gjorde om receptet till ett lchfrecept istället.

Resultatet? Mycket gott! 🙂

Vad är egentligen en fläskytterfilé

Ja, just fläskytterfilé är en styckdel som delar köttälskare i flera olika läger. Om man lägger upp ett tips eller fråga om fläskytterfilé i någon av de större köttgrupperna på Facebook så kommer det bli åka av. 🙂

Många kommer att skrika sig hesa över att “Det finns inget som heter fläskytterfilé, det är en benfri kotlettrad!”.

Ett stålfat med närbild av skivad fläskytterfilé i ugn med lite sås på. Allt på en bädd av grönsaker.

Och ja, på sätt och vis har dom rätt, men ändå fel.

Det är samma styckdel, det vill säga en benfri kotlettrad, men den är även lite mer putsad, dvs inte lika mycket kappa som en benfri kotlettrad har. Sen så är väldigt ofta en fläskytterfilé mörad, vilket innebär att man har sprutat in saltvatten, och även ibland druvsocker i köttet vilket hjälper det att bli mört.

Men, i grunden så är det exakt samma styckdel och den kan även kallas för ytterfilé eller fläskhare.

Dock så ska man inte förväxla en fläskytterfilé med fläskfilé då det är två helt olika styckdelar som sitter på totalt olika ställen på grisen.

(Källa: Svenskt kött)

Om mitt recept på fläskytterfilé i ugn

Detta är på riktigt ett recept som jag tror att i stort sett vem som helst kan klara av att laga. Skulle nog säga att det är ett recept som min son på 10 år absolut skulle klara av att göra med lite assistans från mig.

Fläskytterfilé i sockerkaksform är precis som det låter, en rätt som man tillagar i en avlång sockerkaksform. Du kan självklart göra receptet i en ugnsfast form med, men lite av hela grejen är att köttet ska ligga och simma i såsen och på det sättet bli riktigt mört.

Det som även är rätt skönt, det är att man inte behöver bryna köttet, utan man lägger ner det i formen rått, sen en kall sås ovanpå och in i ugnen.

Totalt sett skulle jag gissa att du behöver tillbringa max 10 minuter i köket. Sen så sköter sig fläskytterfilén sig själv i ugnen.

Såsen blir en rätt så söt sås, med tanke på lingonsylten och för att bryta av det lite så har jag själv tillsatt lite sambal oelek. Inte mycket, men tillräckligt för att ge en liten sting.

Om du är sugen på att göra köttet för sig i ugn, så kan du testa på att göra på detta sättet: Lågtempad helstekt kotlettrad

Fläskytterfilé i ugn som är sedd uppifrån på ett stekbleck.

Om du vill byta ut ingredienser

Några saker kanske är lite knepiga att hitta i butiken och då kan det vara skönt att veta att man kan byta ut lite ingredienser. Nedan så ger jag lite förslag.

Smetana Smetana är en sak som kan vara lite svårt att hitta i alla butiker, men det funkar bra att byta ut det mot ytterligare 1 deciliter grädde, eller så tar du 1 dl crème fraiche istället.

Sockerfri lingonsylt Om du inte har tillgång till sockerfri lingonsylt, vilket kan vara svårt då man måste göra den själv, så kan du lika väl ta 1,5 dl färska lingon och lite sötning (2 msk kanske) istället.

Fläskytterfilé Ja, du skulle faktiskt kunna byta ut fläskytterfilén mot till exempel en fin benfri kotlettrad (läs om skillnaden högre upp) eller varför inte fläskfile?
Jag kan faktiskt även tänka mig att kycklingfilé skulle kunna funka toppen i detta receptet.

Tamarisoja Du kan byta ut tamarisojan mot vanlig soja. Jag använder tamarisoja för att jag tycker den är oslagbart god.

Kalvfond Den koncentrerade kalvfonden kan du byta ut mot en smulad buljongtärning istället. Det motsvarar ungefär samma mängd.

Utrustning du kan behöva

Här får du lite tips på utrustning som kommer att underlätta när du lagar denna fläskytterfilé i ugn. Det är inget som är något måste, för det går att få till allt bra ändå, men det kanske underlättar lite.

Avlång sockerkaksform Ja, detta är väl egentligen det enda som jag skulle säga att du verkligen behöver då hela receptet går ut på att göra fläskytterfilén i sockerkaksformen. Storleken är lite beroende på hur stor köttbit du har, men denna bakformen på 2 liter ska räcka bra.

Stavmixer När det kommer till att få släta och fina såser, då är en bra stavmixer ett grymt bra redskap att ha. Jag använder min stavmixer från Braun otroligt ofta, men än man kan tro. Ett måste i alla kök tycker jag!

Näringsvärden för fläskytterfilé i ugn

Om man ska göra detta receptet rättvisa med alla ingredienser och de näringsvärden det blir så väljer jag att räkna på lingon och sötning. När jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får jag fram följande näringsvärden för detta receptet på fläskytterfilé i ugn.

En tabell med alla ingredienserna för detta receptet på fläskytterfilé i ugn och dess näringsvärden.


Visste du att LCHF-arkivet har massor av goda middagstips? Över 200 goda recept som passar nästan alla!

Total tid: 1 timme 40 minuter
Servings: 5
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Extra till såsen

Tips på goda tillbehör

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C. Jag hade varmluft.
  • Putsa köttet lite om det behövs och lägg det i en sockerkasform.
    En köttbit placerad i en grå ugnsform på en träyta.
  • Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke och vispa ihop.
  • Häll såsen över köttet.
    En person häller en brun sås över en fläskytterfile i en bakform.
  • Ställ in formen i ugnen och låt den stå i cirka 1,5 timme. Håll lite koll på ytan så att den inte blir bränd. Om det börjar bli för mycket färg på ytan så lägg lite aluminiumfolie över.
  • Ta ut köttet och lyft upp det ur formen. Lägg det i aluminiumfolie och låt det vila under tiden vi gör klart såsen.
    Grillad lax i en ugnsform med en gyllenbrun yta och sås runtom.
  • Häll upp såsen som är i formen i en kastrull och slå på 1 dl grädde till.
  • Ta en stavmixer och mixa ihop såsen.
    En handmixare nedsänkt i en skål med skummad vätska på en träyta.
  • Ställ såsen på spisen och låt den koka upp. Sen låter du den stå och sjuda i cirka 10 minuter.
  • Smaka nu av såsen. Är den lagom i smak så kollar du hur konsistensen är. Om den är lite för lös, då kan du reda av den med lite arrowrot som du rör ut i kallt vatten först. Vispa sedan ner den lite i taget i den sjudande såsen tills du har lagom konsistens.
  • När såsen är klar, då skivar du upp köttet i 0,5-1 cm tjocka skivor.
  • Servera sedan med önskat tillbehör.
    Ugnsbakad fläskytterfilé skuren i skivor med sås hälls över på en plåt med grönsaker.
  • Hoppas att du uppskattar detta receptet på fläskytterfilé i ugn. Du får väldigt gärna lämna ett betyg och en kommentar nedan.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

2 responses to “Fläskytterfilé i ugn”

4,88 from 88 votes (87 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.