Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Helstekt fläskytterfilé i ugn

5 av 2 röster
Skapat: 15 september, 2022
Senast ändrat: 1 april, 2024
Helstekt fläskytterfilé i ugn

Helstekt fläskytterfilé i ugn är ett superenkelt och lätt sätt att tillaga en fläskytterfilé på.
Här tänkte jag visa hur jag tillagar den i ugn för att få köttet så saftigt och gott som möjligt.

Det som är A & O för att få till en saftig köttbit, det är att tillaga köttet på rätt så låg temperatur i ugnen (högst 150°) och att använda en digital stektermometer. Då kan du ta ut köttet på exakt rätt innertemperatur.

Vad är då rätt innertemperatur för helstekt fläskytterfilé?

Jag tycker att köttet blir som absolut bäst om man tar ut det på 72° C i innertemperatur och sedan låter köttet ligga och vila cirka 5 minuter innan man skär upp det.
Då hinner köttet stanna av och tappar inte så mycket vätska när man skär upp det.

Om du inte låter köttet vila en stund, så kommer den tappa massor av köttsaft och bli torr.

Krydda din fläskytterfilé

Antingen så använder du dig av den kryddblandning som jag har i detta receptet, eller så tar du en god kryddblandning som du själv tycker om.
Det som är viktigt är att du kryddar på ordentligt och klappar in kryddan i köttet.

Är du ute efter ett annat recept på fläskytterfilé i ugn, där du får en underbart god sås på köpet, då ska du spana in detta receptet: Fläskytterfilé i sockerkaksform

Total tid: 50 minuter
Servings: 4
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Kryddblandning

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 130°.
  • Skär några snitt i fettet så att du kommer ner precis vid köttet. Jag lämnar gärna fettet kvar för det ger så mycket god smak.
    Köttbit med rutmönster av skärningar på ytan för tillagning.
  • Blanda ihop kryddblandningen.
    Skål med brunt socker och en metallsked placerad i den.
  • Strö över kryddblandningen över hela köttbiten och klappa in kryddorna ordentligt.
    Kryddad fläskytterfilé med rutmönster på en skärbräda.
  • Bryn köttet runt om i en stekpanna. Se till att inte bränna kryddorna, så ha en rejäl klick med smör.
  • Ta upp och lägg i en ugnsfast form eller på en djup plåt. Stick in en stektermometer i mitten av tjockaste delen. Ställ in i ugnen och låt den stå tills du har en innertemperatur på 72°C.
    Helstekt fläskytterfilé med en gyllenbrun yta på en plåt, med kötttermometer insatt.
  • Ta ut köttet och låt det stå och vila i minst fem minuter innan du skär upp det. Servera med lite goda tillbehör.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

1 response to “Helstekt fläskytterfilé i ugn”

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.