Helstekt fläskytterfilé i ugn

Helstekt fläskytterfilé i ugn är ett superenkelt
och lätt sätt att tillaga en fläskytterfilé på.
Här tänkte jag visa hur jag tillagar den i ugn för att få köttet så
saftigt och gott som möjligt.
Det som är A & O för att få till en saftig köttbit, det är att tillaga köttet på rätt så låg temperatur i ugnen (högst 150°) och att använda en digital stektermometer. Då kan du ta ut köttet på exakt rätt innertemperatur.
Vad är då rätt innertemperatur för helstekt fläskytterfilé?
Jag tycker att köttet blir som absolut bäst om man tar ut det på
72° C i innertemperatur och sedan låter köttet ligga och vila cirka
5 minuter innan man skär upp det.
Då hinner köttet stanna av och tappar inte så mycket vätska när man
skär upp det.
Om du inte låter köttet vila en stund, så kommer den tappa massor av köttsaft och bli torr.
Krydda din fläskytterfilé
Antingen så använder du dig av den kryddblandning som jag har i
detta receptet, eller så tar du en god kryddblandning som du själv
tycker om.
Det som är viktigt är att du kryddar på ordentligt och klappar in
kryddan i köttet.
Är du ute efter ett annat recept på fläskytterfilé i ugn, där du får en underbart god sås på köpet, då ska du spana in detta receptet: Fläskytterfilé i sockerkaksform
Ingredienser
- 1 kg Fläskytterfilé
- Smör till stekning
Kryddblandning
- 1 tsk Örtsalt
- 1 tsk Ingefära, malen
- 2 krm Senapspulver
- 0,5 tsk Paprikapulver
- 1 krm Chilipulver
- 2 tsk Vitlökspulver
Instruktioner
- Sätt ugnen på 130°.
- Skär några snitt i fettet så att du kommer ner precis vid köttet. Jag lämnar gärna fettet kvar för det ger så mycket god smak.
- Blanda ihop kryddblandningen.
- Strö över kryddblandningen över hela köttbiten och klappa in kryddorna ordentligt.
- Bryn köttet runt om i en stekpanna. Se till att inte bränna kryddorna, så ha en rejäl klick med smör.
- Ta upp och lägg i en ugnsfast form eller på en djup plåt. Stick in en stektermometer i mitten av tjockaste delen. Ställ in i ugnen och låt den stå tills du har en innertemperatur på 72°C.
- Ta ut köttet och låt det stå och vila i minst fem minuter innan du skär upp det. Servera med lite goda tillbehör.
Saftigt och gott. Barnen gillar den också. Mvh