Enkel vaniljglass

- 1 En LCHF-glass som smakar klassisk vanilj
- 2 Tips & variationer
- 3 Andra goda recept på LCHF-glass
- 4 Vanliga frågor och svar
Enkel vaniljglass (LCHF) – krämig, sockerfri och klar på en timme
När glassuget slår till men tiden är knapp, är den här enkla vaniljglassen perfekt. Den är krämig, luftig och söt – men helt utan vanligt socker. Med hjälp av grädde, ägg och en touch vanilj får du en riktigt god LCHF-glass med låg andel kolhydrater. Det bästa av allt? Den är klar på cirka 60 minuter om du använder glassmaskin – perfekt när du vill ha en snabb men lyxig efterrätt.
En LCHF-glass som smakar klassisk vanilj
Receptet är ett utmärkt grundrecept för dig som äter lågkolhydratkost men ändå vill kunna njuta av en glass med “riktig” smak och känsla. Tillsatsen av guarkärnmjöl ger glassen en krämigare konsistens och förhindrar att den smälter lika snabbt som vanlig hemmagjord glass.
Den låga kolhydrathalten (ca 2 g per glasskula) gör att den passar utmärkt även för dig som följer strikt keto eller LCHF – och samtidigt vill unna dig något riktigt gott.
Tips & variationer
🍓 Smaksätt med bärpuré eller mosade hallon för en fräsch
twist.
🍫 Rör ner sockerfri choklad i bitar för en glass à la
stracciatella.
🌰 Smaksätt med hackade nötter, jordnötssmör eller kanel.
*Detta recept blir absolut bäst om du har en glassmaskin, om du inte har det så går det ändå, men den blir inte lika luftig då.*
Andra goda recept på LCHF-glass
Alltså sommar och glass, det är ju något som man bara längtar efter! För att den som äter LCHF inte ska behöva stå utan glass, så finns det en hel del goda glassrecept här hos mig på LCHF-arkivet som är helt LCHF-anpassade. Några hittar du här.



Vanliga frågor och svar
Måste man använda guarkärnmjöl?
Nej, men det förbättrar konsistensen avsevärt. Utan guarkärnmjöl kan glassen bli isig eller smälta snabbare, särskilt om du inte använder glassmaskin.
Kan jag göra glassen utan glassmaskin?
Ja. Kyl ner smeten ordentligt, ställ in den i frysen och rör om varje halvtimme tills den fått rätt konsistens. Det tar längre tid, men fungerar.
Hur länge håller glassen i frysen?
Glassen håller 1–2 veckor i frysen, men den kan bli lite hård. Låt den stå framme i 10–15 minuter före servering för bästa konsistens.
Kan jag använda annan sötning än i receptet?
Absolut! Använd din favoritsötning – men tänk på att vissa sötningar kan påverka fryskonsistensen olika.
Utrustning
- Elvisp eller köksassistent
- Glassmaskin Inget måste, men du får en bättre glass.
Ingredienser
- 2 st ägg
- 1 dl Sötning
- 0,5 tsk Guarkärnmjöl
- 2 dl Standardmjölk
- 3 dl Grädde
- 0,5 tsk Vaniljpulver
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Koka under tiden upp mjölk, grädde och vaniljpulver.
- Tillsätt den varma mjölkblandningen lite i taget i äggvispet tills allt är tillsatt. Vispa ihop så allt blandas.
Glassmaskin med inbyggd kompressor
- Sätt igång glassmaskinen och häll ner den varma vätskan direkt i maskinen. Kör glassen cirka 45-60 minuter tills den stelnat till.
Glassmaskin med isblock
- Kyl ner smeten snabbt till en kall temperatur. Ju kallare desto bättre. Kör sedan smeten enligt din glassmaskins instruktioner.
Utan glassmaskin
- Kyl ner glassen. Ställ in den i frysen och gå dit och rör i den varje halvtimme ungefär tills det att den stelnat.